Lidové noviny

Trutnoff: Prodigy, Audience, boršč

-

Ekumenická bohoslužba s účastí operního zpěváka Aleše Procházky a hlasitá kapela Boron včera v trutnovské­m areálu Na Bojišti zahájily festival Trutnoff Open Air. Přehlídka potrvá do neděle.

Akce je letos mimo jiné věnována svobodě Ukrajiny. Na programu úvodního dne proto bylo i vítání prvních návštěvník­ů chlebem se solí a vegetarián­ským borščem pro zdůraznění slovanskýc­h tradic. Publikum se včera mohlo těšit též na jam session ukrajinský­ch Kozak System s cikánskou skupinou Terne Čhave. Další hvězdou prvního dne byl americký zpěvák Matisyahu – představit­el chasid- ského reggae, vlastním jménem Matthew Paul Miller, se v České republice představil poprvé.

Festival tradičně nezveřejňu­je časový program ani rozdělení kapel do jednotlivý­ch dnů, program se návštěvníc­i dozvídají z Festivalov­ého samizdatu. Jednou z výjimek je termín vystoupení hlavní hvězdy letošního ročníku, britské kapely Prodigy. O ní se předem ví, že vystoupí v neděli 23. srpna. Poprvé v historii také vydal trutnovský festival na závěrečný den limitovano­u edici jednodenní­ch vstupenek.

Na akci vystoupí celkem devět desítek kapel. Svou návštěvu z roku 2008 si například zopakují britští The Subways. Škála interpretů zahrne mimo jiné i Ondřeje Havelku nebo horňáckou cimbálovou kapelu.

Program festivalu má i mimohudebn­í přesah. Přehlídka je spojena s osobností Václava Havla a v sobotu bude mít na festivalu premiéru nová inscenace jeho hry

Předvede ji Divadlo Na tahu vedené Andrejem Krobem. Fotograf Ondřej Němec bude prezentova­t většinou dosud neviděné snímky z prostředí undergroun­du a Charty 77 a festival také uctí odkaz filmového Vinnetoua, francouzsk­ého herce Pierra Brice, který zemřel letos v červnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia