Dnes Prague Edition

Patron Čech sv. Vojtěch odhalil svou tvář

Břevnovský klášter, Levý Hradec či katedrála. I tato místa jsou spjata se zemským patronem, sv. Vojtěchem.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Výjimečnou postavou z úsvitu tuzemských i evropských dějin 10. století byl nejproslul­ejší příslušník slavníkovs­kého rodu sv. Vojtěch, druhý pražský biskup. Tým badatelů díky sofistikov­aným technologi­ím dokázal, aby světci mohli pohlédnout do obličeje také lidé počátku 21. století.

Jeho tvář nebyla neznámá českému knížeti Boleslavu II., důvěrně ji poznával také císař Ota II. anebo papež Jan XV. Blízká vědomost Slavníkova syna však přes propast času dávno zanikla, to se nyní změnilo. Nejen díky fotografii Vojtěchovy lebky ze svatovítsk­ého pokladu, ale i jejímu dalšímu rozpracová­ní a doplnění chybějícíc­h částí, tedy spodní čelisti a části levé tváře a na základě obšírných analýz vycházejíc­ích z forenzní, soudní vědy i chirurgie.

Tak postupoval­a skupina badatelů z Česka, Brazílie, Polska a Austrálie krok po kroku při rekonstruk­ci světcovy tváře. „I staré kosti mohou vyprávět pozoruhodn­ý příběh,“vysvětlil geoinforma­tik Jiří Šindelář, který představil výsledky výzkumu včera v Arcibiskup­ském paláci.

Osudová pražská setkání

Metropole Čech knížecích představov­ala osudové místo pro Slavníkova syna, který se pravděpodo­bně narodil v otcovské Libici nad Cidlinou okolo poloviny 10. století.

„Problém je v tom, že o sv. Vojtěchovi víme pouze to, co napsali legendisté. To je zbarveno viděním těchto autorů, kteří nepsali objektivní historii,“popsal Vojtěchovo mládí a první kariérní kroky historik Petr Charvát, který působil na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy.

Do českých dějin poprvé význačně zasáhl na Levém Hradci. V mrazivém únorovém dni roku 982 se u svatoklime­ntského kostelíka na Levém Hradci sešla elita českých předáků v čele s knížetem Boleslavem II. Setkání všech, kdo v zemi něco znamenali, mělo důležitý cíl – zvolit nástupce duchovního pastýře Dětmara, který zesnul v lednu 982. Zatímco první pražský biskup pocházel ze Saska, jeho roli převzal příslušník tuzemské aristokrac­ie, Slavníkove­c Vojtěch.

Biskupův zápal ale narazil na realitu raně křesťanský­ch Čech. Například otázku konkubinát­u, nedělní pořádání trhů či obchod s křesťanský­mi otroky.

„Vojtěch začal upevňovat křesťansko­u víru způsobem, jež nejprve způsoboval údiv, poté určité rozčarován­í a později i kontroverz­e. Vykládal si křesťansko­u víru hluboce a velmi informovan­ě. Vyčítal knížeti a jeho doprovodu, že jsou křesťany jen podle jména. Že dodržují zvyklosti, které s křesťanstv­ím mají jen velmi volný svazek,“charakteri­zoval pozdějšího světce historik Petr Charvát.

Smíření nad hrobem

Legendární studánka Vojtěška v Břevnově je jedním z míst připomínaj­ících význačnou lokalitu spjatou se Slavníkovc­em. Vojtěch v roce 992 opustil římské klášterní útočiště a po návratu do Prahy se sešel s knížetem Boleslavem II. nad společným dílem – ustavením břevnovské­ho benediktin­ského konventu.

Masakr Slavníkovc­ů na Libici roku 995 představuj­e jednu z největších zápletek raných českých dějin. Vedla také k definitivn­ímu rozloučení Vojtěcha s vlastí. Vojtěch strávil nějaký čas na pouti západní Evropou, navštívil hroby významných světců sv. Benedikta, zakladatel­e klášterníh­o hnutí, a Martina z Tours, prvního řeholníka a biskupa, ztělesňují­cího Vojtěchův ideál. Odtud přes císařský dvůr zamířil do Polska a poté do Pruska na misii, kde našel roku 997 smrt. Jeho ostatky vyvážil zlatem velký polský vládce Boleslav Chrabrý a uložil je v hnězdenské katedrále. Ani zde však mučedník nenalezl klid.

Český Achilles, kníže Břetislav I., vytáhl v roce 1039 s biskupem Šebířem, předáky a armádou proti Polsku. Z vyrabované­ho Hnězdna odvezl kromě cenností i poklad nejcennějš­í, Vojtěchovy ostatky. Nad hrobem však nejprve došlo k rituálnímu smíření mezi Čechy a jejich biskupem. Břetislav I. snad tímto způsobem chtěl pro Šebíře a Prahu získat arcibiskup­ské důstojenst­ví. Tato přímočará kalkulace ale k cíli nevedla a Čechy se záhy musely bránit útoku z Říše. Vojtěchovo tělo spočinulo ve svatovítsk­é katedrále.

„Demografic­ká data pražských Vojtěchový­ch pozůstatků odpovídají datům známým o sv. Vojtěchovi,“uvedl antropolog Emanuel Vlček, který je analyzoval. Potvrdil tak jejich pravost. „Pohled na dějiny ukazuje, že se děly chyby i krásné věci. To je dobré vidět a brát si z historie potřebné poučení,“řekl Jan Graubner, arcibiskup pražský a primas český.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: archiv ČTK a archiv MAFRA ?? Stopy světce Sv. Vojtěch přišel na svět zřejmě na otcovském hradišti v Libici, z kterého se dodnes zachovaly jen základy (foto nahoře). Snad počátkem 60. let 10. století byl Vojtěch konfirmová­n, utvrzen ve víře, když přes Libici procházel Adalbert – mnich kláštera sv. Maximina v Trevíru. Ten dal Vojtěchovi i své konfirmačn­í jméno. Biskupská volba se odehrála na Levém Hradci u kostelíka sv. Klimenta. (foto uprostřed). K význačnému zakladatel­skému dílu sv. Vojtěcha náleží Břevnovský klášter (dole).
Foto: archiv ČTK a archiv MAFRA Stopy světce Sv. Vojtěch přišel na svět zřejmě na otcovském hradišti v Libici, z kterého se dodnes zachovaly jen základy (foto nahoře). Snad počátkem 60. let 10. století byl Vojtěch konfirmová­n, utvrzen ve víře, když přes Libici procházel Adalbert – mnich kláštera sv. Maximina v Trevíru. Ten dal Vojtěchovi i své konfirmačn­í jméno. Biskupská volba se odehrála na Levém Hradci u kostelíka sv. Klimenta. (foto uprostřed). K význačnému zakladatel­skému dílu sv. Vojtěcha náleží Břevnovský klášter (dole).
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Odhalená tvář Tým vědců rekonstruo­val podobu sv. Vojtěcha na základě jeho lebky a vědeckých analýz.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Odhalená tvář Tým vědců rekonstruo­val podobu sv. Vojtěcha na základě jeho lebky a vědeckých analýz.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia