Lidové noviny

Pláž pro Saúdy? Francie ve varu

-

A směrem k rozlehlé vile pohotově vyrostly pohodlný výtah i pohyblivé schodiště, dokonale zbavující aristokrat­ickou rodinu obav z jakékoli nevhodné tělesné námahy. To místní pobouřilo.

Úřady ovšem vysvětlují, že tady jde o bezpečnost důležitého spojence Francie. Král Salmán je především hlavou státu, který je ve válce s blízkových­odními isla- misty, zejména jemenskými šíity – a zaslouží si tudíž pochopení francouzsk­é strany. Vláda v Paříži zdůrazňuje, že opatření je jen krátkodobé a arabská strana si rovněž hradí veškeré výdaje. Tolik tedy argumenty reálpoliti­ky.

Naopak usedlíci nabízejí argumenty, které mají hodně co do činění s tradičními pravidly Francouzsk­é republiky, zohledňují­cí- mi rovnost a stejná pravidla pro všechny.

Petici, podle které nadstandar­dní výhody pro saúdského panovníka nepřípustn­ě omezují občanská práva a svobody, podepsalo už přes 100 tisíc lidí.

„Chápeme bezpečnost­ní důvody a vyšší státní zájem,“míní Michelle Saluckiová, starostka města Vallauris. „Ale nikdo by u nás neměl porušovat třeba pozemkové zákony,“napsala v dopise francouzsk­ému prezidentu Françoisi Hollandovi.

Rozhořčení některých provensáls­kých usedlíků nezmírnili ani nadšení majitelé obchodů, kteří vypočítáva­jí, nakolik jim saúdská návštěva znásobila příjmy. Například jeden z obchodníků s květinami uvádí, že nyní denně prodá 15 tisíc květin.

„Musíme si uvědomit, že jsou to lidé s nesmírnou kupní silou,“vysvětlil listu Nice-Matin Michel Chevillon, který stojí v čele regionální asociace hoteliérů. Ve vile totiž bydlí jen král, ostatní se zabydleli v letovisku Cannes.

„Neměli bychom riskovat, že příště Salmán pojede na dovolenou do Maroka,“přidal se i prefekt nedalekého města Grasse.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia