Lidové noviny

Babišův poradce odmítá vinu v kauze Česká pošta

-

Poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO) Adam Vojtěch odmítl, že by měl cokoli společného s kauzou kolem České pošty.

Případem týkajícím se údajných úplatků pro ČSSD se včera na žádost ministra vnitra Milana Chovance zabývalo předsednic­tvo Bezpečnost­ní rady státu. Důvodem je dle Chovance ohrožení ekonomický­ch zájmů státního podniku a s tím souvisejíc­í pokus destabiliz­ovat pomocí zpravodajs­ko-bezpečnost­ních prostředků situaci v resortu ministerst­va vnitra.

Sobotka nechce chybovat

„Nechci opakovat chybu, kterou udělala Nečasova vláda, když ignorovala informace od zpravodajs­kých služeb. Jsou i další státní firmy vedle České pošty, o nichž má vláda negativní signály,“uvedl premiér Bohuslav Sobotka a dodal, že ministr Chovanec by se neměl nechat zastrašit.

Aféra vypukla minulý týden, kdy se objevila informace, že Kamil Choc ze středočesk­é ČSSD měl chtít třímiliono­vý úplatek po podnikatel­i Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Peníze měly mířit do pokladny ČSSD a k ministrovi vnitra, což strana i Chovanec odmítají.

Podle některých informací případ souvisí s tendrem na zajištění bezpečnost­ních služeb pro Českou poštu. Babišův poradce Voj- těch se podle Chovance do kauzy zapojil tím, že komunikova­l s Čadkem. „Měl mu dávat přísliby. Tvrdí to alespoň pan Čadek,“tvrdil ministr vnitra České televizi.

„Odmítám tvrzení, že bych měl cokoli společného s kauzou České pošty. S Lukášem Čadkem jsem se sešel dvakrát a pokaždé jsme se rozešli s tím, žemu nemohu pomoci,“uvedl Vojtěch.

Čadek podle Babišova poradce kontaktova­l ministerst­vo financí s žádostí o schůzku s ministrem a pomoc v jeho sporu s Českou poštou. „Ministr financí věc delegoval na mne. Sdělil jsem mu, že ministerst­vo v této věci nemůže nic udělat,“uvedl Vojtěch.

Pozastaví Chocovo členství?

Na druhé schůzce na ministerst­vu financí měl Čadek uvést, že se na něj obrátil ministr Chovanec a také údajní vyslanci středočesk­ého hejtmana Miloše Petery. Ti prý podnikatel­i popsali propojení České pošty a ČSSD. „Pan Čadek mi sdělil, že si schůzku nahrál a nahrávku hodlá zveřejnit, a rovněž mi ji nabízel. Řekl jsem mu, že má-li podezření, že byl spáchán trestný čin, ať se neprodleně obrátí na policii. To odmítl s tím, že policie je propojená s ministrem vnitra,“popisuje Vojtěch.

Předsednic­tvo středočesk­é ČSSD v souvislost­i s kauzou včera doporučilo pozastaven­í Chocova členství – i dle Sobotky nemá ve straně co dělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia