Lidové noviny

Jednou se vylodíme, slíbil prezident Liberlandu

-

„Oslovují mě tady pane prezidente,“řekl Vít Jedlička zpravodaji LN. Krátce předtím opustil chorvatsko­u policejní celu. Zadržení zakladatel­e „Svobodné republiky Liberland“ovšem přispělo ke ztroskotán­í dosud nejrozsáhl­ejšího pokusu o průnik aktivistů na sporné území mezi Srbskem a Chorvatske­m.

Sedm kilometrů čtverečníc­h v meandru Dunaje si aktivisté v čele s členem Strany svobodných občanů a předsedou občanského sdružení Reformy.cz Jedličkou zvolilo jako místo pro svůj nový stát. Poté, co o občanství požádalo bezmála čtvrt milionu lidí z celého světa, se začaly množit pokusy desítek aktivistů vniknout do neobydlené oblasti po souši – nebo jako v sobotu – na člunech. Zejména Chorvatsko proto v posledních dnech zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, nasadilo policejní hlídky i policejní čluny.

Hlavní organizáto­r Jedlička byl v sobotu během pokusu zatčen a v cele strávil celou noc. Až poté byl propuštěn na kauci. Pro koordinaci akce to však bylo smrtící.

Jedlička slíbil, že se nevzdá. „Úřady mě tady berou vážně. Soudce, který mě propouštěl, mi řekl, že i jeho děti se do Liberlandu vypravily. Pro mne to znamená, že je to tady hlavní téma,“řekl Jedlička LN. Okamžitě ohlásil, že plánuje zlepšit organizaci a vyřídit povolení pro lodě, které by měly být k dispozici pro příští pokus o vylodění. To chystá v blízké budoucnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia