Lidové noviny

Zemanovo křižácké tažení proti IS

-

dal, že tak to bylo také s termínem superholok­aust. „Je to prezidentů­v termín,“sdělil Kmoníček.

Rada bezpečnost­i říká NE

Že se Zemanovi nepodařilo dostat se svým „zásadním projevem“do titulků světových médií, je dáno mimo jiné velikostí země, v jejímž čele stojí, a malým významem Česka v mezinárodn­ích vztazích. Podle politickéh­o geografa Michaela Romancova tím ale není řečeno vše. „Politicky pak jde o naivní a neprovedit­el- nou akci. Lze téměř vyloučit, že by o ní kdo mezi stálými členy Rady bezpečnost­i OSN seriózně uvažoval,“dodává politolog.

Stálými členy Rady bezpečnost­i jsou vítězové druhé světové války Spojené státy, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína. Všichni mají právo veta, a právě to je pro vojenskou intervenci na jejím půdorysu fatální. Nejnovější­mi příklady jsou neúspěšné pokusy prosadit vyslání mírových jednotek na východní Ukrajinu, což v Radě opakovaně zablokoval­o Rusko.

Rusko, stejně jako Čína, by se také pravděpodo­bně postavilo proti společnému útoku na pozice Islámského státu. Rusko proto, že podstatnou část bojovníků IS – někdy se uvádí až třetina – tvoří severní Kavkazané, tedy obyvatelé Ruské federace. Moskva navíc nemusí mít zájem stát po boku Západu jako spojenec, v posledním roce se dobrovolně postavila do role jeho vyzývatele.

Čína se sice přihlásila, verbálně, k boji proti mezinárodn­ímu terorismu, zejména ale kvůli domá- cím problémům s ujgurskou – muslimskou – menšinou. Principiál­ně však odmítá mezinárodn­í intervence také proto, že se vidí jako potenciáln­í cíl takové akce.

USA už řadu měsíců vedou vojenskou operaci proti Islámskému státu ze vzduchu, spolu s Jordánskem nebo Saúdskou Arábií a dalšími arabskými státy. Pomáhá také Česko – dodávánímm­unice kurdské armádě. Tato „koalice ochotných“je mimo jiné odpovědí na rozložení sil v Radě bezpečnost­i OSN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia