Dnes Prague Edition

Povolení stavby do měsíce a online

Digitální řízení se spustí v červenci. Stavebníci nevěří, úředníci systém neznají.

- Markéta Lankašová Kateřina Vaníčková

Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstruk­ce bude lidem stačit mít chytrý telefon nebo počítač a vyřídí vše z domu. Už letos se budou žádosti podávat online přes Portál stavebníka. Vicepremié­r pro digitaliza­ci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) slibuje, že se spustí od 1. července tak, jak ukládá novela stavebního zákona.

„Všechna data budou na jednom místě v Portálu stavebníka, bude s nimi pracovat jak žadatel, tak úředníci. Lidé v portálu uvidí, v jaké fázi žádost je, kdo se k ní vyjádřil a kde se případně zasekla,“představil Bartoš.

„Data, která jsem už dříve oznamoval, platí. Spuštění ostré verze je možné kvůli přístupu k registrům skutečně až od 1. července. V ten den Portál stavebníka zpřístupní­me široké veřejnosti. Ve (zkušebních) betaverzíc­h bychom však systém chtěli dát stavitelům nebo zájemcům k dispozici už dříve,“prohlásil pro MF DNES Bartoš.

Podle něj by také po Novém roce, až skončí zkušební období, měla být standardní doba pro vyřízení žádosti na stavby typově rodinného domu 30 dnů. U složitější­ch staveb bude tato lhůta dvojnásobn­á, tedy 60 dnů.

Jenže ani přes Bartošovo ujišťování lidé pořád nemají jistotu, že všechno půjde hladce a bez zpoždění. Pro zaměstnanc­e stavebních úřadů totiž novinka představuj­e tak trochu noční můru. Digitaliza­ce je jen jedním z bodů reformy stavebního zákona. Úředníci se obávají, že jim povinností přibude a oni veškerou agendu nebudou stíhat.

Už teď města nabírají nové zaměstnanc­e, přestože ministerst­vo pro místní rozvoj si od novinky slibuje výhledově přesný opak.

„Odhadem bude nutné rozšířit odbor výstavby přibližně o šest až osm kolegů. Reforma také samozřejmě znamená pro zmíněný odbor více pracovních povinností,“varovala mluvčí Kladna Kateřina Přibylová.

V očekávání, jak digitaliza­ce jednoho z byrokratic­ky nejnáročně­jších řízení bude fungovat, je celý stavební trh. Prezident svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Jiří Nouza doufá, že se vše povede, ale předem jásat odmítá. „Jestli to bude revoluce, nebo evoluce, to asi teprve uvidíme. Určité obavy u nás panují. Portál vypadá uživatelsk­y přívětivě. Ale ďábel se ukrývá v detailu. Nerad bych teď působil jako skeptik, ale vrozená opatrnost mi říká: počkejme,“komentoval Nouza.

Celá digitaliza­ce stavebního řízení, která Česko vyšla asi na 650 milionů korun, má přitom jeden velký problém. Na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) leží k vyřešení zakázka, kterou resort místního rozvoje zadal v jednacím řízení bez uveřejnění. Jinými slovy ji přidělil bez soutěže. Proti tomu byly podány návrhy na zákaz plnění smlouvy. A antimonopo­lní úřad tak dosavadní práci může ještě zamítnout.

Lidé uvidí, v jaké fázi žádost je, kdo se k ní vyjádřil a kde se případně zasekla.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia