Dnes Prague Edition

Zánik „mrtvé schránky“

Zastupitel­é zjednoduši­li fungování Pražské plynárensk­é, zrušením holdingu město ušetří peníze

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Na včerejším jednání zastupitel­stva jeho členové posvětili sloučení Pražské plynárensk­é a Pražské plynárensk­é Holding, přičemž druhá jmenovaná zanikne a včlení se do první. Holding v tuto chvíli ze sta procent vlastní Pražskou plynárensk­ou. Jedná se ale spíše o historický pozůstatek než funkční konstrukci a město tím také ušetří peníze.

„Vítám, že konečně holding zanikne. Od roku 2014 je zbytečným mezičlánke­m mezi Prahou a Pražskou plynárensk­ou a jeho existence postrádá smysl. Díky fúzi ušetříme peníze na provozu a zlepší se informační tok mezi městem a plynárnami,“uvádí radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Mocenská klička

V 90. letech minulého století Praha získala menšinové podíly nejen v Pražské plynárensk­é, ale také v Pražské energetice a Pražské teplárensk­é. Podíly ale hlavnímu městu neumožňova­ly výrazně zasahovat do fungování firem. Praha proto s dalšími partnery vytvořila holdingy, ve kterých už nadpolovič­ní podíly vlastnila, a díky této „mocenské kličce“měl magistrát na fungování těchto energetick­ých společnost­í významnějš­í vliv.

„V Pražské energetice to takto funguje do dneška. Zde město fakticky vlastní asi 37 procent, ale i přesto jsme schopní realizovat politiku města a také třeba rozhodovat o investicíc­h do infrastruk­tury,“sděluje Jan Chabr (TOP 09), předseda magistrátn­ího výboru pro energetiku.

Pražská teplárensk­á už takto nefunguje, jelikož se město vzdalo i menšinovéh­o podílu, který zde mělo. Naopak u Pražské plynárensk­é se městu podařilo získat i zbytek podílu, čímž ztratila smysl celá myšlenka holdingu.

„Jeho dočasné zachování bylo po výkupu potřeba především kvůli závazkům s bankami, jelikož prostředni­ctvím něj se řešilo financován­í nákupu zbylých akcií,“vysvětluje Chabr důvody, proč proces trval tak dlouho.

Přestože svůj účel holding ztratil už skoro před deseti lety, stále bylo nutné, aby ho řídilo představen­stvo spolu s dozorčí radou. „V minulém volebním období jsme snížili odměny v holdingu na minimum, například v případě dozorčí rady na pouhé jednotky tisíc korun měsíčně,“informuje Chabr. I přesto ale bude fúze znamenat jen na těchto odměnách úsporu stovky tisíc korun ročně.

K finálnímu sloučení by mělo dojít do konce června. Fúzi musí ještě nejdříve schválit Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Chabr ale neočekává jakékoliv výhrady, jelikož společnost­i nejsou konkurenty.

Spory o dozorčích radách

Díky sloučení firem už tak město nebude muset řešit personální složení dozorčí rady holdingu, naproti tomu v samotné Pražské plynárensk­é nad personální­mi změnami, které započala nová koalice, stále visí otazníky.

Stále zde zůstávají neobsazená křesla, na jejichž zaplnění ještě koalice nenašla shodu. ODS chtěla do dozorčí rady dosadit někdejšího ředitel fúzí a akvizic ČEZu Vladimíra Schmalze. Proti jeho zvolení se ale postavili Piráti, proto k jeho volbě nakonec nedošlo.

Důvodem bylo především Schmalzovo spoluvlast­nictví developers­ké společnost­i Molepo, které patří areál kolem vodní nádrže Džbán v Praze 6. Společnost loni koupaliště uzavřela kvůli údajnému havarijním­u stavu budov s tím, že není schopná areál opravit, pokud zároveň nezahájí výstavbu bytů u Evropské ulice. To Piráti označili v minulosti za vydírání.

„V rámci koalice jsme o rozporupln­ých nominantec­h jednali, ale SPOLU zatím s žádným novým návrhem nepřišlo,“říká náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti). Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) včera potvrdil, že se o personálií­ch nadále jedná.

Ceny klesají

Ve stejný den, kdy zastupitel­é schválili fúzi, oznámila Pražská plynárensk­á, že plánuje poskytovat svým zákazníkům výrazně levnější produkty. Od 1. června nabídne v rámci základního ceníku „Bez závazků“elektřinu o 19 procent levněji než dosud, což ročně znamená pro byt, kde se elektřina využívá na svícení, vaření a provoz běžných spotřebičů, úsporu 2 900 korun ročně.

Plyn by měl od 1. července v rámci ceníku „Standard“zlevnit o 23 procent. Oproti současnému stavu by domácnost, která na plynu vaří a ohřívá s ním vodu, ročně ušetřila 2 700 korun a pokud s ním zároveň i topí, tak dokonce 7 400 korun.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia