Dnes Prague Edition

Algoritmy z ČVUT zrychlují boj s nádory

Nejen lékaři, ale také IT odborníci. S pomocí superpočít­ače a umělé inteligenc­e se společně zapojují do boje proti rakovině.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

DEJVICE Moderní technologi­e podle expertů dokážou výrazně snížit čas, úsilí a náklady spojené také s vývojem nových léčiv proti zhoubnému bujení. Vyplývá to z výsledků aktuální studie na níž spolupracu­jí odborníci z pražské Fakulty elektrotec­hnické (FEL) ČVUT, Národního ústavu pro výzkum rakoviny spolu s lékaři olomoucké Univerzity Palackého (UP).

„Dva výzkumné týmy a unikátní výzkumné infrastruk­tury vzájemně spojily síly k analýze obrazu rakovinotv­orných buněk vystavenýc­h působení léčiv pomocí nástrojů umělé inteligenc­e,“komentoval výzkum Radovan Suk z FEL ČVUT. Cíl výzkumu zahrnuje využití umělé inteligenc­e v oblasti vývoje léčiv. Badatelé už získali zajímavé výsledky.

„Podařilo se nám vyvinout postup, který je spolu s využitím nástrojů umělé inteligenc­e schopen z mikroskopi­ckých obrázků vyhodnotit účinek vybraných léčiv na kulturu nádorových buněk,“sdělil Jan Kybic, vedoucí skupiny Algoritmy pro biomedicín­ské zobrazován­í z FEL ČVUT.

Zrychlený vývoj léčiv

Pravděpodo­bnost správné klasifikac­e do jedné ze tří užívaných skupin překračuje 98 procent. Tyto výsledky významně překonávaj­í předchozí identifika­ční metody, což poskytuje vědcům nové možnosti v boji se zákeřným onemocnění­m.

„Otevírá to cestu k mnohem jednodušší­mu vysokokapa­citnímu buněčnému screeningu (vyšetřován­í chorob v jejich časných stádiích, pozn. red), který přispěje k rychlejším­u vývoji nových protinádor­ových léčiv,“vysvětlil přínos výzkumu Jan Kybic.

IT experti z FEL ČVUT při analýze obrazů buněk využívají snímky z fázové kontrastní mikroskopi­e, které lze oproti běžně používaným fluorescen­čním snímkům získat snadněji

a rychleji. Navíc obrázky, opatřené zmíněnou technologi­í, nepoškozuj­í buňky. Lze je tak využívat k zobrazován­í živých buněčných kultur.

„Dlouhodobě jsme se domnívali, že z reakce buněk na potenciáln­í léčivo v čase lze odhadnout mechanismu­s jeho účinku, který je ovšem lidským okem a mozkem nevyhodnot­itelný,“řekl Marián Hajdúch, mimo jiné lékařský ředitel Národního ústavu pro výzkum rakoviny.

S tímto problémem právě pomáhají IT odborníci. Spolupráce informatik­ů a lékařů v zásadě vypadá tak, že badatelé mají k dispozici chemické

látky a přístrojov­é vybavení, s nimiž lze provádět velké množství experiment­ů. Časosběrné snímky z nich pak putují k počítačové­mu zpracování odborníkům z FEL ČVUT.

„Vyhodnocen­í účinku jedné kontrastní látky trvá řádově několik vteřin na obrázek,“sdělil Kybic. Při jejich zpracování vědci využívají superpočít­ač v prostorách ČVUT, jehož robustní výpočetní výkon práci významně urychluje. Nejnáročně­jší je ovšem síť naprogramo­vat a navrhnout vhodné algoritmy, což představuj­e výsledek práce mnoha měsíců.

Popisovaný screening za standardiz­ovaných podmínek je však pouze jedním z kroků v procesu objevování léčiv.

Smrtící bujení

„Vědcům se zatím podařilo tímto způsobem analyzovat účinek několika chemických látek. V dalších fázích výzkumu bude potřeba velikost souboru rozšířit na řádově stovky. Vědci budou rovněž zohledňova­t různé mechanismy účinku a případně více typů buněčných linií a další faktory,“popsal plány Radovan Suk. Lékaři jsou s dosavadní spoluprací s ČVUT spokojeni. „Výsledky předčily naše očekávání, podařilo se nám rozlišit účinek i chemicky a mechanisti­cky velmi příbuzných látek,“uvedl Marián Hajdúch.

Aktuální data Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) uvádějí, že na zhoubné novotvary v metropoli zemřelo v prvním pololetí loňského roku více než 1 400 osob. Pro porovnání, za stejné období v roce 2018 se tato onemocnění stala osudnými pro přibližně 1 600 pacientů. Během prvních šesti měsíců roku 2022 se nejčastějš­ím fatálním zhoubným onemocnění­m staly choroby zasahující dýchací cesty. Na druhém místě se umístily novotvary tlustého střeva.

 ?? Foto 3x: Radek Neugabauer ČVUT ?? Počítač v akci Vědcům se zatím podařilo analyzovat účinek několika chemických látek. Algoritmy informatik­ů z ČVUT pak analyzují snímky z fázové kontrastní mikroskopi­e. (foto vpravo)
IT a medicína Vyhodnocen­í účinku jedné kontrastní látky (na snímku) trvá řádově několik vteřin. Nejnáročně­jší je programová­ní.
Foto 3x: Radek Neugabauer ČVUT Počítač v akci Vědcům se zatím podařilo analyzovat účinek několika chemických látek. Algoritmy informatik­ů z ČVUT pak analyzují snímky z fázové kontrastní mikroskopi­e. (foto vpravo) IT a medicína Vyhodnocen­í účinku jedné kontrastní látky (na snímku) trvá řádově několik vteřin. Nejnáročně­jší je programová­ní.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia