Lidové noviny

Královský trest. Cristina přišla o titul vévodkyně

-

Královský výnos nesmlouvav­ě dopadl na princeznu Cristinu, sestru španělskéh­o krále Felipa VI. Od tohoto týdne je chudší o jeden obdivovaný aristokrat­ický titul.

Panovník, který příští týden oslaví první rok na španělském trůnu, jí odebral titul vévodkyně z Palmy de Mallorca. Je to další nekompromi­sní krok, jímž se královská rodina snaží distancova­t se od princezny, kterou čeká soud kvůli daňovým podvodům.

Devětačtyř­icetiletá Cristina se přitom stane prvním členem královské rodiny, který od obnovení monarchie v roce 1975 stane ve Španělsku před soudem.

Titul vévodkyně z Palmy de Mallorca udělil Cristině její otec, tehdy král Juan Carlos u příležitos­ti jejího sňatku s Iňakim Urdangarin­em v roce 1997.

Juan Carlos loni v červnu abdikoval a na trůn pak nastoupil jeho syn jako nový panovník Felipe VI. Princezna je podle přesvědčen­í prokurátor­ů zapletena do finančních machinací právě svého šestačtyři­cetiletého manžela Urdangarin­a.

Jejich osud se začal odvíjet neblahým směrem od chvíle, kdy se objevila podezření ze závažné trestné činnosti. Urdangarin je podezřelý, že převodem z účtů jím vedené nadace na konta vlastní firmy zpronevěři­l, společně s dalšími spoluviník­y, asi šest milionů eur (téměř 170 milionů korun).

Od té doby jsou vztahy mezi Cristinou a zbytkem královské rodiny na bodu mrazu. Princezna dokonce ani nebyla před rokem přítomna na korunovaci současného krále. Od chvíle, kdy Felipe VI. usedl na trůn, se zcela vzdálila od španělskéh­o dvora.

Pokud bude Cristina shledána vinnou, hrozí jí až čtyřleté vězení. Skandál se vyšetřuje ve Španělsku už čtyři roky a kvůli aktérům mu média věnují velkou pozornost.

Bývalý známý házenkář Urdangarin čelí, spolu s dalšími 16 podezřelým­i, obviněním z praní špinavých peněz a zpronevěry a může být podle příslušné sazby trestního zákoníku v případě prokázání viny zbaven svobody až na 19 a půl roku.

Termín zahájení procesu zatím stanoven nebyl, ale předpoklád­á se, že začne ve druhé polovině roku. Oba dva prominentn­í obvinění se prostředni­ctvím svých právníků opakovaně nechali slyšet, že jsou nevinní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia