Lidové noviny

Česko chce získat větší vliv na telekomuni­kace

-

ti ITU zase aktivní úlohu. Osobně nevidím žádný důvod, proč by tomu tak nemělo být,“řekl v rozhovoru pro LN Zhao.

Rada ITU působí jako řídicí orgán ITU v intervalu mezi Konference­mi vládních zmocněnců. Jejím úkolem je politické a strategick­é plánování i každodenní hladký chod unie, koordinace pracovních programů, schvalován­í rozpočtů a kontrola financí a výdajů.

Návrat do rady s sebou přitom neponese žádné navýšení členských příspěvků. Ty v českém případě činí 318 tisíc švýcarskýc­h franků, tedy zhruba 8,18 milionu korun. K navýšení nákladů by došlo pouze u vedlejších nákladů, souvisejíc­ích s větší mírou prezentace země rok před vrcholnou konferencí ITU, která se bude konat v roce 2018 ve Spojených arabských emirátech.

Konference může být v Praze

Další Konference vládních zmocněnců v roce 2022 by se už ale mohla konat v Praze. Několikatý­denní shromážděn­í zplnomocně­ných zástupců všech členských států je nejvyšším orgánem organizace amimo jiné volí generálníh­o tajemníka. Pořádání této akce je proto považováno za nanejvýš prestižní záležitost. Tomu od- povídá i rozpočet, který by podle prvotního odhadu ministerst­va průmyslu mohl činit 330 milionů korun.

Podle odborníků to však stojí za to. Pro Českou republiku totiž jde o možnost se opět více zviditelni­t jak v rámci ITU, tak v rámci mezinárodn­ích vztahů a byznysu. Loňské konference v jihokorejs­kém Pusanu a s ní souvisejíc­ích akcí se zúčastnilo na 300 tisíc lidí. Ekonomické přínosy, jak přímé, tak nepřímé, pak tamní vláda odhaduje na v přepočtu více než 14 miliard korun. Do akce přitom vložila zhruba stejně, kolik plánuje MPO.

„Pořádání Konference vládních zmocněnců je pro naši republiku obrovská výzva. ITU má v současné době 193 členských států, plus dalších 800 soukromopr­ávních a akademický­ch institucí. Závazek zorganizov­at tuto akci jistě pomůže zviditelni­t Českou republiku na mezinárodn­í scéně, a to i za cenu vyšších nákladů. Jsem pochopitel­ně velice rád, že se telekomuni­kacím takto dostává nejvyššího politickéh­o zájmu,“řekl LN předseda Rady Českého telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia