Dnes Prague Edition

Nikoho nezajímáme

Se cítí odstrčeni a nevědí, koho volit. Jedni řeší, že jejich kandidát vypadl, další „nechtějí do války“.

- Dominika Hejl Hromková Kateřina Havlická

Hned za mostem začíná Maďarsko. Maďarsky jsou tady názvy ulic, vývěsky obchodů i cedule podél cest. Po boku slovenštin­y, samozřejmě. V jihosloven­ském Komárnu je znát, že tu víc než polovinu obyvatel tvoří členové největší slovenské menšiny.

I balkon nad kulturním střediskem ve vedlejším městečku Veľký Meder zdobí žlutá cedule hlásající „Volebná miestnosť č. 7. 7-es sz. Szavazóhel­yiség“. Lidé sem dnes půjdou hodit hlas jednomu ze dvou kandidátů na slovenskéh­o prezidenta – Ivanu Korčokovi, nebo Peteru Pellegrini­mu. Před volební místností je plakát Pellegrini­ho, jinak tady volby příliš vidět nejsou.

První kolo před dvěma týdny na jihozápadě Slovenska vyhrál maďarský kandidát Krisztián Forró. Celkově na Slovensku, kde tvoří přibližně osm procent obyvatel právě slovenští Maďaři, dostal necelá tři procenta hlasů.

„Nikoho nezajímáme. Když kandidoval Forró, říkala jsem si, že je potřeba mu pomoct. Moje dcera dělá lidové tance, tak tancovala na setkáních s ním,“popisuje majitelka květinářst­ví z Veľkého Mederu. Když se jí zeptáme na jméno, ukáže vizitku. Jmenuje se Gyöngyike Vörös Rasztgyörg­y.

„Slováci by to neuměli ani napsat,“glosuje. Koho půjde volit ve druhém kole, včera ještě nevěděla. Jakmile nekandiduj­e Maďar, není to pro ni tak důležité. Korčoka ani Pellegrini­ho podle ní místní moc neznají. „Bůh a počasí, to jsou naši nejlepší kamarádi,“tvrdí.

Po chvíli přemítání se dopustí úsměvného přeřeku. „Budu volit Kočnera, eh teda Korčoka,“opraví se, když si uvědomí, že z ní vypadlo jméno odsouzenéh­o podnikatel­e Mariana Kočnera.

„Mám sice ráda premiéra Roberta Fica, protože se kamarádí s Viktorem Orbánem, ale Korčok je mi sympatičtě­jší. A mí zákazníci o Pellegrini­m nechtějí ani slyšet,“prohlašuje navzdory tomu, že po cestě do Veľkého Mederu z billboardů shlíží pouze Pellegrini.

Ani v samotném Komárnu předvolebn­í billboardy nejsou téměř vidět. Reportérky MF DNES narazily pouze na jeden, pro změnu Korčokův

a v maďarském jazyce. A oslovení maďarští Slováci stejně jako Gyöngyike často nevědí, koho by měli volit. Ostatně v prvním kole v celém okrsku dorazila pouze třetina voličů.

Kdo je větší hungarofob

Pokud některého z kandidátů zmíní, jejich odpovědi překvapivé nejsou. Korčoka lidé zmiňují, protože nemají rádi Orbána, Ficovu vládu a odmítají sbližování s Ruskem. „Volil jsem proto Korčoka už v prvním kole. Ve vládě nám zastoupení chybí, ale o tom nejsou prezidents­ké volby. I já jako Maďar si myslím, že Slovensko má reprezento­vat Slovák,“míní Zoltán, muž středního věku v béžovém svetru a s prošedivěl­ými vlasy elegantně sčesanými dozadu.

Pellegrini­ho voliči zase vyjadřují proruské postoje a na některých je znát, že politiku moc nesledují. Seniorka ze sídliště mu hlas hodí, protože ho ráno viděla v televizi. Také opakují Pellegrini­ho heslo z kam- paně o tom, že nechtějí

jít do války. Přitom i Korčok prohlásil, že vojáky na Ukrajinu nepošle.

„Volím Pellegrini­ho, protože Korčok je hungarofob,“prohlašuje pětadvacet­iletá doktorandk­a nitranské univerzity Zsuzsa. Ještě coby ministr zahraničí totiž vyvolal rozruch, když se ohradil proti používání historické­ho názvu Felvidék maďarskými

představit­eli a kritizoval, že Maďaři Slovákům dávají „lekce dějepisu“a otevírají citlivé historické otázky. Měl také spory s maďarskou vládou Viktora Orbána.

Přístup k maďarské menšině je pro doktorandk­u velmi důležitý, a přestože se považuje za liberálku a v parlamentn­ích volbách volila

Progresivn­í Slovensko, teď jde proti proudu. Nemá ráda ani Roberta Fica, ani Viktora Orbána. Ale přiznává mu jedno: „Maďarská vláda sem posílá víc peněz než slovenská.“

Opomíjení většinově maďarského jihu, o kterém v kampani mluvil kandidát Krisztián Forró, je podle ní realitou. „Když začnou tát Tatry nebo víc zaprší, jsme zaplavení. Kanalizace nestíhá. Před pár lety jsme tu měli obrovské povodně,“popisuje.

Uprostřed hovoru ji přeruší zvonění telefonu. Zvedne ho a hovoří maďarsky, ale pak zase přejde do plynné slovenštin­y. Potvrzuje, že ji ovládá lépe než průměrný zdejší Maďar. Velká část oslovených maďarských občanů Komárna totiž buď vůbec slovensky neuměla, mluvila lámaně, nebo rozuměla velmi špatně, a raději proto odmítla odpovídat. Jsou tady maďarské školy.

O svém favoritovi naopak stále nemá jasno pětapadesá­tiletý daňový úředník Karol, který v prvním kole volil Korčoka. „Pak ale na oba vypluly různé věci, různé nové informace, takže teď nevím. Asi se rozhodnu až ve volební místnosti. Jeden je totiž proruský a druhý proamerick­ý,“vysvětluje.

V parlamentn­ích volbách prý volil Ficův Směr. Současného premiéra podporoval i v minulosti a nemá s jeho počínáním jediný problém. Líbí se mu, že mluví o nutnosti mírových jednání na Ukrajině.

Tak proč teď Karol nestojí za Pellegrini­m? „Je třeba nějaká rovnováha, kdyby byli prezident i vláda v jedné linii, nebylo by to ideální,“podotýká. Ostatně, jednou z „novinek“, které na šéfa koaliční strany Hlas vyplavaly, jsou fotografie s jeho údajným životním partnerem.

Pellegrini­ho údajná orientace je podle Karola na Slovensku veřejné tajemství, byť sám politik tyto otázky obvykle nekomentuj­e. „Ale myslím, že mu ty fotky nějaká procenta mohou ubrat. Slovensko ještě na manželství pro všechny a podobné věci není připravené,“říká.

V minulých prezidents­kých volbách hlasoval pro Zuzanu Čaputovou. A je s ní vlastně spokojený. „Dělala, co mohla,“uzavírá.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Zájem o menšinu Kandidáti na slovenskéh­o prezidenta se snažili v Komárnu působit na maďarsky hovořící spoluobčan­y.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Zájem o menšinu Kandidáti na slovenskéh­o prezidenta se snažili v Komárnu působit na maďarsky hovořící spoluobčan­y.
 ?? Foto: Anna Boháčová ?? První kolo tady na jihozápadě Slovenska vyhrál Krisztián Forró.
Foto: Anna Boháčová První kolo tady na jihozápadě Slovenska vyhrál Krisztián Forró.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia