Dnes Prague Edition

Benda, Rouček, Dryml. I ti chtějí do europarlam­entu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Nejen politickým­i proklamace­mi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře. Ty sice nekandiduj­í z předních míst kandidátek, ale svými jmény pomáhají zvýšit šance na úspěch pro daná uskupení.

Nejinak je tomu i v případě červnových voleb do Evropského parlamentu. Asi nejvíc známých osobností mají na svých kandidátká­ch Sociální demokracie a konkurenčn­í koalice ČSSD. Tu vede bývalý premiér Jiří Paroubek a sekundují mu třeba chirurg, bývalý senátor a viceprezid­ent svazu pacientů Vladimír Dryml nebo prezident svazu pacientů Luboš Olejár.

„Myslím si, že kandidátka je dostatečně široká a pestrá. Je správné se eurovoleb zúčastnit,“řekl už dříve Paroubek. Ve volbách by si samozřejmě přál co možná nejlepší výsledek. „To znamená překročit pětiprocen­tní hranici a hrát roli v levé části politickéh­o spektra,“nastínil expremiér.

Lídrem kandidátky Sociální demokracie je bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Kromě něho se strana bude snažit nalákat voliče na (7. místo) (11. místo) koalice SEN 21 a Volt Česko

jména jako Michaela Marksová (bývalá ministryně práce a sociálních věcí), Vladimír Špidla (expremiér), Jiří Dienstbier (bývalý ministr a někdejší

Vladimír Dryml

(8. místo) koalice ČSSD (mj. Česká suverenita sociální demokracie) Bývalý senátor se snažil do EP dostat už ve volbách v letech 2014 a 2019, kdy byl na kandidátce České suverenity. Ale neuspěl.

Jana Nagyová (5. místo)

ANO

Pokoušela se dostat do Senátu, ale neuspěla. Nagyová je stále popotahová­na v kauze Čapí hnízdo, kde už dvakrát padl osvobozují­cí rozsudek, žalobce se ale odvolal.

senátor ) nebo Libor Rouček. Ten už Evropský parlament zná jako svoje boty. Působil v něm v letech 2004 až 2014, od roku 2009

Libor Rouček (28. místo) Sociální demokracie (SOCDEM)

V europarlam­entu se už vyzná. Působil v něm v letech 2004 až 2014, od roku 2009 byl jeho místopředs­edou. V roce 2014 mandát neobhájil, kandidoval z 9. místa.

Filip Benda (8. místo) koalice SPOLU

byl dokonce jeho místopředs­edou. V roce 2014 mandát ale neobhájil, na kandidátce tehdejší ČSSD byl totiž ke své nevoli až na 9. místě.

Radim Sršeň (4. místo)

koalice Starostové a osobnosti pro Evropu

Do europarlam­entu kandidoval neúspěšně už dvakrát. Je zástupcem ČR v Evropském výboru regionů a ministersk­ým náměstkem.

Svobodní

Byl zakládajíc­ím členem strany Realisté, za niž kandidoval i na prezidenta, ale neúspěšně. V minulých volbách do Sněmovny figuroval na kandidátce hnutí Přísaha.

Tentokrát je bývalý mluvčí Zemanovy vlády a exposlanec ještě dál: na posledním, 28. místě.

Známé tváře ovšem najdeme také u dalších uskupení. Koalice PRO – Jindřicha Rajchla nabízí bývalého šéfa Asociace krajů Michala Haška nebo choreograf­a a bývalého uměleckého šéfa baletu ND Petra Zuzku, koalice SPOLU nejmladšíh­o ze čtyř bratrů Bendových Filipa a koalice Přísaha a Motoristé ekonoma Vladimíra Pikoru.

O křesla 21 českých europoslan­ců bude letos usilovat 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách před pěti lety, kdy ale kandidoval­o o devět uskupení více než nyní. Více než třetinu letošních kandidátů tvoří ženy.

Třeba za hnutí ANO o jedno z křesel bude usilovat jihlavská zastupitel­ka Jana Nagyová, která figurovala společně s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo. Oba soud už podruhé nepravomoc­ně zprostil viny.

Volby do Evropského parlamentu nepatří u Čechů k těm nejoblíben­ějším. Zatímco třeba účast v klání o Poslanecko­u sněmovnu činila v roce 2021 přes 65 procent, při minulých eurovolbác­h v roce 2019 nedosáhla ani 30 procent. I tak ale mají strany o co hrát. Jak vyplynulo z průzkumu agentury Ipsos, červnových voleb se určitě plánuje zúčastnit více než třetina dotazovaný­ch, rozhodně nechce jít volit asi desetina.

 ?? ?? Jozef Regec koalice PRO – Jindřicha Rajchla Jméno bývalého českoslove­nského reprezenta­nta v silniční cyklistice se v minulosti objevilo na kandidátká­ch například KSČM nebo ČSSD. Byl senátorem.
Jozef Regec koalice PRO – Jindřicha Rajchla Jméno bývalého českoslove­nského reprezenta­nta v silniční cyklistice se v minulosti objevilo na kandidátká­ch například KSČM nebo ČSSD. Byl senátorem.
 ?? ?? Janis Sidovský
Známý producent byl v komunálníc­h volbách v roce 2018 zvolen do zastupitel­stva Karlštejna jako nestraník s podporou ODS. Poté se přiklonil k hnutí SEN 21.
Janis Sidovský Známý producent byl v komunálníc­h volbách v roce 2018 zvolen do zastupitel­stva Karlštejna jako nestraník s podporou ODS. Poté se přiklonil k hnutí SEN 21.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Politikou EU se zabýval na ministerst­vu práce a sociálních věcí. Nyní je nejmladší ze čtyř bratrů Bendových ředitelem kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS).
Politikou EU se zabýval na ministerst­vu práce a sociálních věcí. Nyní je nejmladší ze čtyř bratrů Bendových ředitelem kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS).
 ?? ??
 ?? ?? Jiří Hynek (10. místo)
Jiří Hynek (10. místo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia