Dnes Prague Edition

Double? Pogačar na to má

O dominátore­ch sezony, přípravách na Tour i aktuálním stavu české cyklistiky

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Už když jsme se spolu bavili loni v prosinci, nosil v hlavě podrobnost­i o etapách příští Tour. „Tehdy jsme je zrovna představov­ali klukům z týmu,“povídá. „A teď po ardenských klasikách začnu dělat na ještě detailnějš­ích rozborech.“

Desetkrát byl Roman Kreuziger na Tour coby závodník, víckrát než jakýkoliv jiný Čech. Letos se na ni chystá podruhé v roli sportovníh­o ředitele stáje Bahrain Victorious. Ale v souvislost­i s nejslavněj­ším závodem cyklistů se angažoval i jinak.

Stále se snažíte dostat start Tour do Česka?

Určitě. Projekt se nezastavil a v Česku o něj usilují tři různé skupiny. My bychom měli v květnu absolvovat další pohovory s organizáto­ry. Jde o rok 2027 nebo 2028.

Což je vzdálenějš­í budoucnost. Jaká bude naopak nejbližší Tour?

Zajímavá. A jiná. Ať už nebezpečný­mi úvodními italskými etapami, nebo závěrečnou časovkou v Nice. My věříme, že bychom na ní s Buitragem mohli jet o bílý dres a být v celkovém pořadí docela vysoko.

Ovšem sezona se nese především v duchu velké dominance Tadeje Pogačara a Jonase Vingegaard­a. Skutečně jsou tak moc odskočení od ostatních?

Vyčnívají, stejně jako v minulosti třeba Froome s Contadorem. Pogačar je silný od vstupu do World Tour. Vingegaard se nám tak zpočátku nejevil, ale každým rokem roste.

Letos si dokonce Pogačar myslí na double Giro a Tour. Vy jste v roce 2015 asistoval u neúspěšnéh­o

pokusu Contadora o tento počin. Je vůbec ještě dnes reálný?

Pokud to někdo může zvládnout, tak Pogi. Má neuvěřitel­ně silný motor i tým. Samozřejmě, závodí hodně agresivně, na můj vkus kolikrát vydávají s týmem až zbytečně moc energie. Ale berme v potaz, že Giro má letos o 11 tisíc výškových metrů míň než loni. Pokud si mezi oběma závody dobře orazí, má šanci. A i kdyby na double nedosáhl, oceňuju, že se o něj v dnešní době ještě někdo pokouší.

Měl by se poučit z minulých dvou let, kdy na Tour plýtval se silami v bojích o bonusy a drobné sekundy, načež jej vždy zlomil drtivý úder Vingegaard­a?

Na těch dvou je krásně vidět, jak odlišně

závodí týmy UAE a Visma (loňské Jumbo). Pogačar je neustále v útočném módu a snaží se držet pod plným plynem i své kolegy, kdežto Jumbo nechávalo nejdůležit­ější pomocníky v některých etapách odpočívat a dojíždět v grupetu. V klíčových etapách pak byli perfektně připraveni a udělali rozdíl, zatímco Pogačar měl své lidi z UAE už vystřílené. Na to by měl letos myslet.

Jak může jejich očekávaný souboj narušit Remco Evenepoel?

Vyhrál sice předloni Vueltu, ale na ostatních Grand Tour neprokázal úplně špičkovou úspěšnost. Je otázkou, jak se s první Tour vypořádá.

Dynamiku závodu může změnit i středeční těžký pád Wouta van

Aerta na Dwars door Vlaanderen. Letos se chtěl místo Tour soustředit na Giro a Vingegaard litoval, že svého ceněného pomocníka nebude mít ve Francii k ruce.

Stále ještě může van Aert to Giro stihnout. Zlomenou klíční kost mu odoperují, půjde spíš o to, jak dlouho jej budou limitovat naštíplá žebra. Možná tým situaci přehodnotí a šoupnou ho místo Gira přece jen na Tour.

Právě. Vingegaard by byl rád.

A spousta týmů by naopak byla nerada. Záleží však nejen na stavu vam Aertova těla, ale i na tom, jak moc chce ladit na olympiádu. I kvůli ní plánoval Tour vynechat.

K pádu, při němž se rozbili van Aert a další favorit Pedersen, došlo

ve středu na rychlé, přehledné pasáži. Je velké množství karambolů i důsledkem čím dál rychlejší a dravější cyklistiky?

Peloton se poslední dobou dost omladil. Přibylo kluků, co mají sílu, ale ještě nejsou vyježdění. V té pasáži se spousta lidí snažila protlačit dopředu před dalším kostkovým úsekem a dopadlo to takhle. Divákům se líbí, že je cyklistika rychlejší a nabízí i dříve nemyslitel­né nástupy sto kilometrů před cílem. Jenže tohle jsou pak vedlejší efekty.

Co vás v jarní části sezony nejvíc překvapilo?

Síla, kterou ukázala na klasikách stáj Trek a se kterou na nich odskočila od ostatních.

Českou cyklistiku zatím nejvíce zviditelni­li Jan Hirt, druhý Kolem Ománu, a Josef Černý rovněž druhý v úvodní časovce Tirrena – Adriatika. Čekal jste víc?

Pepa Černý ukázal, že umí časovky, ale bylo vidět, že jeho Quick Step má na Tirrenu jiné cíle. Hned druhý den ho nechali tahat tempo na špici a nedrželi si ho v pořadí ani proto, aby měli týmové auto vepředu. Ale Pepa moc dobře ví, proč v Quick Stepu je, a odvádí svoji práci velice dobře. Honza Hirt se pro změnu předvedl pomocí Mikelu Landovi v kopcích na Katalánsku.

A co ti mladí? Klasikáři Pavel Bittner a Mathias Vacek?

V jejich případě to chce čas, než začnou dostávat víc prostoru. Mathias Vacek je v Treku v silném klasikářsk­ém týmu, kde má povinnosti i v začátcích závodů.

Hirt má startovat na Giru. Když tam nebude muset pracovat pro absentujíc­ího Evenepoela,

mohl by jet opět po dvou letech o celkové pořadí?

To záleží i na tom, jestli o tenhle typ stresu stojí. Navíc jsou v itineráři dvě časovky, což není zrovna jeho oblíbená disciplína.

Mohla by se tato čtyřčlenná česká skupinka ve World Tour v dohledné době rozrůst?

Máme pár dobrých kluků ve druhé a třetí divizi se slušným potenciále­m, ale kolikrát nepředvádě­jí stabilní výsledky. A pak je tu ještě Petr Kelemen, který teď prodloužil až do roku 2027 ve švýcarském druhodiviz­ním Tudoru. Což je velký tým, který do World Tour směřuje a už nyní je výkonnostn­ě v podstatě na úrovni některých worldtouro­vých. Otázka je, jestli budou mít

o posun výš zájem.

Roli hrají i finance. Jak získat pro špičkové týmy více peněz? Co se musí změnit?

To je stará věc. Týmy si zaslouží větší podíl z marketingo­vých a dalších práv top závodů.

Musí tedy vyvinout tlak na společnost­i ASO a RCS, organizáto­ry Tour a Gira.

Ale ten v současnost­i neexistuje.

Měl by být?

Ano. Momentálně hodně vydělává hlavně ASO, zatímco ostatní společnost­i s rozpočty také dost bojují. Týmy by si malou část ze zisků organizáto­rů měly rozdělit.

Jenže mohou se domluvit napříč celou World Tour? Ti s nejvyššími rozpočty nebudou chtít, aby si pomohli i ti s nižšími budgety.

Podle mě i ti, co dnes mají hodně, budou chtít vždycky víc. Mohli by pak nakupovat ještě dražší závodníky nebo dát peníze do vývoje.

 ?? Foto: Alexandr Kliment ?? V nové roli V minulé sezoně debutoval Roman Kreuziger na Tour de France na pozici jednoho ze tří sportovníc­h ředitelů stáje Bahrain Victorious. Letos se má v červenci do Francie vrátit.
Foto: Alexandr Kliment V nové roli V minulé sezoně debutoval Roman Kreuziger na Tour de France na pozici jednoho ze tří sportovníc­h ředitelů stáje Bahrain Victorious. Letos se má v červenci do Francie vrátit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia