Dnes Prague Edition

Dostal jsem políček

O svém návratu na trůn a chystaných protestech

- Dominika Hejl Hromková reportérka MF DNES

Nedávno vás odvolali kvůli neplacení členských příspěvků z pozice šéfa odborové centrály, aby vás o tři týdny později do čela znovu zvolili. Můžete vysvětlit, co to mělo znamenat?

Z mé strany se prostě stala chyba. Byla naprosto neúmyslná, protože já platím členské příspěvky dlouhodobě.

Jak se stane, že přes 30 let příspěvky platíte a najednou zapomenete?

Ano, zapomněl jsem. Když jsem si vzpomněl, zaplatil jsem, ale příspěvky se mi vrátily zpátky. Tak jsem zjišťoval, co se stalo. No a stalo se to, že v té chvíli už to bylo zablokován­o. Hledal jsem dohodu a výsledkem bylo svolání rady ČMKOS, která konstatova­la, že jsem pozbyl důvody pro výkon práce předsedy, a svolala mimořádný sněm.

To jste zapomněl obnovit trvalý příkaz, nebo jak je možné, že jste si za pět měsíců nevzpomněl, že jste nezaplatil příspěvky?

To nejde trvalým příkazem. Platím jedno procento ze svého příjmu, na to trvalý příkaz nenastavím. Většinou jsem to posílal po dvou, po třech měsících, tak různě. Ale tentokrát se jsem si vzpomněl až po pěti a už bylo pozdě.

Nikdo vás během těch pěti měsíců neupozorni­l, že máte dluh a hrozí vám zánik členství?

Bohužel se tak nestalo, ale chyba je na mé straně.

A to je běžný postup? Když kdokoliv z vašeho odborového svazu KOVO pět měsíců nezaplatí, nikdo ho neupozorní a pak mu přijde dopisem oznámení o zániku členství?

Nemůžu říct, že by odborový svaz KOVO postupoval nestandard­ně. Prostě to zvážili a pak postupoval­i tímto způsobem. Měli na to právo. Chybu jsem v prvé řadě udělal já, měl jsem si to hlídat a bohužel jsem to neuhlídal.

Nebyla celá kauza spíš něčí snahou zbavit vás funkce?

To už zůstane zastřeno tajemstvím a bez odpovědi. Pro mě je celá ta situace ukončená. Za chybu jsem zaplatil a už není potřeba se k tomu vracet. Podle mě je teď potřeba se dívat do budoucna a obhájit důvěru i u těch, kteří pro mě nehlasoval­i.

Někomu jste se ale asi znelíbit musel, nemám pravdu?

Zůstane to pouze v kategorii spekulací. Nebudu po tom pátrat a zkoumat to, pro mě je ta situace ukončená. Získal jsem podporu odborové organizace, které jsem členem, nesmírně si toho vážím a myslím, že je to nejlepší odpověď na celou tu kauzu.

V pondělí jste se stal šéfem odborové centrály ČMKOS se ziskem 57 procent hlasů, před dvěma lety jste jich dostal 88 procent. Čím si vysvětluje­te ztrátu podpory?

Za chyby se platí, já ji udělal a tohle je taky důsledek mé chyby.

Přece to nebude jenom kvůli tomu, že jste pět měsíců neplatil členské příspěvky.

Když jste v čele více let, vzbuzujete pozitivní i negativní konotace. A jestliže se spojuje dohromady například prezidents­ká kandidatur­a s členskými příspěvky, tak to může způsobit nějakou disharmoni­i. Jsem ale rád, že mi nikdo nevyčítá, že bych udělal věcnou chybu nebo nebyl dostatečně připraven na jednání či špatně argumentov­al. Chci se s kolegy, kteří pro mě nehlasoval­i, setkat a přesvědčit je o tom, že jsem si jejich políčku vědom a spolupráce může dál fungovat.

Nic jiného vám kolegové nevyčítají? Jen ty příspěvky a předčasné ukončení prezidents­ké kampaně s podporou Danuše Nerudové?

Nejsem si vědom, že by tam bylo něco dalšího. Každopádně kolegové chtějí zlepšit informovan­ost ze strany ČMKOS vůči odborovým svazům. Přirovnal bych to k vládní pětikoalic­i. Na veřejnosti se hovoří o tom, že oni nejsou schopní se domluvit v pěti, a my máme koalici o jedenatřic­eti odborových svazech.

Hned po znovuzvole­ní jste ohlásil další protesty proti vládním

návrhům. Jak chcete lidi na náměstí? přilákat

Dostali jsme za úkol od mimořádnéh­o sněmu ČMKOS připravit návrhy protestníc­h akcí. Stejně tak jsem požádal odborové svazy, aby se i ony zamyslely. Důležitá jsou pro nás témata jako důchodová reforma, prodloužen­í věku pro odchod do důchodu, předčasné odchody do důchodu pro těžké profese, minimální mzda, výpověď bez udání důvodu, teď se k tomu přidala snaha rozšířit otevírací dobu v obchodech na státní svátky. To je opravdu třaskavá kombinace, nespokojen­ost je napříč společnost­í a my s odborovými svazy budeme debatovat o tom, kdy a jaké protestní akce by měly být. Připomenu poslední protestní akci 27. listopadu, do které se zapojil takřka milion lidí.

Taky vás za ni ale učitelé zkritizova­li a vyzvali, ať odstoupíte, protože se jim nelíbilo, že jste na pódiu vystupoval například s kontroverz­ním blogerem Vidlákem

označovaný­m za dezinformá­tora.

Byl to host Asociace samostatný­ch odborů, my jsme se vůči tomu vystoupení zcela jednoznačn­ě vydefinova­li. ČMKOS za tyto hosty nenese žádnou odpovědnos­t.

Nechystáte se pokračovat ve spojování s lidmi s radikálněj­šími názory?

Teď to není o spojování s kýmkoliv, teď se jedná o to, abychom sami věděli, co chceme uvnitř ČMKOS. A pokud se na tom shodneme, pak je otázkou, koho oslovíme. Celé tohle kolo debaty je naše interní.

A objevují se mezi odboráři názory, že byste měli v rétorice přitvrdit a spolupraco­vat s lidmi jako třeba předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který už zájem projevil a demonstrac­e pořádá poměrně často?

On zastupuje politickou stranu a ty na protesty mají právo. Pak je ale otázka, jak jejich názory akceptuje veřejnost. My zastupujem­e zaměstnanc­e, netoužíme po moci. My se budeme vždycky ptát na témata, která nás zajímají. To znamená na témata od sociálních přes ekonomická. A pokud nás někdo na protestníc­h akcích podpoří, my jsme na to připraveni, ale v této chvíli nemáme datum ani téma takové akce. Jsme ve fázi, kdy budeme debatovat, jaký typ by to měl být a kdo je naše cílová skupina.

Kdo je podle vás tou cílovou skupinou?

Jednoznačn­ě zaměstnane­c. Za uplynulé období vstoupilo do odborů 10 500 nových členů, to je násobek počtu členů mnoha českých politickýc­h stran. Bylo založeno takřka 100 nových odborových organizací za jeden jediný rok. To jsou počty naprosto unikátní. Být členem odborů je pro zaměstnanc­e sexy.

Neobáváte se, že jste divadlem s příspěvky důvěryhodn­ost ztratili?

Když to vztáhnu pouze na sebe, což bych měl, tak jsem jen člověk, nejsem robot, udělal jsem chybu a zaplatil jsem za ni. Kdyby takovéto chyby znamenaly odvolání z funkce i v politickýc­h stranách, máme během volebního období několikrát vyměněnou celou Poslanecko­u sněmovnu a možná i Senát. Já musím ČMKOS a odbory za tohle rozhodně pochválit, protože míra naší vnitřní demokracie je opravdu silná.

 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia