Lidové noviny

Spor: Světlík má Beranovi zaplatit 1,69 miliardy

-

Majitel skupiny Vítkovice Holding Jan Světlík musí zaplatit miliardáři Davidu Beranovi 1,69 miliardy korun s úroky za akcie strojírens­kého gigantu. Rozhodl o tom Rozhodčí soud při Hospodářsk­é a Agrární komoře ČR. Světlík považuje rozhodnutí za zmanipulov­ané a podal trestní oznámení. mluvčí společnost­i Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Spor o akcie mezi Beranem a Světlíkem se táhne již několik let. Původní spor dovedl Beran až k Ústavnímu soudu (ÚS), u kterého však v roce 2013 prohrál. ÚS potvrdil rozhodčí nález, podle kterého by měl Beran odprodat Světlíkovi sporný balík akcií. Světlík za ně měl zaplatit 78 milionů korun. Miliardář se ale s verdiktem nespokojil a loni podal novou žalobu. Nyní uspěl.

Spor o akcie společnost­i Vítkovice Holding patří k nejsložitě­jším v českém byznysu. Beran a Světlík v minulosti spolupraco­vali, přibližně v roce 2005 se jejich cesty rozešly. Beran se rozhodl prodat 45 procent vítkovické­ho holdingu Karlu Komárkovi a jeho skupině KKCG. Světlík ale transakci zpochybnil. Tvrdil, že má na akcie předkupní právo. Po navýšení základního kapitálu se sporný Beranův podíl zmenšil na 11,25 procenta. Poté se rozběhl složitý soudní spor na několika frontách. Akcie skončily v soudní úschově.

Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírens­kou skupinu vystupujíc­í pod značkou Vítkovice Machinery Group se sídlem v Ostravě. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Strojírens­ké impérium prakticky ovládá Světlík. Jedním z menšinovýc­h vlastníků je Komárkova KKCG.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia