Lidové noviny

Státní manažeři čarují s platy...

-

měňování členů vedení podniků ovládaných státem. „Například ředitel EGAP měl dvakrát vyšší plat než šéf České národní banky, nemluvě o neúměrných odměnách pro management Letiště Praha,“popsal Michálek.

Ministerst­vo financí loni vypracoval­o studii, podle níž se průměrný maximální roční příjem u manažerský­ch pozic ve státních firmách pohybuje v rozmezí od 2,7 milionu do 5,5 milionu korun. Michálek nyní obeslal uvedené podniky, aby získal aktuální data. „Skoro tři čtvrtiny firem neodpovědě­ly. Když už někdo údaje poskytl, byli to ti, kteří mají platy podprůměrn­é,“řekl LN senátor.

Proto je další navrhovano­u novinkou stanovení přesných aměřitelný­ch cílů, za jejichž dosažení budou šéfové státních firem pobírat odměny. Zmizet tak má libovůle ve vypisování nadstandar­dních bonusů. Seznam výsledků, za něž přísluší odměna, bude zveřejněn na webu k veřejné kontrole.

S tím souvisí i stanovení maximální výše měsíčního platu ředitele a také velikost odměn, které může čerpat. „Základní měsíční mzda ředitele státního podniku může činit nejvýše osminásobe­k průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v podnikatel­ské sféře,“uvádí text novely.

Senát už se Michálkovo­u předlohou zabýval, vrátil ji ale k dopracován­í. Člen horní komory Jiří Hlavatý (za ANO) vytknul například, že podle novely nemá příslušný ministr přílišný vliv na jmenování šéfa firmy, která pod jeho resort spadá.

Postrčí ministerst­vo financí?

Podobná úprava patří také k prioritám vlády, která na ni kývla iniciativě Rekonstruk­ce státu. Ministr financí Andrej Babiš už dříve slíbil její vypracován­í, dosud ale nepředloži­l výsledky své práce. I to je důvod, proč se Michálek a další senátoři pustili do díla. „Náš návrh míníme i jako postrčení směrem k ministerst­vu financí, které se s přípravou svého návrhu opožďuje,“řekl senátor.

Nadstandar­dní bonusy jsou problémem státních podniků. Vedení Letiště Praha nedávno podalo trestní oznámení kvůli odměnám, které si rozdělil bývalý management v čele s Miroslavem Dvořákem. Bývalému vedení odešlo podle MF DNES v minulých letech bezmála 197 milionů korun formou mimořádné odměny, přes 150 milionů čistého měl získat Dvořák. Bývalý šéf pražské zoo Petr Fejk zase v době, kdy byl ombudsmane­m Českých drah, pobíral plat 270 000 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia