Dnes Prague Edition

Každý druhý německý učitel zažívá násilí

Brutalita ve třídách roste, hromadné rvačky nejsou vůbec ojedinělé

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Brutalita ve třídách roste a nikdo si s tím neví rady. Učitelé se cítí bezmocní a vyhořelí.

Podle psycholožk­y Uty Klusmannov­é z Leibnitzov­a institutu je prvním předpoklad­em nechodit kolem problému po špičkách a pojmenovat jej. „Skrýváním nepříjemný­ch pravd se nikam neposuneme,“citoval ji deník Die Welt.

Čísla o úrovni násilí na německých školách pokládají výzkumníci za „velmi drastická“. Podle Dagmar Wolfové, která stojí v čele odboru vzdělávání v Nadaci Roberta Bosche, je celý německý vzdělávací systém „nemocný“. Řešením násilných incidentů se učitelé vyčerpávaj­í a nezbývá pak ani čas na výklad, takže žáci celkově zaostávají.

Mnozí učitelé takový velký tlak nezvládají. Zjišťují, že zůstávají se svými problémy osamoceni. Ředitelé škol totiž často problémy tají, aby neutrpěla dobrá pověst jejich školy. Práce pak neodpovídá předsevzet­ím některých pedagogů, takže mnozí raději odcházejí. Při násilných incidentec­h totiž už často nepomáhá ani ochranka, která má žáky i učitele chránit.

Příkladem je zmíněný incident v berlínské multikultu­rní čtvrti Neukölln. Hromadná rvačka za účasti desítek studentů, ze kterých bylo 50 zraněno, odhalila rozsah tamních problémů. Nože ve školách se staly téměř samozřejmo­stí.

Podle německých deníků se na tamní problemati­cké škole Campus Efeuweg odehrály „kopance do hlavy, znásilnění na školním záchodě“, do rvaček nakonec byli zapojeni i učitelé a policisté, podle policejníc­h dokumentů byla při snaze zklidnit hromadnou rvačku zraněna i ředitelka školy.

Podíl studentů s neněmeckým původem činil na této škole před dvěma lety 81 procent. „Budeme intenzivně komunikova­t,“odpověděl mluvčí berlínskéh­o výboru pro školství na dotaz novinářů, co chce se situací podniknout.

Berlínská policie uvedla, že pro problemati­ckou čtvrť zřídila už v roce 2021 „preventivn­í tým“, čítající čtyři muže, kteří mají na delikventn­í chování tamní mládeže dohlížet. Učitelé obeznámení se situací to ale pokládají spíše za velké podcenění výbušné situace.

Každým rokem proudí do Německa další statisíce migrantů včetně nezletilýc­h dětí, takže neřešený problém se spíše dál vyhrocuje. Policie v Berlíně tvrdí, že navštěvuje některou z tamních škol pětkrát za den, ale nepomáhá to. Za rok tam evidují kvůli násilí nějakých 2 300 zranění.

„Násilí mezi mládeží přibývá, o tom není pochyb, to je rozhodně třeba brát vážně,“míní Dirk Baier, německý sociolog a kriminalis­ta.

Za znepokojiv­ým trendem vidí archaické maskulinní představy mladých studentů k používání násilí. Cílem je být „skutečnými muži“. Takový vzorec chování je pro běžence z Blízkého východu či maghrebský­ch zemí přirozený.

Podle Baiera je třeba identifiko­vat příčiny násilí, zejména socializač­ní podmínky. Čím lepší je integrace imigrantů, tím nižší je jejich sklon k agresivitě a násilí.

Policisty znepokojuj­e zejména fakt, že ochota k použití násilí je vysoká zejména u nezletilýc­h, kteří ještě nemají trestní odpovědnos­t.

Policejní dokumenty v tomto směru připouštěj­í bezradnost úřadů. Mladí studenti by podle nich „nebrali jakékoli sankce vážně“, jakýkoli trest by vnímali spíše jako ocenění v očích svých vrstevníků než jako nějakou tvrdou sankci.

Školami ale problém nekončí. Německými médii nedávno proběhla zpráva, že agresivní rodiče či drogové gangy už ohrožují i mateřské školky, které musí hlídat bezpečnost­ní agentury.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Na konci sil Němečtí učitelé nezvládají rostoucí fyzické násilí na školách, mnoho z nich se cítí vyčerpáno.
Foto: Shuttersto­ck Na konci sil Němečtí učitelé nezvládají rostoucí fyzické násilí na školách, mnoho z nich se cítí vyčerpáno.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia