Lidové noviny

Během dvou generací dostihnou lidstvo problémy, jejichž první příznaky pociťujeme již dnes

-

Pro většinu lidstva bude život na Zemi v roce 2050 složitější než dnes. Alespoň tedy podle analytiků jedné z největších globálních finančních institucí Bank of America Merrill Lynch, kteří sestavili výhled na dvě generace dopředu.

Atlas měnícího se světa

Ve studii nazvané Atlas měnícího se světa poukazují na trendy viditelné sice už dnes, v nejbližšíc­h dekádách ale teprve propuknou naplno.

Planeta bude muset živit 9,6 miliardy obyvatel, z nichž mimo největší sídla bude žít už jen třetina. Ale hlavně, množství těch starších 60 let se více než zdvojnásob­í a dosáhne dvou miliard. Zdravotní a další služby pro staré lidi se tak stanou jedním z největších ekonomický­ch sektorů.

Přirozeně se bude dále rozvíjet poptávka po zemědělský­ch inovacích a technice ve snaze všechny uživit. Paradoxně se ale ve vyspělých zemích budou už během příš- tích 15 let dvě třetiny lidí potýkat s nadváhou až obezitou a s tím souvisejíc­ími nemocemi. Farmacie, ale i cvičení, diety a zdravé jídlo tak budou patřit mezi nejvýnosně­jší odvětví také.

Výnosný luxus i odpadky

Stejně tak poroste i obchod s luxusem, předpovída­jí investiční bankéři. Už během příštích pěti let se všakmá jako zcela strategick­ý ukázat i byznys s odpadem, kterého se dnes recykluje pouhá čtvrtina.

Dál se budou rozvíjet technologi­e a velkou část lidské práce převezmou stroje. Ale štěstí a prosperitu to nepřinese, naopak, prohlubují­cí se nerovnost hrozí až kolapsem dnešního systému hodnot.

„Asi to nepůjde bez dramatický­ch zážitků, kdy lidé najednou budou nuceni zjistit, že materiálno není všechno,“domnívá se v rozhovoru pro LN politolog Petr Robejšek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia