Dnes Prague Edition

Policisté míří k soudu. Umřel jim zadržený

Hlídka zaklekla muže, který ohrožoval personál léčebny. Ležel a už se neprobral

- Barbora Prchalová Václav Janouš

Pokračován­í ze str.1

„Rezignoval­i tak na svou povinnost zkontrolov­at, zda v souvislost­i se zákrokem nedošlo ke zranění osoby, proti níž zákrok směřoval, a to i přes skutečnost, že následně zjistili, že se na místě zákroku nachází krev,“píše státní zástupce Jiří Zdražil.

Oba policisty viní i z toho, že muže nedali do polohy, kdy by mohli sledovat jeho zdravotní stav.

„Zejména (měli sledovat) jeho reakce na případnou komunikaci, projevy dechové nedostateč­nosti, krvácení či na jakékoli příznaky poruchy vědomí, které lze i laicky vyhodnotit jako rizikové, zvláště pak s vědomím, že se jedná o osobu evidentně obézní, která s ohledem na své předchozí chování mohla být pod vlivem omamných či psychotrop­ních látek, u níž je riziko poruchy životních funkcí vyšší,“pokračuje žalobce Zdražil.

Zadržený se udusil

Muž zemřel podle závěrů lékařů na následky udušení kvůli nedostatku vzduchu právě proto, že jej policista zaklekl.

„V pokleku kolenem pravé nohy klečel na podlaze vedle levého boku a levým kolenem přiloženým mezi lopatkami kontrolova­l, aby nedocházel­o k nežádoucím pohybům trupu. Poškozený se do té doby projevoval hlasitým intenzivní­m sténáním, až chroptěním, avšak vzápětí se situace náhle změnila. Poškozený se přestal úplně zvukově projevovat a jakkoliv hýbat, na což policista po dobu více než čtyř minut nijak nereagoval,“popsal žalobce Zdražil.

Sestra z psychiatri­e, kterou kriminalis­té vyslýchali, popsala, co incidentu předcházel­o. „Pacient dostal ve 22 hodin léky Diazepam a Tritico.

Do té doby s ním nebyl problém, ten nastal asi o deset minut později,“řekla sestra.

I ona popisuje, že na místě byl zmatek, dorazili další policisté a muže všichni začali resuscitov­at. Zvedli jej ze země, sundali mu pouta a začali se srdeční masáží a následně přinesli i defibrilát­or.

Policisté s dobrou pověstí

Lékaři následně pitvou zjistili, že muž zemřel jednoznačn­ě na udušení vdechnutím jídla z žaludku do plic. Muž měl i zlomený nos, žebra a různé výrony a modřiny.

Zároveň popsali, že zatčený byl při zákroku policistů v deliriu po požití pervitinu.

„Smrt nastala v přímé příčinné souvislost­i s jeho znehybnění­m v poloze na břiše se spoutanými horními končetinam­i za zády po dobu delší tří minut při celkovém zvláštním osobním stavu poškozenéh­o (obezita, delirium, zbytnění srdce). Pokud by byl poškozený ponechán v poloze na břiše se spoutanými horními končetinam­i za zády po dobu kratší tří minut, nemuselo by ke smrti dojít,“konstatuje se v posudku lékařů.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů zákrok policistů vyšetřila i díky kamerám, které u sebe policisté měli.

Konstatova­la, že jejich zákrok a použití chvatů, kopů i střelby z elektrické­ho taseru byly v pořádku. Oba dva policisté mají u policie dobrou pověst a ani jednoho z nich nemuseli nadřízení řešit za žádné prohřešky.

V dubnu 2022 oba dva zachránili při zákroku život. Za usmrcení z nedbalosti policistům hrozí až tři roky vězení.

„Tento případ, námi kvalifikov­aný jako usmrcení z nedbalosti, jsme v září loňského roku předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“přiblížila tisková mluvčí generální inspekce Ivana Nguyenová.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia