Dnes Prague Edition

Naše blbá nálada s Fialou

Premiér Petr Fiala si postěžoval na sociální síti X, že v České republice panuje „blbá nálada“, i když pro ni neexistuje žádný důvod. Protože si přece za jeho vlády žijeme lépe a radostněji. A „líp“už je.

- Petr Holec politický komentátor

Když se může do disidenta Václava Havla stylizovat i někdejší komunista a totalitní agent Petr Pavel a lidé mu to nadšeně „žerou“, proč by nemohl i premiér Petr Fiala? A zvlášť když se za ním táhne hluboká stopa politické neschopnos­ti, která v Česku vždy svádí k Havlovým slovům o „blbé náladě“. Takže tu máme fialovský pamflet o blbé náladě, který trumfuje vše.

A ukazuje jediné: Fialovi už zbývá jen permanentn­ě lhát a popírat realitu. „Leckde čtu, že zase máme blbou náladu. Myslím ale, že je přesnější si přiznat, že s mírnými přestávkam­i tady tento pocit přetrvává už pěkně dlouho. Když se ale rozhlédnem­e kolem sebe, podíváme se na fakta a srovnáme si to s jinými zeměmi, tak zjistíme, že zase tolik důvodů pro skepsi a naštvanost nemáme,“napsal na sociální síti X Petr Fiala.

Ano, když se podíváme do Gazy, můžeme celkem slavit. Byť Gaza vlastně není úplně země, takže... Můžeme se proto radši podívat třeba do Konga. Protože když se skutečně rozhlédnem­e kolem sebe, jak radí Fiala, uvidíme do Německa, Rakouska, Slovenska a Polska. Ani jedna z těchto zemí není tak jako my už přes rok v ekonomické recesi, ani jedna neprožila za poslední dva roky takový propad reálných příjmů jako my a všechny také mají na rozdíl od nás větší ekonomický výkon než před covidem.

Koukej a záviď, planeto!

Tolik fakta. A můžeme klidně pokračovat dál, třeba vysokými cenami energií nebo propadem průmyslu. Fiala má ale vlastní alternativ­ní fakta. „Žijeme v jedné z nejbezpečn­ějších zemí světa. Prakticky neznáme nezaměstna­nost. Patříme k nejrozvinu­tějším státům na naší planetě, ekonomicky a vlastně z jakéhokoli hlediska,“pokračuje šéf ODS a lídr koalice SPOLU.

Ano, to všechno je vlastně i pravda. Problém je, že trochu moc obecná – alternativ­ní. Tohle všechno už jsme tady totiž měli dávno před Fialou. Jenže lidé odjakživa tak nějak naivně předpoklád­ají, že vlády rozvinou jejich země ještě o něco víc – a ne že je jako Fiala vrátí zpátky. Navíc se nikdo kromě něj nerozhlíží někde daleko po planetě, aby srovnal svou životní úroveň. Všichni se rozhlížíme kolem sebe.

Fiala vykradl Havla přesně ve stejný čas, kdy Česká televize zveřejnila poslední průzkum agentury Kantar, který dává důvod k blbé náladě hlavně premiérovi. Jeho trojkoalic­e SPOLU se už propadla téměř na polovinu volebních preferencí jediného hnutí ANO, což chce jistý manažerský talent. A co hůř: ani jediný respondent v průzkumu nezhodnoti­l politickou situaci v Česku jako dobrou.

Fiala je známý svým talentem – či spíš sklony – lakovat horší realitu na lepší. Proto

jistě slaví i to, že aspoň 16 procent lidí hodnotí situaci v zemi jako „spíše dobrou“. Jenže i to je historické minimum, jen pro kontext. A historické minimum kopíruje i důvěra lidí v jeho vládu – nebo spíš nedůvěra: kabinetu totiž podle jiných průzkumů důvěřuje jen pětina lidí. Další fakta.

„Naštvanost a skepse nás jen oslabují... Každý z nás má možnost s blbou náladou bojovat. A kde vzniká? Vytváříme si ji třeba i nenávistný­mi komentáři na sociálních sítích. Jejím zdrojem je pesimismus a nedůvěra. Blbá nálada je nakažlivá a otravuje svět kolem nás,“napadá také Fialu. Pravda, blbá nálada je nakažlivá: podívejte se na jedinou tiskovku současné vlády – a máte blbou náladu na hodně dlouho.

A to i bez nenávisti, jakou na sociálních sítích šíří nejen premiérův ideolog František Cerha. Fiala samozřejmě nemá k ruce jedinou pozitivní zprávu, a proto zkouší důsledky své neschopnos­ti přenést na lidi. Za „blbou náladu“z „blbé situace“země si tak podle něj můžeme sami. Jenže to je tak průhledný trik, že by za něj Fialu hnali i z vesnického cirkusu, kde se neplatí vstupné.

Lidé nemůžou za své historické zchudnutí ani za drahé energie nebo jídlo. Za to může vláda a její politika, jak ukazují i srovnateln­á fakta z jiných zemí, které poslední dva roky zvládly úspěšněji. A co „blbá nálada“, pokud skutečně myslíme pouhou náladu? Těžko říci, Fiala nás alespoň královsky baví jinak: Nutella, igelitové návleky v kravíně, signály, hodnoty...

Zasmát se s premiérem

Je toho tolik, že už se z toho stala jistá forma terapie. Sice jsme díky vládě historicky zchudli a znovu díky vyšším a novým daním zchudneme hned od začátku nového roku, Fiala nás ale aspoň dokáže rozesmát, byť nechtěně. A pravda, bohužel taky spíš trpce, podíváme-li se na ekonomické statistiky i sociologic­ké průzkumy zkoumající dopady zchudnutí na společnost.

A trpkost musí cítit i Fiala. Podle posledního průzkumu Kantaru by nyní opoziční hnutí ANO, které chtěl premiér vymazat z politické mapy, volilo rekordních 34,5 procenta lidí – zato jeho koalici SPOLU, v níž pro změnu vymazává z mapy ODS TOP 09 a lidovce, pouhých 18,5 procenta. A plných 80 procent lidí hodnotí současnou politickou situaci v zemi jako „špatnou“. To jsou samozřejmě tragické „hodnoty“a varovné „signály“, řečeno s Fialou.

„Je jenom na nás, jestli chceme mít blbou náladu další desetiletí, nebo jestli chceme naši zemi měnit k lepšímu,“uzavírá premiér. V tom má výjimečně pravdu. Nejdéle za necelé dva roky bude jen na nás, jak fialovskou čtyřletku zhodnotíme ve volbách.

Blbá nálada je nakažlivá: podívejte se na jedinou tiskovku Fialovy vlády – a máte blbou náladu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia