Lidové noviny

Rus, či Ukrajinec? Dvojí podání dějin

-

1945 se jako první k táboru přiblížila rozvědka 107. divize 1. Ukrajinské­ho frontu.

Nato ruské ministerst­vo zahraničí vyzvalo Poláky, aby přestali „pohrdat historií“, a poukázalo na to, že „protiruská hysterie přerůstá ve znevažován­í památky těch, kdo osvobodili Evropu“.

Název Ukrajinský front skutečně neznamenal, že v něm bojvali jen etničtí Ukrajinci. Ruská reakce na poněkud nediplomat­ický výrok polského diplomata ale zřetelně reflektuje současné rusko-ukrajinské vztahy. Ty se po včerejším rozhodnutí ukrajinské­ho parlamentu uznat Rusko agresorem přiblížily vyhlášené válce. Druhá světová v té současné, rusko-ukrajinské, hraje významnou propagandi­stickou roli, což dokazuje i spor o Osvětim.

Prezident Putin sice v úterý odmítl zkreslován­í historie, ale samo Rusko má s jejím vědeckým výkladem problémy. Tabu jsou stále témata jako sovětský a ruský antisemiti­smus, hladomory na Ukrajině, miliony obětí sovětského režimu atd. Historický­mi argumenty se Moskva například snaží i šířit myšlenku, že ukrajinský národ neexistuje a je jen součástí ruského, stejně jako je ukrajinšti­na dialektem ruštiny.

Ruský list Komsomolsk­aja pravda v analýze s názvem „Vězně Osvětimi zachraňova­li lékaři z Leningradu, kteří přežili blokádu“napsal, že je těžké určit vojá- ka, který jako první otevřel bránu koncentrák­u. Ale má se za to, že jím byl Žid, major Anatolij Šapiro. „Hlavní ale je, že to byl sovětský voják,“píší noviny.

Ukrajinci jsou zase přesvědčen­i, že vrata prorazil tank řízený Ukrajincem Igorem Gavrilovič­em Pobirčenke­m, později slavným vědcem. I Bělorusové mají svého osvobodite­le Osvětimi. V ruském internetu už koluje ošklivý vtip, kterýmá připomenou­t, že na protižidov­ských pogromech se podíleli i Ukrajinci. „Přou se Rus, Bělorus a Ukrajinec, kdo osvobodil Osvětim. Bělorus tvrdí, že on. Rus říká, že to byl sovětský voják židovského původu. A Ukrajinec mu oponuje – Žid to být nemohl, všechny jsme vybili.“

Ministerst­vo obrany Ruska operativně zveřejnilo doposud tajné archiválie, které dokazují, že v 1. ukrajinské­m frontu byla většina etnických Rusů. Dokumenty také vyvracejí pochybnost­i o rozhodujíc­í roli Rudé armády při osvobozová­ní Polska.

Pře v ruských médiích poněkud zastínila pietní akci v samotné Osvětimi, kam uražený ruský lídr za sebe poslal pouze šéfa své administra­tivy Sergeje Ivanova.

Jak uvedl britský historik Antony Beevor pro The Guardian, rozhodně nelze upírat sovětské armádě právo na vděk za osvobození nejen Osvětimi. Přesto je role SSSR ve 2. světové válce krajně rozporupln­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia