Dnes Prague Edition

Policie: Dopadli jsme žháře z Českého Švýcarska

-

Pokračován­í ze str. 1

Podle zdroje, který Jiřího L. zná, ale přeje si zůstat v anonymitě, to není poprvé, co se k něčemu přiznal. „Policie musí mít dobře nabito, jestli ho obvinila. V minulosti se už přiznal dokonce ke znásilnění dítěte a nakonec se ukázalo, že si to vymyslel. Ne, pyroman není, ale duševně nemocný skutečně je,“řekl zdroj MF DNES.

Jiří L. po dubnovém výslechu na policii nastoupil na léčení do psychiatri­cké léčebny. Jakmile ho z ní propustili, policie ho zadržela a obvinila.

Výčet požárů, které měl letos založit, je hodně dlouhý. „V důsledku letošních požárů došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech myslivecký­ch posedech a dvou krmelcích, a to v katastráln­ím území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk,“vyjmenoval včera policejní mluvčí Kamil Marek.

Způsobené škody ze všech požárů byly prozatím vyčísleny na částku přesahujíc­í 270 milionů korun.

Byl to takový podivín

Jak se MF DNES podařilo už dříve zjistit, muž byl velký svéráz. Měl mít také zkušenosti s drogami. Pracoval na mnoha místech. Během policejníh­o výslechu měl mluvit o sbližování s Bohem.

„On byl takový samorost, bubnoval na bonga, občas kouřil marihuanu. Pracoval leckde, nikde ale dlouho nevydržel. Spíše se toulal tady po okolí,“řekla už dřív jeho kamarádka, která s ním vyrůstala v paneláku v Krásné Lípě na Šluknovsku.

Správa národního parku označila skutečnost, že by se celý případ mohl dostat před soud, za velmi důležitou.

„Všichni máme velký zájem na tom, aby byl případ dobře a beze zbytku objasněn,“řekl ČTK mluvčí parku Tomáš Salov. Zadržení možného pachatele nemá žádný vliv na preventivn­í opatření, která park ohledně rizika vzniku požárů dělá. „Všechna preventivn­í opatření jsou stále namístě, je potřeba v požární prevenci a osvětě pokračovat, nechceme nic podcenit,“řekl Salov.

Škoda za čtvrt miliardy

České Švýcarsko je častým dějištěm požárů. Od jeho vzniku v roce 2000 zde hořelo už 77krát. Nejvíce požárů správa parku evidovala v roce 2000, kdy hořelo 12krát, v roce 2018 pak 9krát.

Ten loňský, největší v historii Česka,

se podařilo zlikvidova­t až po dvaceti dnech. Zasáhl území o rozloze přes tisíc hektarů a do jeho likvidace se dokonce zapojila i letadla z ciziny.

Svým rozsahem je označován jako největší požár v Českosaské­m Švýcarsku v novodobých dějinách a nejhorší požár v dějinách Saska a překonal tak dosud největší požár z roku 1842, který ve stejné oblasti zasáhl plochu 236 ha.

Při požáru zasahovala v posledních dnech až tisícovka profesioná­lních i dobrovolný­ch hasičů a stovky kusů hasičské techniky. Při zásahu bylo několik hasičů zraněno. Někteří skončili i v nemocnici.

Účet za hořící České Švýcarsko je zhruba čtvrt miliardy korun. Hasiči podle dřívějších vyjádření budou uplatňovat náhradu škody na pachateli.

 ?? 2x foto: MAFRA ?? Hořet začalo vloni 24. července. Rozsahem oheň překonal dosud největší požár z roku 1842, který ve stejné oblasti zasáhl plochu 236 ha. Ve výřezu je obviněný bývalý strážce parku.
2x foto: MAFRA Hořet začalo vloni 24. července. Rozsahem oheň překonal dosud největší požár z roku 1842, který ve stejné oblasti zasáhl plochu 236 ha. Ve výřezu je obviněný bývalý strážce parku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia