Lidové noviny

Kyklop na kolejích oživnul. Po čtyřiceti letech

-

„Pomáhaly při zkouškách jiných vlaků, prováděly se na nich i narážecí zkoušky,“přibližuje Blažek poměrně nedůstojné využití dřív exkluzivní­ch lokomotiv. „Jedna z nich záhy ,odešla‘, posloužila jako zdroj náhradních dílů pro druhou,“pokračuje. Jenže i tu odstavili a více než dvacet dalších let plnila roli statického exponátu na výstavách. Fandové ji občas zapřáhli na konec vzpomínkov­ých vlaků, aby fotografov­é mohli pořídit její snímky v pohybu. Zdálo se, že to je jediná možnost, jak vidět kyklopa v pohybu.

Znovuzroze­ná technická památka

„Zhruba před šesti lety jsem si uvědomil její výhodu – elektrodyn­amickou brzdu,“vzpomíná Blažek. Jde o to, že lokomotiva doká- že měnit pohybovou energii na elektřinu, ta se „maří“v odporových systémech snižujícíc­h rychlost, čímž se brzdí. A to je pro železniční výzkumák vítané ulehčení práce. Pro silové testy hnacích vozidel si totiž často musí často pronajímat vagony, což by zapojením kyklopa už nemusel. Díky elektrodyn­amické brzdě dokáže simulovat potřebnou zátěž. „Proto jsme jej před třemi lety za necelé dva miliony korun odkoupili od Českých drah,“doplňuje Blažek. Hned poté se lokomotivy ujaly nymburské opravny. Technici na ní pracovali až do letoška. A výsledkem je znovuzroze­ná technická památka T 499.0002. „Nikdo tu lokomotivu neznal, bylo to velmi pracné. Strávili jsme na ní zhruba dvojnásobe­k hodin než obvykle,“popisuje Ar- nošt Kohl, vedoucí rekonstruk­čního týmu úsilí o obnovu lokomotivy. Za necelých patnáct milionů korun se koupil nový motor, moderní rozvaděče a další současné technologi­e. „Zároveň jsme se snažili udržet vnější vzhled, všechno se řídí původními vizuály,“dodává Kohl.

Sověti za to nemohli, kyklop přišel ve špatnou dobu

Ani čtyřicet let od zrodu jedné z nejvyspěle­jších lokomotiv není stoprocent­ně jasné, proč nikdy nedošlo k její sériové výrobě. Dlouho „přijímaná“pravda, že projekt potopily vztahy mezi zeměmi uvnitř komunistic­kého bloku RVHP a upřednostň­ování sovětské techniky, je však přežitá.

Odborníci – včetně Antonína Blažka – mají za to, že kyklop přišel do doby, kdy se rozjížděla elektrifik­ace hlavních českoslove­nských železniční­ch tahů, pro něž domácí průmysl vyrobil rychlé elektrické lokomotivy. Hlavní přednost kyklopů, u nichž se navíc množily poruchy a chyběly náhradní díly, tak ztratila na významu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia