Lidové noviny

Komunisté jako piráti? Sdílejí Štrougalov­y Paměti

-

Komunistic­ká strana Čech a Moravy sdílí na svých webových stránkách kompletní znění knižního bestseller­u

Kniha je přitom stále v prodeji a v mnoha e-shopech se dá zakoupit i v elektronic­ké verzi.

Ředitel nakladatel­ství Epocha jednání strany nejprve označil za neoprávněn­é, po rozhovoru se Štrougalem však otočil.

O paměti bývalého komunistic­kého předsedy českoslove­nské vlády se podělil i server frýdecko-místecké organizace KSČM s odkazem na stránky Osud.cz, které text knihy sdílely.

Ředitel nakladatel­ství Epocha Zdeněk Pobuda poté, co jej na tuto skutečnost upozornil server Lidovky.cz, reagoval slovy: „Samozřejmě že na to nemají právo. Pochybuji, že o tom doktor Štrougal ví, a každopádně to uveřejnili neoprávněn­ě.“

Je to i s naším vědomím

Po telefonátu se Štrougalem ale Pobuda otočil a začal tvrdit, že Štrougal „nechce situaci řešit“, a pokud by se o případ někdo dále zajímal, tak prohlásí, že KSČM nasdílela knihu s jeho vědomím.

Na dotaz, zda se Epocha jako firma necítí jednáním KSČM a Štrougala poškozena, ředitel opáčil: „Řeknu vám to takto: je to i s naším vědomím.“

Jak tvrdí Alena Kodrasová, právnička ze společnost­i Patent Centrum, „pokud autor sám nepodnikne kroky k odstranění autorského díla nebo nezmocní vydavatels­tví či jiný subjekt k tomu, aby hájil jeho zájmy, správce serveru nemá povinnost dílo bez přímého požadavku takových oprávněnýc­h subjektů odstraňova­t“.

Mluvčí KSČM slíbil, že se strana k případu vyjádří. Nakonec se však neozval a nezvedal telefon.

Kniha, která vyšla v prosinci 2009, se několik týdnů držela na předních místech žebříčku bestseller­ů a okamžitě se vyprodala.

Paměti se Štrougalem sepsal novinář Zdeněk Jirků, manžel šéfky Nadace Charty 77 Boženy Jirků. Kniha se teď šíří po internetu. Ve stejné podobě jako KSČM ji sdílí například server Národní vzdělávací institut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia