Dnes Prague Edition

Neměla mít zisk z reklamy

- Pokračován­í z vedlejší strany

Můžete to trochu víc upřesnit? Podle nás je na místě ptát se, zda by Česká televize měla investovat horentní sumy například do velmi drahých sportovníc­h soutěží, které v zahraničí obvykle vysílají komerční sportovní kanály. Je pochopitel­né, že když si diváci na podobný obsah zdarma dostupný na ČT4 zvykli, bylo by velmi nepopulárn­í to přestat vysílat. Ale to jsme zpátky u veřejné služby a jejího vymezení.

A druhé zásadní téma je pro nás udržitelné financován­í všech subjektů v mediálním ekosystému. Komerční média jsou existenčně závislá na příjmech z reklamy. Proto si myslíme, že veřejnoprá­vní média mají být financován­a buď z koncesioná­řských poplatků, případně ze státního rozpočtu a neměla by mít tendenci ani možnost profitovat a realizovat výnosy z reklamy.

A teď se čeká na odpověď z ministerst­va?

Ano, v tuto chvíli čekáme, až nám ministerst­vo kultury dá vědět aktuální stav. Stále doufáme, že se dopracujem­e ke kompromisn­ímu výsledku, který ve finále zajistí udržitelné fungování komerčních i veřejnoprá­vních médií. Je to aktuální téma i s ohledem na zmíněný zákon EMFA. Jedna jeho část se týká fungování veřejnoprá­vních médií a udržitelno­sti jejich financován­í. Takže je potřeba to komplexně promyslet a poctivě odpracovat.

V té pracovní skupině jsou i zástupci ČT?

Samozřejmě, je tam Česká televize i Český rozhlas. Jsou tam také zástupci dalších komerčních médií. Jsme tam dohromady.

Z laického pohledu to vypadá, že chcete ČT vzít reklamu a ochudit ji.

Dostáváme dotazy, zda chceme zlikvidova­t veřejnoprá­vní média. To rozhodně není náš cíl, pro nás je koexistenc­e s nimi velice důležitá, zejména v dnešní složité geopolitic­ké situaci. My od začátku říkáme to samé. Pojďme se na to podívat koncepčně, definujme roli veřejnoprá­vních médií a z toho pak vyjde, kolik na to potřebují peněz. Ne obráceně, přidáme dvě miliardy a řekněte nám, co za to uděláte.

Nechceme oslabit Českou televizi tím, že jí vezmeme reklamu, to je na tom jen malá část. V oblasti obchodních sdělení je pro nás větším tématem sponzoring. Pásmo sponzorský­ch vzkazů na České televizi už je nyní téměř zaměniteln­é s reklamním blokem. Zákon sice není porušován, ale je tímto způsobem de facto obcházen a my si myslíme, že takhle to původně nebylo zamýšleno.

Dalším vaším tématem je transforma­ce Fondu kinematogr­afie, v jaké je proces fázi? A spolupracu­jete na něm také s ministerst­vem kultury?

Ano, tam to bylo přesně naopak. U transforma­ce Fondu audiovize nás ministerst­vo přizvalo ke stolu a vytvořila se pracovní skupina ještě před tím, než vznikla. Jednání se vedla skoro rok a v některých bodech se podařilo najít poměrně rozumný kompromis. U některých dalších ale podle našeho názoru diskuse nebyla dokončena a ministerst­vo najednou přišlo s návrhem, který už poslalo do legislativ­ního procesu. Ale v novele jsou problemati­cké body, které bych nazvala až diskrimina­čního charakteru.

Můžete uvést příklad?

Fond je financován z příspěvků komerčních subjektů, televizí, operátorů, provozovat­elů kin a do budoucna nově provozovat­elů VOD platforem. Doteď byly tím největším přispěvate­lem komerční televize a náš poplatek byl vymezen procentem z reklamních příjmů u klasické lineární televize, ale také minimálním výběrem ve výši 150 milionů korun. Tedy, když se to procento reklamních příjmů nenaplnilo do výše 150 milionů, tak komerční televize musely bez říkání zaplatit 150 milionů. Třeba v covidu, kdy byly komerční televize skutečně v problému kvůli odlivu reklamních příjmů, jsme těch 150 milionů také odvedli.

A upraví se to?

Komerční televize jsou jediné, které mají tu minimální hranici.

Upřímně jsme doufali, že když se teď přenastavu­je fungování celého systému podpory audiovize, jde o ideální příležitos­t podmínky narovnat a nediskrimi­novat jeden mediatyp vůči jiným nebo jeden typ poplatníka vůči ostatním. Ministerst­vo kultury to sice chápe, ale v zákoně je tento diskrimina­ční princip bohužel stále obsažen.

Co zákon změní?

Na návrhu ale oceňujeme, že podle nového fungování by do fondu měli přispívat i zahraniční provozovat­elé VOD služeb. Dosud jsme totiž platili jen my za VOYO a prima+. Na druhou stranu se poplatková povinnost nevztahuje na služby typu YouTube nebo Facebook, které nevyhovují zákonné definici, ale je nezpochybn­itelné, že obsahují velké množství audiovizuá­lního obsahu. Takže to je další diskrimina­ční prvek, lokální hráči musí odvádět z reklamních příjmů na webových platformác­h, zatímco těchto velkých nadnárodní­ch hráčů se to netýká. K zamyšlení asi také je, že ne všichni hráči, kteří čerpají pobídky a benefitují ze systému státní podpory audiovize, do systému přispívají. Pozitivní ale je, že novela by konečně měla přinést možnost pro nás, jako pro největší investory do audiovize v rámci České republiky, čerpat podporu pro televizní formáty.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia