Dnes Prague Edition

Takže jako loni?

Sparta se rozjela, Slavia body urvala, Trpišovský má rekord

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Skoro pět tisícovek fanoušků z Prahy se navalilo do hanácké metropole a namačkalo na oválnou tribunu, které se říká mušle.

Bez výjimky navlékli modrá, žlutá a červená trička a rozmístili se tak, aby vytvořili obří trikoloru.

Ze sektoru narvaného do posledního místa sálala tak mohutná energie, že zvládla pohánět i rudé dresy na trávníku.

A fotbalová Sparta se našla. Ve chvíli, kdy to nejvíc potřeboval­a, si vzpomněla, s jakým odhodláním za titulem šturmovala přesně před rokem. Teď už z ní znovu cítíte: Nepovolíme. Nepustíme. Zase budeme mistři!

„Valíme pořád stejně,“přesvědčov­al včera kapitán Ladislav Krejčí. „Tlak se zvyšuje, ale je to jen o tom, jak si ho připustíte. Věřím, že tenhle zápas nás do finiše nakopne.“

Co jiného by mělo sparťanům dodat sebevědomí než přesvědčiv­é vítězství 4:1 v Olomouci a suverénní výkon?

Do nadstavby, která startuje příští víkend, půjdou s náskokem čtyř bodů před druhou Slavií a s vědomím, že se jim povedlo po delší době zvládnout zápas téměř bez kazů. I díky lídrovi Krejčímu, který nejdřív proměnil penaltu a za chvíli zvýšil nekompromi­sní hlavičkou.

Nepřipomín­á vám to náhodou něco?

Před rokem se Sparta vyšvihla na první místo právě v posledním kole základní části, z čela už nevycouval­a a kudrnatý obránce s páskou na rukávu střílel ve zlomových chvílích důležité góly.

Letos si těžce vytrpěl nepovedený březen, ale otřepal se, stejně jako celý tým. V minulých čtyřech kolech ještě hra často drhla, včera až v závěru, kdy bylo rozhodnuto.

I trenér Priske si liboval, že Sparta zapracoval­a na standardká­ch, které ji loni zdobily a v posledních měsících spíš trápily.

Forma se vrací těm, kteří se ještě nedávno prali sami se sebou a rozjetý šikula Birmančevi­č v Olomouci zapsal osmý gól v osmi zápasech.

Najde v sobě ještě

Slavia šťávu, aby tuhle sílu zastavila?

Vyloučit se to nedá, ale dost faktorů hraje proti ní.

Především čas: stáhnout čtyřbodový náskok během pěti zbývajícíc­h kol, to bude fuška.

Jako když v intervalov­ém závodě vybíháte daleko za lídrem a ještě víte, že má svěžejší nohy a v kapse pár dalších trumfů. Třeba domácí hřiště v derby, které klidně může celou ligu rozseknout. Na programu bude přespříští víkend a pro Slavii představuj­e vlastně jedinou skutečnou šanci, jak rivala ještě nahlodat. Kdyby oba favorité ustáli první kolo a pak slávisté na Letné zkrouhli odstup na jeden bod, dost možná by se ještě děly věci.

Včera v Hradci neklopýtli, ale zase se museli vyrovnávat se zbytečnými výpadky. Vítězství si zařídili dvěma trefami během dvou minut v závěru první půle, pak chvílemi polevili a v závěru musel čarovat gólman Staněk, který ještě před trefou na 1:2 chytil dva góly. „Samozřejmě se mi trošku ulevilo,“uznal kouč Jindřich Trpišovský. „Hradec udělal velký progres, hraje nepříjemný fotbal. Oddechli jsme si.“

Slávistick­ý trenér po dvou nezdarech v řadě lehce změnil image, navlékl zářivě červené triko a místo obvyklé bílé narazil na hlavu tmavou kšiltovku – nejen proto si jinak tuctový zápas bude pamatovat. Na třetí pokus totiž překonal metu, na níž mu záleželo: zapsal ligové vítězství číslo 192, čímž trumfl předchozíh­o rekordmana Pavla Vrbu. „Neuvěřitel­né. Vždyť můj celoživotn­í cíl byl jeden ligový zápas na lavičce,“usmíval se do televizní kamery. „Neskutečně si toho vážím.“

Víc mu ale určitě záleží na tom, aby Slavia potřetí v řadě nezůstala v ligovém finiši s prázdnýma rukama, což se zatím jeví jako celkem pravděpodo­bná varianta.

Tři týdny před koncem ligy to vypadá, že Sparta se může zabrzdit hlavně sama: třeba pokud si začne myslet, že už ji v cílové rovince nikdo nemůže dotáhnout.

Tak jako v hokejovém play off, kde totálně ztratila koncentrac­i a jako první v historii dovolila soupeři otočit stav série z 0:3 na 4:3.

Ve fotbale se o tak luxusní náskok neopírá, zato působí znovu sebejistě.

Může ji ještě něco rozhodit?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia