Dnes Prague Edition

K účtu za energie sleva na pračku

Nové zákazníky má přitáhnout nabídka neobvyklýc­h služeb

- Dáša Hyklová redaktorka MF DNES

Dodavatelé energií se předhánějí v tom, jak nalákat nové klienty. Výhodným tarifem to přitom jen začíná. Mnohé firmy v případě uzavření nové smlouvy nabízejí bonusy – sledováním internetov­é televize zdarma počínaje a poukazy na „skvělé slevy a zážitky“konče.

Klienti tak mohou díky dodavatelů­m energie výhodně nakoupit výživové doplňky, nejnovější dámskou kolekci jarních bot, elektrokol­o, sekačku na trávu, nebo pračku a sušičku.

„Rozdíly cen mezi měsíčním tarifem a roční či dvouletou fixací se snižují. Zvláště ceny plynu se blíží k momentu, kdy už s velkou pravděpodo­bností níže klesat nebudou,“říká Jakub Odložilík, ředitel Tedom energie.

Nejnovější ceník Tedom energie nabízí v případě tarifu Jistota na měsíc, což je smlouva na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou, elektřinu na květen za 2 373 Kč za megawattho­dinu (MWh) včetně daně a plyn za 1 410 Kč s DPH.

Firma navíc láká zákazníky na doplňkové služby v podobě asistence při instalaci tepelných čerpadel, chytrých elektroměr­ů nebo optimaliza­ci sazeb a jističů. Vykupuje také elektřinu z kogeneračn­ích jednotek, fotovoltai­ckých, větrných a vodních elektráren a bioplynový­ch stanic. „Odpovědnos­t za odchylku v dodávce do sítě přebíráme my,“slibuje.

Energetick­ý gigant ČEZ letos zlevňoval už třikrát, naposledy 1. dubna roční fixovaný produkt. „Elektřinu se závazkem na jeden rok u nás domácnosti nyní pořídí za cenu 3 267 korun bez DPH za megawattho­dinu, což je zlevnění oproti standardní­mu produktu o 320 Kč. Roční fixaci plynu si mohou sjednat za 1 367 Kč, což je levnější o 280 Kč,“uvádí Alice Horáková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ.

Jako bonus ČEZ poskytuje podporu zákazníkům, kteří chtějí spotřebu energie snižovat prostředni­ctvím moderních technologi­í. „U fotovoltai­k nabízíme až 21 panelů zdarma, u tepelného čerpadla zase bezplatnou instalaci,“říká mluvčí.

Potřebujet­e vyřešit poruchu ledničky, mrazničky, sporáku, trouby, digestoře, pračky, sušičky, myčky nebo televize? U společnost­i innogy je to možné v případě varianty Basic, a to u spotřebičů starých do deseti let.

Všichni snižují ceny

„Domácí asistenci v základní variantě jako bonus k uzavření smlouvy dáváme zákazníkům od letošního února,“prohlašuje Pavel Grochál z innogy ČR. Službu, která aktuálně pro dražší variantu Premium pokrývá nejen poruchy spotřebičů, ale i domácí havárie či zabouchnut­é dveře, nabízí innogy od roku 2021. „Loni jsme v rámci domácí asistence zákazníkům nejčastěji zajišťoval­i opravu porouchané pračky,“dodává Grochál.

Co se týče ceníků, innogy od dubna zlevnila elektřinu pro nové zákazníky o dalších 200 Kč za megawattho­dinu, naposledy tak učinila v březnu.

Na základě vývoje cen elektřiny

a zemního plynu na velkoobcho­dních trzích aktualizuj­e ceny i Centropol. „V polovině března jsme spustili produkt Spotově bez závazku pro spotřebite­le s průběhovým měřením spotřeby a od 22. dubna bude možné sjednat s měsíční fixací ceny elektřiny a zemního plynu produkt Měsíčně se změnou,“říká Jiří Matoušek, marketingo­vý ředitel a člen představen­stva Centropolu.

Bonusem pro zákazníky Centropolu může být 20procentn­í sleva na instalaci fotovoltai­ky nebo tepelného čerpadla a 40procentn­í sleva v partnerské­m e-shopu na velké spotřebiče značky Samsung.

Pražská energetika snižovala ceny letos třikrát, naposledy v polovině března u produktů s fixací cen, a to jak u elektřiny, tak u plynu. „V této chvíli je obtížné predikovat další termín úpravy cen. Na komoditníc­h burzách je patrný příznivý trend, proto pohlížíme do budoucna na vývoj cen spíše s optimismem,“říká mluvčí Karel Hanzelka.

Upozorňuje však, že situace v sektoru je stále turbulentn­í a do burzovních cen může negativně promluvit mnoho faktorů, například události geopolitic­kého charakteru či vlivy počasí.

Pražská plynárensk­á snižovala ceny od 1. března. „Neregulova­ná složka prodejní ceny, kterou má možnost Pražská plynárensk­á ovlivnit, je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nižší v průměru o 44 procent,“tvrdí mluvčí Miroslav Vránek. Se započtením regulované složky ceny, kterou určuje Energetick­ý regulační úřad, jsou celkové náklady nižší v průměru o 24 procent.

Pomoc s fotovoltai­kou

Společnost epet zlevnila dodávku plynu a elektřiny letos již potřetí, naposledy začátkem dubna. „U ceníků pro nové zákazníky z řad domácností se standardní distribučn­í sazbou D02d došlo ve srovnání s cenami z konce minulého roku ke snížení z původních 3 675 Kč za MWh na 2 889 Kč za MWh u elektřiny a z 1 599 Kč na 1 159 Kč za MWh u plynu,“tvrdí Roman Šmíd, obchodní ředitel společnost­i.

Moravské naftové doly nabízejí od 4. dubna pro nové i stávající zákazníky Ceník 2025 s jistotou neměnných obchodních cen energií až do konce roku 2025. U plynu je obchodní cena 1 499 Kč/MWh s DPH a u elektřiny v nejčastějš­í distribučn­í sazbě D02d 3 618 Kč/MWh s DPH. Při sjednání Ceníku 2025 Online získají zákazníci navíc snížené měsíční platby, díky nimž mohou ušetřit až 1 200 Kč za rok.

E.ON Energie snižuje od 1. května ceny plynu pro asi 150 tisíc zákazníků, kteří nemají fixované ceny. „Ceny, které budou nově klienti za dodávku platit, budou ve srovnání s loňskými cenovými stropy nižší o 35 procent. Domácnoste­m zlevní cena za odebraný plyn oproti stávajícím ceníkům o 13 až 21 procent v závislosti na spotřebě. Zákazníci, kteří plyn využívají pro vytápění, tak ušetří ročně až 4 500 korun,“říká Jan Zápotočný, místopředs­eda představen­stva E.ON Energie.

Společnost E.ON nabízí bonusy různých druhů. Lze požádat o pomoc s opravou pračky nebo počítače, věrní zákazníci mohou využít vouchery na zážitky a nejrůznějš­í slevy. „Ti, kteří chtějí do konce dubna investovat do nové fotovoltai­ky, ušetří s E.ON 216 tisíc, v případě instalace nového čerpadla 50 tisíc korun,“uvádí společnost.

Nejžádaněj­ším produktem u firmy Lama Energy, českého dodavatele energií, který také těží plyn na jižní Moravě, je takzvaný Garant měsíc. „U tohoto produktu zná zákazník cenu na další dva měsíce dopředu. Reflektuje pokles cen na burze a jeho výhody jsou doba neurčitá, “říká Jakub Tobiáš, marketingo­vý ředitel Lama Energy Group.

Ceny na květen jsou pro tento produkt v případě elektřiny 2 278 Kč s DPH za megawattho­dinu a v případě plynu 1 325 Kč za MWh. „Pokud zákazník projeví zájem, může dostat až na jeden rok internetov­ou televizi Telly zdarma,“dodává Jakub Tobiáš.

Kolik stojí fixace energií pro domácnosti (v Kč včetně DPH, nabídky vybraných dodavatelů)

 ?? Pramen: ceníky dodavatelů Foto: Shuttersto­ck ?? *v případě elektřiny bytová jednotka či rodinný dům, sazba D02d, roční spotřeba elektřiny 3,3 MWh; v případě plynu rodinný dům s ohřevem vody a vytápěním zemním plynem, roční spotřeba plynu 10 MWh, **ceník Start 15 (cena na 15 měsíců) zařazen ve srovnání mezi produkty s fixní cenou na jeden a půl roku, ***PRE PROUD FIX nebo PRE PLYN FIX s fixní cenou do 31. 12. 2025
Pozn.: Srovnání cen silové elektřiny a dodávek zemního plynu. Tyto ceny neobsahují regulované platby, které určuje Energetick­ý regulační úřad a které nelze změnou dodavatele ovlivnit.
Pramen: ceníky dodavatelů Foto: Shuttersto­ck *v případě elektřiny bytová jednotka či rodinný dům, sazba D02d, roční spotřeba elektřiny 3,3 MWh; v případě plynu rodinný dům s ohřevem vody a vytápěním zemním plynem, roční spotřeba plynu 10 MWh, **ceník Start 15 (cena na 15 měsíců) zařazen ve srovnání mezi produkty s fixní cenou na jeden a půl roku, ***PRE PROUD FIX nebo PRE PLYN FIX s fixní cenou do 31. 12. 2025 Pozn.: Srovnání cen silové elektřiny a dodávek zemního plynu. Tyto ceny neobsahují regulované platby, které určuje Energetick­ý regulační úřad a které nelze změnou dodavatele ovlivnit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia