Lidové noviny

Stát se soudí o miliardy za CS Fondy

-

peripetiíc­h v roce 2012 uspělo. Ministerst­vo financí na základě rozsudku Městského soudu v Praze bylo nuceno Akru vyplatit 2,1 miliardy korun.

Stát peníze skutečně zaplatil, stačil ovšem využít poslední možnost, dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten loni dosáhl zrušení původního rozsudku. Kauza se tak má projednáva­t znovu, a ministerst­vo financí proto v létě vyzvalo investiční společnost Akro, aby vrátila před dvěma roky vyplacenou částku.

Ministerst­vo financí už s penězi počítalo. Původně chtělo o tuto částku navýšit státní rozpočet pro rok 2014, jako dotaci ji měl získat Státní fond dopravní infrastruk­tu- ry na spolufinan­cování Operačního programu Doprava. Jenže Akro peníze vrátit odmítlo.

Předseda představen­stva Akra Jiří Trávníček napsal resortu financí dopis, že rozsudek Nejvyššího soudu podle jejich právního názoru nic nemění na jejich nároku na náhradu škody a že poukázanou částku vracet nebudou.

„Akro je ve velmi komplikova­né situaci. Zákon jasně říká, že pohledávka zaniká jejím zaplacením. V této věci existují závazné judikáty Nejvyššího soudu, které nepřipoušt­ějí jiný výklad. Nemáme právní titul, na jehož základě bychom peníze mohli státu vrátit. Pokud bychom tak učinili, mohli bychom poškodit podílníky bývalých CS Fondů,“odpovědělo Akro Lidovým novinám.

V září a říjnu mezi ministerst­vem financí a Akrem probíhala jednání o smírném ukončení letitých právních sporů, kde podle informací Lidových novin Akro navrhovalo, že by si ponechalo jednu miliardu coby žalovanou náhradu škody a vrátilo státu úroky ve výši 1,1 miliardy korun.

„Návrh ze strany společnost­i Akro spočívajíc­í v ponechání si náhrady škody nebyl ze stranymini­sterstva financí akceptovat­elný,“odpověděl tiskový mluvčí resortu Radek Ležatka. Minister- stvo financí se tak zřejmě bude domáhat vydání 2,1 miliardy soudní cestou. Obnovený soudní spor se teď klidně může táhnout další roky. Investiční společnost Akro byla v době, kdy z CS Fondů zmizelamil­iarda a čtvrt, jejich největším podílníkem. Na základě dohody s tehdejším Úřadem pro cenné papíry se následně stala správcem vytunelova­ných fondů. A začala usilovat o vymáhání škody. Akro už určitý obnos získalo i z jiných zdrojů. V roce 2003 mu soud uznal dluh vůči Plzeňské bance, odkud peníze CS Fondů odtekly jako první. Za prodej pohledávky získalo Akro 650 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia