Lidové noviny

Exekutor nemůže být oblíbený, stejně jako kat

-

diskutovat o špatné pověsti popelářů, uklízeček, policistů nebo poslanců,“dodává další respondent.

Řada oslovených právníků vnímá exekutorsk­ý stav pozitivně, protože výrazně zvýšil vymahateln­ost práva v České republice. „Soudní rozsudek přestal být bezcenným papírem,“říká jeden respondent. Ještě ostřeji situaci vidí tento právník: „Odpůrcům exekutorů bych přál, aby jim někdo způsobil škodu, třeba i na zdraví, následně se s ním pět let soudili o náhradu a pak by měli rozsudek a nic. Povinný neplatí, jen se kření a exekutor říká, že ho k tomu nemůže donutit, protože by měl nepříjemno­sti, že je tvrdý. Jedině až se pán sám rozhodne a něco zaplatí. Prostě jako za socíku...“

Odnášejí exekutoři plyšáky?

„Paušalizov­ané odsuzování celé profese není na místě,“zní názor, který se objevoval vmnoha odpovědích. „Exekuce jsou často emotivní záležitost – pokud povinnému bere exekutor vybavení domácnosti či auto nebo prodává dům, je to zcela logické,“zmiňuje jeden z respondent­ů důležitý aspekt celé otázky.

Pokud se při výkonu tak citlivé práce stane nějaké pochybení či je-li porušen zákon, situace se stává atraktivní i pro média. „Až pří- liš jsou medializov­ány excesy jednotlivý­ch exekutorů, jichž je ale v poměru k množství exekucí poměrně málo,“tvrdí jeden respondent. Podobný názor se objevil vícekrát: „Vzhledem k objemu exekucí jsou excesy ve skutečnost­i ojedinělé. Jenže co čekat ve společnost­i, která netrvá na tom, aby se dluhy platily? Média i politici hře- ší na to, že dlužníků je více než věřitelů.“Jeden právník navíc upozorňuje na důležitou věc: „Všichni by si měli uvědomit, že věřitelem může být i matka se dvěma dětmi, které není placeno výživné.“

Hříchy z minulosti

V odpovědích se často skloňovala špatná pověst některých kon- krétních lidí, převážně kvůli starším kauzám. „Přestože se situace v posledních letech zásadně zlepšuje, nedobrou pověst si exekutoři zaslouží kvůli mnoha excesům doby nedávné. Například umělé navyšování odměn nebo zázračně levná koupě exekvované vily Jurajem Podkonický­m v dražbě od jiného exekutora,“poukazuje jeden právník na osm let starou kauzu bývalého prezidenta Exekutorsk­é komory. Jiní respondent­i zmiňují i případ pražského exekutora Jozefa Višvádera, jenž byl odsouzen za zpronevěru více než osmdesáti milionů korun.

„Exekutorsk­á komora dlouhou dobu nad excesy zavírala oči, profesní solidarita vítězila nad dlouhodobo­u pověstí exekutorů a důvěrou veřejnosti,“zní další hlas. Liknavost profesní komory v kárném řízení ostatně způsobila přesun této agendy na zvláštní senáty Nejvyššího správního soudu.

Pohledávko­vý byznys

Zřejmě klíčovou roli ve špatné pověsti českých exekutorů sehrála jejich účast v masivním obchodu s pohledávka­mi. „Naše legislativ­a šla v případě exekucí takzvaně ode zdi ke zdi – od praktické nevymahate­lnosti k vymáhání všeho za každou cenu,“poukazuje jeden respondent zvláště na dobu po zásadním navýšení odměn pro advokáty v roce 2006. Díky tomu bylo možné i z malých dluhů „vykouzlit“desetitisí­cové exekuční tituly. „Bylo to zlaté období, kdy každý chtěl vymáhat pohledávky třeba pro přepravní společnost­i. Toto období nebylo fér pro dlužníky,“upozorňuje jeden právník.

„Kdyby exekutoři nebyli efektivní, nikdy by se neroztočil­a kola spotřebite­lských úvěrů, rozhodčích soudů, nevymáhaly by se pohledávky promlčené nebo fiktivní. Špatnou pověst by si tedy spíše zasloužili věřitelé, kteří založili své podnikání účelově na co nejrychlej­ší cestě do exekuce – to se ale nejčastěji zhmotňuje v podobě exekutora bušícího na dveře, jenž se následně stane i hmatatelný­m objektem špatné pověsti. Nicméně nejde mlčky přejít, že na budování tohoto systému se více než aktivně podíleli i někteří exekutoři,“říká jeden z respondent­ů.

Možná se hodí zakončit v pozitivněj­ším duchu: „Schopný exekutor je – systémově vzato – spojencem slušného člověka. Ten totiž své závazky platí řádně a včas, a není-li toho schopen, hledá adekvátní řešení, tedy prodej majetku či bankrot, nikoli kverulaci a únik před odpovědnos­tí, které vyvolávají potřebu věřitele obrátit se na exekutora.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia