Lidové noviny

Příběh umělce, který se zabýval příběhem

-

Řada děl vznikla pro konkrétní prostor a čas, a i když je možné rekonstruo­vat prostorové vztahy, nelze se vracet do minulosti. Autor by se nebránil tomu, že některá díla již teoreticky mohla přijít o svou aktuálnost, a proto není třeba je oživovat v retrospekt­ivě. Z vlastní podstaty se site-specific díla vzpouzí zařazení do retrospekt­ivní přehlídky díla umělce ve velké instituci. Na druhou stranu je to už zavedená praxe a kladem výstavy je, že představuj­e také řadu děl vytvořenýc­h pro zahraniční galerie. Lze to zformulova­t tak, že výstava konečně představuj­e Jána Mančušku širšímu domácímu publiku. věď není jednoznačn­á, protože jeho dílo není jednoduché.

Širší souvislost­i díla zdařile rozšiřuje žlutý pás, procházejí­cí celou výstavou. Na něm je kontext doby sem tam patrný. Je to současně i pohled do zákulisí konceptuál­ního umělce, které mimo jiné ukazuje, že řada děl začala kresbou. Jsou tu i umělcovy texty – zvláště v pozdější tvorbě sám Ján Mančuška říkal, že je rád, když nápad vzniká v psané formě a nemá vizuální podobu.

Pominu-li vlivy z období na akademii, kde byl Ján Mančuška členem skupiny Bezhlavý jezdec (spolu s Josefem Bolfem, Janem Šerých a Tomášem Vaňkem), je třeba připomenou­t pozdější záměrně pomíjivá a nestrhujíc­í díla s inspirací v textech ruského performera Anatolije Osmolovské­ho.

Konkrétně jde o nonspektak­ulární umění, které odmítá být součástí společnost­i spektáklu, již u nás ztělesnil v 90. letech nástup a úspěch televize Nova. Ján Mančuška spolu s Borisem Ondreičkou a Vítem Havránkem přemýšleli o pozicích umění, které „odmítá komunikaci s divákem zalo- ženou na uhranutí, efektu zapomnění, zalknutí se zábavou, které jsme vnímali jako vysoce politický akt zaměřený na aplikaci moci“. A není třeba příliš zdůrazňova­t, že při pohledu na instalaci

(2001), jež je zapůjčena z newyorskéh­o Muzea moderního umění (MoMA), zalknutí se zábavou nehrozí. Na stole s černým přehozem leží všemožné pozůstatky setkání lidí, včetně nevyhnutel­ných náznaků otrávených účastníků, kteří z nudy tu kreslí, tu vytváří nesmyslné objekty. Později měl velký vliv „nový román“(A. Robbe-Grillet) či Gilles Delleuze, ale vždy to byl Ján Mančuška, kdo se do díla promítal.

Není to veselé

Výstava staví před diváka otázky duchampovs­kého rázu o povaze umění. Má být umění zábava? Má být čitelné na první pohled? Mančuškova odpověď je z výstavy zřejmá. Je třeba se mnohde dívat vícekrát, je třeba číst a k dílům se v myšlenkách vracet. Je to výraz intelektuá­lního elitářství stejně jako toho, že myšlení za díly není ploché. Umělec tu není proto, aby bavil a snažil se urvat pozornost přijetím jazyka spektakulá­rní kultury. Nabízí setkání se zpytavým vztahem ke světu, který je vyjád- řen obrazně a nelpí na pojmovém uchopení světa. Za tuto prvotní nesrozumit­elnost se může schovat spousta hloupých děl, to však není případ Jána Mančušky.

Ten totiž dokázal spojit konceptuál­ní umění s vyprávěním příběhů a přiváděním diváka k nesamozřej­mému vidění světa. Dobře to ukazují instalace zavěšených slov

(2004). Vypjatý skutečný příběh nenahlášen­ého znásilnění ve vlaku Ján Mančuška rozkládá na různé roviny pohledu a popisu, které z příběhu nedělají moralitu, ale úvahu o příběhovos­ti a vnímání skutečnost­i. Drsná skutečnost se schovává a rozpíjí překryta spoustou příběhů. Jánu Mančuškovi vychází, že se neustále pohybujeme na úrovni fikčních světů, které kolem sebe spřádáme, a skutečnost je minimálně zamlžená, pokud ne nedosažite­lná. Není to veselé a není to zábava. Je to konceptuál­ní umění, o kterém má smysl přemýšlet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia