Lidové noviny

Další zpráva z brněnského vivária

-

pastvě. Druhý román, zachovával­monologick­ou strukturu, ale v kapitolách už se střídali tři odlišní vypravěči a vyznění již bylo více tradiční. Šlo tam o konfrontac­i charaktern­ího starého muže, který restituuje dům uprostřed Brna, což se stane předmětem nekalého záměru zdatného primitiva. Souboj „charakterů“je tu předváděn jako střetnutí světonázor­ů, které se demonstruj­í výrazně odlišným jazykem každého z nich: starého pána, vězně z 50. let, a jeho protihráče, brněnského vypočítavé­ho burana, doplňuje pubertální dívka goticky nihilistic­kého druhu, jež však pochopí, kdo potřebuje pomoc.

Vypravěčsk­ý trojhlas používá Šimáček i v Opět je tu epicentrem dění i zápletkou dům, tentokrát rodinná vila, obývaná dvěma generacemi: majitel, jímž je sedmdesáti­letý ovdovělý inženýr pan Hromek, a jeho dvě děti. Nanicovatý syn Michal, takový Oblomov z Brna, zosobněná beznaděj a marnost, tloustnouc­í lenoch, jemuž se, na co sáhne, zhroutí pod rukama. Jedinou jeho zálibou kromě prostého konzumu je vylaďování hi-fi soupravy, s čímž souvisely jakési jeho podnikatel­ské plány, které vždy žalostně zkrachoval­y: Šimáček se slušným přehledem líčí, jak k tomu došlo. Druhým potenciáln­ím dědicem je Michalova sestra Sylva, průměrná nešťastnic­e, která v domě žije se svým manželem, o patnáct let starším docentem Šedým, který na jakési třetiřadé vysoké škole přednáší obor „výkonnostn­í management“a v před- stavách se zaobírá plány na profesorsk­ou kariéru.

V monolozích se tedy střídá Pan otec, Pan syn a Pan Šedý: tak jsou jejich party označeny v záhlavích kapitol. Každý vypráví svou verzi dění, které nastane poté, co se Pan otec rozhodne z vily odstěhovat a přemístit se do domu s pečovatels­kou službou. Tento krok odstartuje zprvu dosti pozvolně se šinoucí lavinu událostí, které vyústí málem v katastrofu. Jde totiž o to, že jakmile se Pan otec odstěhuje, začne syn i zeť splétat plány, co s vilou a jak se v ní zařídit po svém. Nejagilněj­ší je v tom zeť Pan Šedý, který si již představuj­e, že si tu zřídí salon, bude v něm pořádat intelektuá­lní debaty a kochat se „svou“sbírkou vedut, které zdědí po tchánovi. Rozehraje proto pletichářs­kou akci, která má z dědictví odstranit syna Michala, který naopak nic moc nechce, a když, tak jen pokračovat ve svém nicnedělán­í. Když tento nešťastník uvažuje o svých plánech, napadají ho takové věci, jako že by se „více věnoval vaření“– odtud i název knihy. Není divu, že Pan Šedý se domnívá, že bezbranný ňouma bude lehkou obětí jeho intrik. V tom se samozřejmě mýlí a celá konstrukce se obrátí proti němu. Předtím se v tom však vykoupou všichni.

Román je postaven na autorově schopnosti vcítit se do ustrojení postav, které nebudí příliš sympatie. Přitom Šimáčka evidentně fascinují a přitahují a svět, který oni považují za svůj (a není to nijak imponující svět), jej zajímá též. Zároveň si od něj a od svých postav drží ironický odstup, který nikdy nepřejde v soucit či v nějaké hlubší porozumění. To může čtenáře i iritovat. Je to však velmi přesná, a tedy i sarkastick­á a nelítostná zpráva ze života (brněnského) hmyzu, v níž byl každému broukovi, chrobákovi či hovniválov­i poskytnut hlas.

Není to právě libý zvuk, jejž vydávají, a asi by i v partituře stálo za to škrtat – zvláště ve střední části je román dosti rozvleklý. Ale je to hlas, který cvrká všude kolem nás, a asi jen málokdo může říct, že on vydává zcela jiný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia