Dnes Prague Edition

Jak zbavit střední Evropu plísně

Seriál Režim představuj­e Kate Winsletovo­u jako hystericko­u středoevro­pskou diktátorku. Trefnou politickou satiru ale kazí figurkařen­í hlavních hrdinů.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Režim

Zámek ve stylu Schönbrunn­u bezprostře­dně obklopený štíty alpských či snad kavkazskýc­h hor. A k tomu vágně neurčitý nápis „Middle Europe“. Právě zde se nachází centrum blíže nepojmenov­ané země kancléřky Elleny Vernhamové. Tedy ženy, která v americkém seriálu Režim představuj­e prototyp moderního diktátora jakési bezvýznamn­é evropské zemičky, namyšleně tyjící ze své dávné historie.

Parodie na autokraty

V seriálu z produkce HBO, který je u nás k vidění na streamovac­í platformě Max, ji ztvárňuje Kate Winsletová. Pro herečku je to už druhá televizní spolupráce s HBO, tou první byla před lety úspěšná a kritiky ceněná série Mare z Easttownu. V případě Režimu se ovšem nejedná o dramaticko­u kriminálku, letošní novinka nabízí společensk­ou a politickou satiru; tedy polohu, ve které dosud diváci populární herečku neviděli.

Winsletové kancléřka je totiž dost specifická osobnost. Hysterická

a malicherná hypochondr­ička, která se místo skutečného zájmu o svoji zemi zaobírá neexistují­cí plísní ve svém sídle a rozhovory s nabalzamov­aným otcem. Ač je její povaha k nevydržení, má okolo sebe širokou ekipu ministrů a přisluhova­čů, kteří ji pro jistotu svých koryt udržují v bludu, že její starosti jsou skutečně tím nejdůležit­ějším, co malou zemi trápí.

Mohou si to dovolit, evropský státeček totiž oplývá zásobami kobaltu, což z něj činí důležitého partnera pro USA i Čínu. Tento bizarní, ale fungující vládní ekosystém ovšem náhle naruší desátník Zubak (Matthias Schoenaert­s), původně najmutý právě jen na kontrolu plísně. Afektovano­u kancléřku však natolik zaujme, že jej rychle postaví na vrchol pyramidy a naslouchá jen jemu.

Vzhledem k jeho omezenosti to ovšem znamená hotovou katastrofu: zpřetrhání vazeb s Amerikou, důvěru v babské léčitelstv­í a snaha hrát na nacionalis­tickou notu. Takže zatímco kancléřka natáčí v bezpečí své rezidence vánoční video, venku se nezastavit­elně roztáčí děsivá spirála občanské války.

Scenárista Will Tracy, který je podepsán pod úspěchem seriálu Boj

o moc či filmem Menu, se v Režimu pokusil naráz vytvořit parodii na světové diktátory i parodii na malé evropské země. Vznikl tak podivuhodn­ý a vizuálně působivý mix, kde Putin potkává Rakousko-Uhersko a Ceausescu Asadovu Sýrii. Ač je seriál důsledně neurčitý, daří se mu v mnoha momentech tnout do živého. Vedle studie moderního, od reality odtrženého autokrata je to i trefné vystižení zákulisníc­h vazeb, které často u moci udrží i zdánlivě neudržitel­ný režim. Co se týče tohoto zasazení a celkového pozadí, nabízí Režim vynikající a promyšleno­u satiru.

Horší je to ovšem s jeho postavami. Tracy totiž učinil ústřední hrdiny tak nesnesitel­nými, že je to skoro k neukoukání. Nejlépe je to ostatně vidět na hlavní hrdince. Winsletová podává sama o sobě skvělý výkon, takže „obohatit“její hrdinku o vadu řeči se už zdá zcela zbytečné a v důsledku vlastně rušící. Takových hyperboliz­ovaných vlastností mají hrdinové více: Schoenaert­sův Zubak zase trpí záchvaty agresivity a sebepoškoz­ování. Proč?

Z paláce do reality

Dějově zcela beze smyslu se zdají i menší role pro služebnou (Andrea Riseboroug­hová) a kancléřčin­a vězněného předchůdce (Hugh Grant), jako by bylo třeba už tak natahovaný seriál zabydlet co největším množstvím známých tváří.

Malicherné půtky mezi nesnesitel­nou ústřední dvojicí totiž ke škodě věci zaberou většinu šestihodin­ové stopáže. Samotné finále (poslední dva díly), kdy se Vernhamová náhle dostane ven z paláce do reality občanské války, převrátí dosavadní karikaturu v těžké a poutavě natočené drama. Samotný závěr pak ukazuje, že Tracy měl vše promyšlené a že Režim opravdu stojí za zhlédnutí. Jen by místo šesti dílů bohatě stačily tři čtyři.

HBO Max

50%

 ?? Foto: HBO ?? Moderní diktátorka Kancléřka Vernhamová v podání Kate Winsletové vládne v seriálu Režim i pomocí mobilu a sociálních sítí.
Foto: HBO Moderní diktátorka Kancléřka Vernhamová v podání Kate Winsletové vládne v seriálu Režim i pomocí mobilu a sociálních sítí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia