Lidové noviny

Rodiče se spojují proti segregaci

-

káže díky své zkušenosti poradit druhým. Boj sváděla už ve chvíli, kdy chtěla Bartoloměj­e umístit v běžné mateřské škole.

Už tehdy byl problém sehnat místo pro zdravé dítě, natož pro to její se zdravotním postižením. Stálo ji to hodně úsilí, ale nakonec se podařilo, i když asistenta platila ze svého. Další problémy ale přišly ve chvíli, kdy chtěla syna přihlásit k zápisu do školy. „Psychologo­vé i lékaři si ťukali na čelo, měli mě za hystericko­u ambiciózní matku, která neví, co je pro její dítě dobré,“vzpomíná.

A i když po pěti měsících přiznává, že z toho škola původně nebyla „úplně odvázaná“, její ředitelka i učitelé Bartoloměj­e přijali a společně s jeho asistentko­u mu pomáhají učit se se zdravými dětmi. „Dělá neuvěřitel­né pokroky, drží s nimi krok. Přiznám se, že tak dobré jsem to nečekala,“říká dnes Hana Kubíková.

I další členka aliance Jolana Šmarhovyčo­vá by mohla vyprávět o svých dětech, které z poradny poslali do segregovan­é třídy, i když k tomu nebyl důvod. Teď pomáhá romským rodinám připravova­t jejich děti k zápisům amůže se pochlubit hned několika prvňáky, kterým její rady pomohly.

Finance? Největší zádrhel

Aliance teď plánuje spustit kampaň, aby se o ní dozvěděla široká veřejnost. „Věříme, že se nám společně podaří prosadit změny ve financován­í podpory znevýhodně­ných žáků,“klade si aliance za cíl. Právě financován­í pomoci těmto dětem a vzdělávání učitelů přitom členky aliance vidí jako největší zádrhel v systému inkluzivní­ho vzdělávání.

„Posun představuj­e novela školského zákona, otevírá dětem s různými vzdělávací­mi potřebami vstup do běžného školství. Navíc říká, že pokud dítě potřebuje podporu ve vzdělání, má na ni ze zákona nárok a musí být na ni alokováno dostatek peněz,“chválí ministerst­vo školství předsedkyn­ě České odborné společnost­i pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíko­vá. Zákon teď jde ve sněmovně do třetího čtení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia