Dnes Prague Edition

Každá šestá rodina v Česku na dávkách

Poslední roky uvedly domácnosti do chudoby, státní pomoc nestačí

- Markéta Lankašová Ela Šerá

České domácnosti nemají našetřeno, rodinné úspory se už dotýkají i oblékání dětí nebo jejich volného času. Třetina rodin by zvládla sotva měsíc, pokud by jim nečekaně vypadl příjem. Na sociálních dávkách je zcela závislý každý šestý samoživite­l nebo samoživite­lka.

Ovšem stejný podíl, tedy zhruba 15 procent úplných rodin, dávky pobírá také. Rodiny přitom pomoc státu považují za nedostateč­nou. Vyplývá to z rozsáhlé Zprávy o rodině, kterou tento týden představil­y odbornice z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (RILSA).

Pětačtyřic­etiletá Simona vychovává třináctile­tá dvojčata. Jejich otec neplatí pravidelně alimenty a Simona domácnost sama z platu prodavačky a přídavků na děti jen taktak utáhne. Mimořádné výdaje si dovolit nemůže, naspořit není z čeho a představa, že by přišla o práci, je jeden z jejích největších strašáků. „Jenom doufám, že mi neklekne žádný ze spotřebičů. Už když jsem musela řešit rozbité dětské brýle, byl to problém,“přiznává Simona.

A podle Zprávy o rodině rozhodně není sama. „Zcela bez finančních rezerv je každá šestá úplná a každá třetí neúplná rodina. A další pětina rodin samoživite­lů by s tím, co má našetřeno, vystačila maximálně jeden měsíc. Jakékoli nenadálé nebo zvýšené výdaje tyto rodiny dostávají do velkých obtíží. Čím závislejší je rodinný rozpočet na dávkách, tím obtížnější je vytvářet úspory,“upřesňuje jedna z autorek studie Sylva Höhne.

Materiál slouží jako podklad zejména pro ministerst­vo práce a sociálních věcí, ale také města a neziskové organizace. Studie shrnuje situaci českých domácností od roku 2020 do roku 2023, takže postihuje jak dobu covidové pandemie, tak následnou energetick­ou a inflační krizi, ale i krizi spojenou s ruskou válkou na Ukrajině.

Logicky rodiny nejdříve omezovaly celorodinn­é volnočasov­é aktivity, postupně se přidávalo šetření na energiích i potravinác­h. „Ale také omezení výdajů týkajících se dětí, jako je oblečení, obuv či jejich volnočasov­é aktivity. Čím více dětí v rodině bylo, tím spíše tato opatření zasáhla i je. Přibylo také žadatelů o sociální dávky, především přídavku na dítě,“doplňuje Höhne.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia