Dnes Prague Edition

Další bizarní konec?

Hokejista Jakub Voráček mírní zprávy, že by ukončil kariéru.

- Jakub Hromada hokejový reportér MF DNES

Dlouhá rekonvales­cence po četných otřesech mozku mu nedovolí návrat k ostrým zápasům. Hokejový útočník Jakub Voráček pauzíruje od listopadu 2022, kdy odehrál poslední utkání v NHL. Ale že by vyhlásil konec kariéry? Ještě ne.

Přitom hned několik médií během včerejšího odpoledne psalo, že Voráček definitivn­ě končí. Citovala informaci, kterou přinesl server CNN Prima News.

Sám hráč však pro MF DNES vzkázal: „Ještě to není úplně oficiální, ale je tam velká pravděpodo­bnost, že to tak bude.“

Hokejista, který odehrál v NHL přes tisíc zápasů a posbíral v ní víc než osm set bodů, si zaslouží důstojnějš­í rozloučení než takové, které málem nastalo včera.

Inspirací by mu mohl být brankář Pavel Francouz, jenž se ocitl v podobné situaci. Ani on už rok nehrál a hokejová veřejnost tušila, co se blíží. Minulý týden svolal tiskovou konferenci, kde jasně prohlásil: „Končím.“

Máte dotazy? Pošlete mail

Voráček však není prvním hokejistou, který prožívá poněkud zvláštní závěrečné dny své kariéry.

A nemusíme se ohlížet do dávné minulosti. První prosincový den minulého roku, šestá hodina večer. Profil agentury GMG Hockey na síti

X s pár desítkami sledujícíc­h a skromným dosahem informuje: „Chtěli bychom vám oznámit, že se náš klient David Krejčí rozhodl dnešním dnem ve svých sedmatřice­ti letech ukončit svoji hráčskou kariéru ze zdravotníc­h důvodů.“

A k tomu přidal: „Během příštího týdne by se uspořádala online konference s novináři. V případě vašeho zájmu o účast prosím zašlete mail (...).“

Přitom Krejčí po jarním konci v Bostonu zvažoval, co dál. Lákalo ho zahrát si na květnovém šampionátu v Praze. Říkal, že s rozhodnutí­m klidně počká do Vánoc, že se bude do té doby udržovat v kondici a pak se třeba upíše některému z evropských klubů. Nestalo se, místo toho Krejčí definitivn­ě s hokejem sekl.

Jsem v taxíku, ale máte pravdu

Několik měsíců po odehrání svého poslední zápasu skončil také útočník Václav Prospal. Po sezoně 2012/13 čekal, jestli mu některý ze severoamer­ických klubů předloží smlouvu. Stalo se tak v lednu, Vancouver mu dal jasnou nabídku: podepíšeš zkušební kontrakt s naší farmou, rozehraješ se, a pokud obstojíš, dostaneš šanci v áčku.

Prospal už do kanadského města dorazil, podle některých informací dokonce s kontraktem skutečně souhlasil. O několik hodin později však Canucks informoval­i, že se hráč po poradě s rodinou na farmu nedostaví, a že dokonce končí kariéru.

„Je to pravda, ale teď o tom opravdu nechci mluvit. Důvod je takový, že jsem poznal, že už nejsem schopný

hokeji jako takovému dát sto procent,“pověděl iDNES.cz stručně z taxíku při cestě na vancouvers­ké letiště.

Končím, ještě bude tiskovka

Oznámení o konci kariéry přes média zvolil také útočník Milan Hejduk. Stejně jako Prospal začal forvard Colorada ročník 2013/14 bez angažmá, už v listopadu však v rozhovoru pro deník Sport avizoval: „S hokejem je konec. Jen to musím oficiálně oznámit. V horizontu měsíce proběhne tiskovka. A bude hotovo.“Před novináře nakonec

ani nepředstou­pil, definitivn­í stvrzení navíc přišlo až v únoru pouze na sociálních sítích Avalanche.

I přesto, že měl prý Hejduk několik nabídek z Evropy. Už se ale nechtěl stěhovat, zvítězil komfort v Denveru, kde žije dodnes.

Konec, konec, konec a konec!

Králem odchodů se ovšem z Čechů s jistotou stal legendární brankář Dominik Hašek. Loučil se hned čtyřikrát.

První myšlenky na hokejový důchod se do gólmanovy hlavy vloudily po prohraném finále play off v roce 1999 v dresu Buffala. V létě pronesl, že další sezona bude jeho poslední. Nakonec vydržel další tři, získal Stanley Cup s Detroitem, pak přichází druhé „nashle“.

Po dalším vyhraném Poháru v roce 2008 také končil. Rok stál, než ho zlákaly Pardubice. Dovedl je k titulu, ještě si pak vyzkoušel ruskou KHL za Spartak Moskva. Dál nepokračov­al.

I tak minimálně ještě jeden slavnější odchod české fanoušky čeká. Ale kdy nastane?

To možná neví ani on sám. 52letý Jaromír Jágr.

 ?? Foto: Profimedia ?? Dominik Hašek Mistr odchodů, mistr návratů. Skončil po angažmá ve Spartaku Moskva.
Foto: Profimedia Dominik Hašek Mistr odchodů, mistr návratů. Skončil po angažmá ve Spartaku Moskva.
 ?? Foto: Getty ?? Milan Hejduk Slavnostní loučení až pak. O jeho konci referovalo Colorado na sociálních sítích.
Foto: Getty Milan Hejduk Slavnostní loučení až pak. O jeho konci referovalo Colorado na sociálních sítích.
 ?? Foto: Profimedia ?? Václav Prospal Informaci o konci kariéry potvrdil telefonick­y v taxíku cestou na letiště.
Foto: Profimedia Václav Prospal Informaci o konci kariéry potvrdil telefonick­y v taxíku cestou na letiště.
 ?? ?? Co bude dál V uplynulé sezoně pomáhal Jakub Voráček v Kladně coby mentor. Foto: ČTK
Co bude dál V uplynulé sezoně pomáhal Jakub Voráček v Kladně coby mentor. Foto: ČTK
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia