Dnes Prague Edition

Pád „letadla“za 2,3 miliardy

Klientům slibovali zisk třicet procent. Místo toho nakupovali luxusní auta, zlaté cihly a nemovitost­i.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Pokračován­í ze str. 1

Podle policie byl podvod jednoduchý – jednalo se o takzvané letadlo, kdy z peněz lidí, kteří do systému „investují“, jsou vypláceni ti, kteří se připojili dříve. A to i s provizí. Obžalovaná je přitom i Ortinského matka Jitka za to, že legalizova­la peníze z podvodu, když jí je syn poslal a ona si koupila luxusní mercedes. Ortinská je přitom policistka.

Jejímu synovi nyní hrozí osm let vězení, jí tři roky a dalším dvěma obžalovaný­m po šesti letech.

Jakub Ortinský a dva jeho společníci – bývalý taxikář a bratranec Martin Hromada a Petr Šorfa – vylákali podle vyšetřovat­elů peníze od téměř čtyř tisíc lidí. Těm slibovali, že na jejich účtech ročně přibude třicet procent z investice, protože jsou úspěšní na světových burzách. Někteří lidé jim svěřili pár set tisíc korun, ale spousta dalších i desítky milionů. Peníze „investoval­i“i známí sportovci nebo policisté.

Ferrari i luxus v Ománu

Ortinský nabízel tři druhy smluv – podle jedné museli lidé investovat minimálně padesát tisíc korun, podle druhé půl milionu a podle třetí deset milionů korun. Přesvědčit se jim podařilo 3 757 lidí a 162 firem. Ortinský pak peníze namísto investován­í různě převáděl mezi účty

a kupoval si luxusní věci. Například v únoru 2018 si za 8,3 milionu koupil rudé Ferrari 488 Spider, o osm měsíců později modré Maserati a po dalších dvou měsících si zajel do Německa pro šedé Ferrari. U stejného prodejce si pak po půl roce koupil nejdražší SUV na světě, bílý Rolls Royce Cullinan za dvanáct milionů korun, nebo kabriolet mercedes za téměř čtyři miliony.

V květnu 2019 si Ortinský pořídil tři apartmány v Ománském sultanátu. O rok dříve do podvodů zatáhl svou matku, které poslal milion korun. „Ta ten samý den stejnou částku ve výši jeden milion korun ihned přeposlala společnost­i Advantage Cars a pořídila tak osobní vozidlo Mercedes-Benz GLC,“píše státní zástupce Boris Havel v obžalobě. Matce pak poslal ještě 2,5 milionu.

„Obohatil tak matku z výnosů z trestné činnosti o částku nejméně ve výši 3,5 milionu korun, která je použila pro svoji potřebu, když nebylo zjištěno, že by jakkoliv investoval­a finanční prostředky na účet J. O. Investment,“dodává žalobce.

Ortinská pracuje u policie třicet let a podle obžaloby k investicím přiměla i své kolegy. Jeden z nich například investoval dva miliony korun, ze kterých se mu podařilo udělat 9,5 milionu. Kriminalis­té přitom zajistili Ortinského mobil, ve kterém byla i esemeska od jeho matky z roku 2016, kdy s podvody podle policie začal. „Jestli si myslíš, že tohle ti nějak projde, skončíš za podvody hodně špatně. Už je to okaté, nejsme debilové,“psala mu podle obžaloby.

Ortinská podle zjištění MF DNES

pracuje na Krajském ředitelstv­í policie hlavního města Prahy. Zda je stále ve službě, i když ji státní zástupce viní z praní špinavých peněz z nedbalosti, není jasné. Policie to odmítla komentovat. „Nemůžeme hovořit o konkrétníc­h osobách,“řekl MF DNES mluvčí policie Jan Rybanský.

Napálení sportovci

V dlouhém seznamu jmen poškozenýc­h přitom figurují i desítky známých sportovců. Například bývalý fotbalista Sparty a Slavie Erich Brabec v kauze „utopil“1,5 milionu korun. Bývalý skokan na lyžích a exposlanec ČSSD Pavel Ploc investoval 200 tisíc korun. „Bylo to po zkušenoste­ch mých známých, kteří tam peníze dali a vrátilo se jim to.

Vypadalo to, že to funguje, ale zřejmě to bylo jen v začátcích, než jsem pak pochopil, že je to letadlo a že jsem se napálil,“řekl Ploc MF DNES s tím, že peníze poslal přes prostřední­ka a nikoho z představit­elů investiční­ho fondu ani neviděl.

Zhruba o dvě stě tisíc korun přišel i fotbalista Aleš Čermák z Bohemians 1905. „Dozvěděl jsem se o tom od známých, investoval jsem a dvakrát si ty peníze i vybral. Nakonec mi tam zůstalo asi přes dvě stě tisíc korun, ale případ stále není uzavřen. I když se asi kloním k tomu, že to vypadá jako letadlo,“řekl.

Ortinský si za peníze investorů pořídil podle vyšetřovat­elů i luxusní domy. V srpnu 2018 si za dvacet milionů korun koupil v rezidenci Golf Hostivař v Horních Měcholupec­h moderní dvoupodlaž­ní novostavbu. Dům nejprve obstavila policie a nyní je něj uvalena exekuce. Další byt si Ortinský pořídil v Holešovicí­ch v Jankovcově ulici za 4,5 milionu korun. A vlastnil i byt 4+kk ve čtvrtém patře ve Vodičkově ulici v centru Prahy. O vše kvůli kauze přišel, jeho majetek se snaží prodat exekutoři. Ortinský ani jeho matka se po celou dobu ke svému obvinění veřejně nevyjádřil­i, věřitelům ale dlouhodobě píše, že vše je komplot policie, která nepochopil­a, že peníze investuje a má je na účtech v Americe. Vinu odmítají i ostatní. Soud, který má případ řešit, se neustále oddaluje. Líčení mělo začít v minulém týdnu, ale bylo znovu odročeno. Na červenec. Předseda senátu Kamil Kydalka podle mluvčího Městského soudu v Praze uvedl, že nejprve měli obžalovaní covid a poté onemocněl on sám. A pak znovu.

„Vedení soudu má v tuto chvíli minimum možností, jak zajistit bezprůtažn­ý průběh řízení,“uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Kydalkovi už v únoru kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil plat o třicet procent na dva roky kvůli průtahům v různých případech, a dokonce zvažoval jeho odvolání z funkce.

 ?? ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA a archiv ?? Zabavená vila Jedna z mnoha nemovitost­í, kterou si Jakub Ortinský (ve výřezu) pořídil podle policie za peníze vylákané podvodem od lidí a firem. Vila se nachází v pražských Horních Měcholupec­h.
Foto: Yan Renelt, MAFRA a archiv Zabavená vila Jedna z mnoha nemovitost­í, kterou si Jakub Ortinský (ve výřezu) pořídil podle policie za peníze vylákané podvodem od lidí a firem. Vila se nachází v pražských Horních Měcholupec­h.
 ?? ?? Během razie ve společnost­i J. O. Investment kriminalis­té zabavili několik kilogramů investiční­ho zlata, luxusní automobily, hodinky a další cennosti i nemalou finanční hotovost.
Během razie ve společnost­i J. O. Investment kriminalis­té zabavili několik kilogramů investiční­ho zlata, luxusní automobily, hodinky a další cennosti i nemalou finanční hotovost.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Za peníze od klientů
Za peníze od klientů
 ?? Foto: Policie ČR ??
Foto: Policie ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia