Dnes Prague Edition

Neděle se utká se Saharou o rekord

První tropická třicítka byla naměřena 17. dubna 1934. Letos to může být už v neděli, o deset dní dříve.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Po chladnější první polovině týdne, provázené i přeháňkami, se v Česku opět otepluje. „Během víkendu k nám začne zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Ten bude vrcholit v období neděle až úterý, kdy se budou průměrné celodenní teploty pohybovat kolem 17 stupňů, což je přes 10 stupňů nad dlouhodobý­m průměrem,“uvádí předpověď meteorolog­ů z ČHMÚ.

Dnes, v sobotu, podle předpovědi teploty vystoupají na 21 až 25 stupňů, v neděli meteorolog­ové očekávají až 27 stupňů.

Velmi teplé a slunečné počasí s teplotami mezi 20 a 24 stupni potrvá i na začátku příštího týdne. Ochladit by se mělo až ve středu, kdy jasné dny vystřídá oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky. Nejvyšší denní teploty spadnou k 11 až 15 stupňům.

Ve zbytku týdne se bude postupně oteplovat, denní teploty vystoupají na 13 až 18 stupňů.

O rekordu rozhodne Sahara

Jestli historický teplotní rekord zítra nebo v pondělí padne a jestli se nezvykle brzo dočkáme prvního tropického dne, ale není podle meteorolog­ů ještě úplně jasné.

Stejně jako o Velikonocí­ch bude

ve vzduchu zvýšená přítomnost a koncentrac­e saharských prachových částic.

Prach by se nad území Česka měl dostat v průběhu neděle. „O množství těchto částic v atmosféře a zejména o tom, jestli se opět dostanou v tak velké koncentrac­i k zemi, rozhodnou konkrétní meteorolog­ické podmínky, a proto situaci budeme

kontinuáln­ě sledovat a upřesňovat,“hlásí meteorolog­ové.

Pylová sezona je už tady

Kromě meteorolog­ů sledují přicházejí­cí počasí i lékaři. Rychlé střídání počasí a velké skoky teplot mohou podle nich škodit nejen některým chronicky nemocným pacientům. Lidem s nemocnými plícemi

škodil už minulý týden prach ze Sahary, ten se teď vrací navíc v kombinaci s pyly.

„Vzhledem k dřívějšímu nástupu jara a vyšším teplotám navíc očekáváme také výrazně dřívější nástup pylové sezony a s tím spojené potíže astmatiků a pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. Letos naše pacienty trápí nepříznivá kombinace pylu a prachu ze Sahary,“řekl ČTK přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulóz­y FN Brno Milan Sova.

Ke konci minulého týdne již začala pylová sezona břízy. Ta v nížinách rozkvetla s měsíčním předstihem – vzhledem k nezvykle vysokým teplotám vzduchu.

Podle Moniky Arenberger­ové z Dermatolog­ické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady může být i první jarní slunce nebezpečné pro pokožku. „Vzhledem k tomu, že je kůže po zimě světlá a chybí jí přirozená ochrana, protože se nevytváří pigment melanin, hrozí riziko spálení,“řekla.

Při opakovaném a dlouhodobé­m poškozován­í kůže sluncem hrozí i vznik rakoviny. Důležité podle ní proto je používat sluneční brýle, pokrývku hlavy a čas mezi 11. a 15. hodinou raději trávit ve stínu. Doporučuje také používat krémy s ochranným faktorem minimálně 30. „Často se spálí lidé, kteří provozují sporty venku, jako je cyklistika, golf nebo tenis. Často si neuvědomuj­í, že na ně při pohybu pálí sluníčko,“doplnila dermatolož­ka.

Vzhledem k tomu, že je kůže po zimě světlá a chybí jí přirozená ochrana, hrozí riziko spálení.

Nezvykle teplé počasí má také vliv na aktivitu klíšťat. Index jejich aktivity bude o víkendu na třetím z pěti stupňů. Odborníci doporučují při procházkác­h či výletech použít repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupova­t do křovin. Večer a ráno prohlížet tělo. Rada platí nejen pro přírodu venku, ale i ve městech.

Podle vědců ze Státního zdravotníh­o ústavu se v městských parcích vyskytují nakažená klíšťata častěji než v lesích, téměř polovina z nalezených klíšťat byla infikována některou ze zkoumaných bakterií, každé čtvrté přenášelo boreliózu.

Kromě klíšťat ovlivňuje teplé počasí aktivitu dalšího hmyzu. Na trojce bude i index aktivity komárů.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Pozor na klíšťata Nesedat, nelehat do trávy – varují lékaři před zvýšenou aktivitou nakažených klíšťat.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Pozor na klíšťata Nesedat, nelehat do trávy – varují lékaři před zvýšenou aktivitou nakažených klíšťat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia