Lidové noviny

Ministr Ťok: Udržme mýtné brány

-

kých důvodů budou muset po dobu minimálně jednoho až dvou let běžet oba současně. „Při dvouletém provozu to představuj­e až čtyřmiliar­dové vícenáklad­y,“píše ministerst­vo vmateriálu, který Ťok přinesl na vládu.

Buďme jako v Unii

Tentýž text zdůrazňuje, že mýtné brány se stejnou technologi­í jako v České republice naprosto dominují na dálnicích zemí Evropské unie. „Na páteřní síti jsou pro identifika­ci vozidel efektivněj­ší,“pokračuje dokument.

A ještě jeden důvod: „... zavrhnutí stávající infrastruk­tury a budování nového systému vyžaduje výrazně vyšší náklady.“

Smlouva s rakouským Kapschem, který systém vybudoval a provozuje, vyprší na konci příštího roku. ČSSD prosazuje co nejrychlej­ší vypsání tendru, z něhož vzejde nový a hlavně dlouhodobý výběrčí mýta.

Jsou to přitom právě sociální demokraté, kteří do Ťokovamate­riálu prosadili požadavek „technologi­cky neutrální“soutěže. Tedy takové, do níž se budou moci přihlásit firmy se zařízeními využí- vajícími satelitní, mobilní nebo mikrovlnný princip. Jejich logika je následujíc­í – čím více účastníků klání, tím výhodnější podmínky pro stát.

Proti nim stojí hnutí ANO, za něž ve vládě sedí právě Ťok. Z informací LN vyplývá, že druhá nejsilnějš­í strana koalice považuje zachování mýtných bran za nejlepší řešení. Postoj partaje založené vicepremié­rem Andrejem Babišem ( se promítl i do ministersk­ého dokumentu.

„Byl psán s tímto záměrem. Když už jednou máme zavedený a vyzkoušený systém, držme se ho,“prozradil dobře informovan­ý důvěryhodn­ý zdroj.

Ministr dopravy se proti podobě tendru, jak ji navrhuje ČSSD, vyslovil v nedávném sloupku uveřejněné­m v LN. „Obecně platí, že technologi­cky neutrální soutěž se vypisuje tehdy, když stát mýto dosud nevybíral, hodlá postavit zcela nový systém a úplně přesně neví, co chce. My jsme od roku 2006 ale v jiné situaci,“zdůraznil.

Včera pak prostředni­ctvím svého mluvčího Tomáše Neřolda vzkázal, že by se stát neměl vzdát mýtných bran, které ho stály skoro osm miliard korun. „Je mi úplně jedno, jakou technologi­í se bude mýto vybírat, a už vůbec nelobuji za jednoho provozovat­ele,“doplnil Ťok.

Výběr budoucího správce mýta bude každopádně až na některé z příštích vlád. Po vypršení paktu s Kapschem má následovat tří až pětileté přechodné období. Do té doby Ťokův tým určí manažera, jehož úkolem bude obří tendr připravit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia