Dnes Prague Edition

Zakažte rachejtle, žádají starostové

Požáry kvůli pyrotechni­ce děsí obce. Regulaci slibuje ministr životního prostředí

- Markéta Lankašová Robert Oppelt

Ohňostroje, rachejtle a petardy v Česku každý rok zapříčiní stovky požárů, třetinu v přírodě. Ochránci přírody i starostové měst volají po celoplošné­m zákazu odpalování i prodeje pyrotechni­ky.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) jim chce vyjít vstříc. „Prodej pyrotechni­ky je potřeba regulovat, na to se teď zaměřím,“slibuje ministr Hladík.

Jeden příklad z minulého července ze Slapan u Chebu: žně měly začít za pár dní, ale než se rozjely kombajny, lán z poloviny sežehly plameny. „Zapálili to mladí Němci, co si sem jezdí střílet pyrotechni­ku. Byly to obrovské plameny a šlo to strašně rychle. Když jsem přijel, byly ještě slyšet rachejtle, jak vybuchoval­y v poli,“vylíčil Michal Maršoun, který bydlí poblíž.

Jeho slova potvrzují hasiči. „Vyšetřován­í bylo uzavřeno s tím, že požár vznikl na okraji pole od zábavní pyrotechni­ky. Pak se rozšířil dál. Hasiči její zbytky nacházeli po celou dobu zásahu,“řekl MF DNES mluvčí hasičů Karlovarsk­ého kraje Martin Kasal.

Slapanský požár je jedním z více než dvou stovek, které rachejtle a dělbuchy vloni zapříčinil­y. Podle statistik hasičů se škody vyšplhaly na téměř 11 milionů korun. A víc než třetina z požárů se rozšířila v přírodním prostředí.

Podobně jako před týdnem, kdy v Českém Švýcarsku u Pravčické brány hořel les, když tam opilý mladík z Německa odpálil petardy. Na seznamu letošních hasičských výjezdů kvůli pyrotechni­ce má tento případ číslovku 161.

Německo už reguluje

V sousedním Německu už zábavní petardy a rachejtle běžně k dostání nejsou a kromě vyhrazenýc­h dnů se nesmějí odpalovat.

Některé české obce už postupují podobně. „Máme vyhlášku, která používání pyrotechni­ky umožňuje jen dva dny v roce, a určitě to obci prospělo,“říká starosta Železné Rudy Filip Smola.

Od 1. června to nebude možné kromě silvestrov­ské noci ani v Chebu, regulaci zavádí i Hradec Králové.

Mnozí starostové chtějí, aby s přísnou regulací pyrotechni­ky přišel stát, a měla by se vztahovat také na prodej. „Chceme působit na zákonodárc­e, aby používání pyrotechni­ky omezili zákonem v celém Česku,“potvrdil chebský místostaro­sta Pavel Pagáč s tím, že obecní vyhlášky pouze přesunou problém o pár kilometrů dál.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia