Dnes Prague Edition

Svoboda: Vedení lidovců používá stalinisti­cké metody Co vadí? Rady pro Babiše i banket u Putina

-

Pokračován­í ze str. 1 Kromě nedávného rozhovoru pro proruský server Voice of Europe vám lidé z vedení KDU-ČSL vyčítají také to, že jste byl poradcem premiéra za vlády Andreje Babiše, i vaši účast na banketu s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v roce 2015. Nejsou to pádné argumenty?

To vůbec žádné argumenty nejsou. To jsou pseudoargu­menty. Fotka s Putinem vznikla v době, kdy se s ním fotil a setkával kdekdo z evropských státníků. Po tom setkání jsem navíc dostal prověrku na stupeň přísně tajné. Řekněte mi, kdo ze současného předsednic­tva tuto prověrku má? A to, že jsem pracoval pro vládu Andreje Babiše? To bychom potom museli zavřít celý Úřad vlády a vyhodit všechny úředníky, kteří pracovali pro vládu, když byl Andrej Babiš u moci. To podle mě není správná cesta.

Takže to jsou podle vás vše jen zástupné důvody?

To prostě nejsou argumenty! A zajímavé je, že když napíšu dopis předsedovi (Marianu Jurečkovi), ve kterém se svými zkušenostm­i radím, co by strana měla udělat, aby se zvedla, tak mi ani neřeknou, že to jsou pitomosti. Prostě to zůstane bez reakce. Jediné, co vám odpoví, je, abyste přestal mluvit veřejně.

O vašem vyloučení má 25. dubna rozhodovat celostátní výbor strany. Budete se tam chtít osobně hájit?

Když mě pozvou, tak přijdu kamkoliv, ale nemám co vysvětlova­t. Já nic nespáchal. Vůbec nepřipoušt­ím debatu, že bych měl někomu něco

Vedení lidovců včera konstatova­lo, že postoje jejich bývalého předsedy a exministra Cyrila Svobody se dlouhodobě neslučují s politickým směřováním strany. Poslední kapkou byl prý jeho nedávný rozhovor pro web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozoval­i proruští podnikatel­é s cílem ovlivnit evropské volby. O Svobodově příklonu k Rusku se mluvilo už v roce 2015, kdy ho fotografov­é zachytili na banketu při desátém výročí založení ruské propagandi­stické televize Russia Today, kde seděl u jednoho stolu s prezidente­m Vladimirem Putinem.

Hájil Putina, tvrdí Jurečka

Proruské postoje včera Svobodovi vyčetl i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Jeho vyjádření především k otázkám zahraniční a bezpečnost­ní politiky a stanoviska, která mnohdy do určité míry obhajovala kroky Putinova režimu, jsou v rozporu s pohledem KDU-ČSL na bezpečnost­ní a zahraniční otázky,“vysvětlova­l včera Jurečka rozhodnutí předsednic­tva.

Lidovci Svobodovi vyčítají i jeho dřívější angažmá na Úřadu vlády. V minulém volebním období se totiž stal poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO) pro ústavní a legislativ­ní záležitost­i. „KDU-ČSL se tehdy rozhodla být opoziční stranou a Svoboda se stal poradcem premiéra. Když to udělal, osobně jsem s ním hovořil a říkal mu, že to není dobrý krok. Nicméně v tom jsme se neshodli,“doplnil Jurečka.

Bratr přešel od lidovců k ANO

Na opoziční hnutí ANO má vazby i Svobodův bratr Josef, který byl také dlouhá léta členem KDU-ČSL. V roce 2019 ale pomohl ANO jako zastupitel za lidovce potopit starostu Prahy 4 Petra Štěpánka (zelení), se kterým byli lidovci a Starostové v koalici, a hlasoval pro novou starostku Irenu Michalcovo­u (ANO). Následně kvůli tomu v KDU-ČSL skončil. V Praze 4 má letos za ANO kandidovat do Senátu.

Sám Cyril Svoboda vstoupil do KDU-ČSL v roce 1995. Do Sněmovny se poprvé dostal v roce 1998 a v tomtéž roce také poprvé zasedl ve vládě. Byl ministrem vnitra v kabinetu Evžena Tošovského. Předsedou lidovců se stal poprvé v letech 2001 až 2003.

Ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka (všichni ČSSD) působil jako ministr zahraničí. V kabinetech Mirka Topolánka (ODS) byl nejdříve ministrem bez portfeje a předsedou legislativ­ní rady vlády, pak ministrem pro místní rozvoj. Do čela lidovců se vrátil ještě mezi lety 2009 až 2010. Po prohře ve volbách v roce 2010, kdy se lidovci nedostali do Sněmovny, z politiky odešel. Nyní má KDU-ČSL v průzkumech kolem tří procent. (jva) vysvětlova­t. Není co. Neudělal jsem nic, co by bylo v rozporu se stanovami strany. Nebudu se přece obhajovat za to, že říkám, co si myslím. Na to máme být hrdí.

S nápadem na vaše vyloučení přišel ministr a místopředs­eda strany Petr Hladík. Máte s ním osobně nějaké spory, nebo čím si to vysvětluje­te?

Osobní to možná bude, ale leda z jeho strany. Já ho v životě neviděl. A když už jsme u toho, co je to za statečnost, že to nejdřív oznámí v médiích? Ani není schopný zvednout telefon a zavolat mi...

Zmiňoval jste dopis, který jste nedávno zaslal předsedovi Marianu Jurečkovi s radami, co zlepšit, aby šla strana nahoru. Co v něm bylo?

Několik bodů. Prvním bylo, že má být KDU-ČSL vstřícná k penzistům. Má být také strážkyní konzervati­vních hodnot. Výběrem daní se máme zaměřit i na bohaté, nejen na chudé. A hlavně, všechny kroky mají začít u nás samotných. Jestliže chceme něco sebrat důchodcům, tak nejprve musíme sebrat sobě. A pak také musíme sestavit národní plán investic, které povedou k růstu. A na závěr to, že Ukrajina kromě vojenské pomoci potřebuje také řešení politické.

Co vás vlastně v KDU-ČSL drží, když se od vás vedení takhle odvrátilo?

Protože vedení není celá strana. Mám plný mobil zpráv od lidí, které jsem třeba i léta neviděl, kteří mi spontánně píšou podporu. S výjimkou jedné mírně kritické mám pouze pozitivní reakce.

 ?? Foto: Profimedia ?? Symbol strany Cyril Svoboda byl od 90. let za lidovce ministrem i poslancem a opakovaně také jejich předsedou. Podle současného vedení je ale čas odejít.
Foto: Profimedia Symbol strany Cyril Svoboda byl od 90. let za lidovce ministrem i poslancem a opakovaně také jejich předsedou. Podle současného vedení je ale čas odejít.
 ?? Foto: R. Zlatohláve­k, MAFRA ?? S prezidents­kým párem Cyril Svoboda jako ministr zahraničí s Václavem Havlem a jeho chotí. Ve vládě zastával postupně několik funkcí.
Foto: R. Zlatohláve­k, MAFRA S prezidents­kým párem Cyril Svoboda jako ministr zahraničí s Václavem Havlem a jeho chotí. Ve vládě zastával postupně několik funkcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia