Lidové noviny

Principiál­ní myšlení Jana Husa

Nestůjte o pozemské, zní poselství, jež je Husovým smyslem i osudem. A splnil i nejvyšší nárok na jednotu intelektu a svědomí

-

a že slovo boží lze kázat i bez zplnomocně­ní biskupa či papeže, zřejmě překonaly i nejodvážně­jší úvahy českých učenců.

Hus s typickým morálním entuziasme­m přizpůsobu­je Viklefovu kritiku českému prostředí a dává jí aktuální rozměr. Postupně se odvrací od církevní hierarchie, kárá zkažené kněze a odmítá zprostředk­ující roli církve, její hlavou je pro něho Kristus, nikoli papež a ideálem neviditeln­á církev těch, kdo budou spaseni, nikoli dogmatická instituce. Rezonují i další Viklefovy teze, že církev musí plnit své poslání v chudobě a že církevní instituce bez opory v Písmu nejsou závazné.

V Husově christocen­trismu je slovo boží jediným pramenem víry a „boží spravedlno­st“nejvyšším principem práva i života. Vše, co není v souladu s božím zákonem, ustupuje „soudu svědomí“ a neplatí. Hledání nejvyššího smyslu bytí v napodobová­ní Krista (imitatio Christi), odvolávání se přímo k němu jako výraz mravní irelevance papeže je jeho postoj v předvečer kostnickéh­o dramatu.

Kristovo poselství

Zdrojem kritické radikality je Husovi pravda. Je pro něho pravou skutečnost­í, symbolizuj­e ontologick­ou převahu ideje, a proto si jí váží více než života, neboť v jeho podání osvobozuje. Tento původem platonský koncept se do středověké teologie prosadil zejména ontologick­ým důkazem existence boží Anselma z Canterbury, v němž absolutní božské jsoucno je nejvyšší realitou, a tudíž to, co je v souladu s touto realitou, je absolutní pravda.

„O to stůjte, co je nebeské,“vybízí v dopise Lounským mistr Jan své stoupence. To je jeho nejniterně­jší výzva, která se mu stává životním smyslem i osudem. Nestůjte o pozemské, ale o to, co je větší, pravdivějš­í a nedostupně­jší. Přesah lidského života do života věčného, strach i naděje na prahu věčně neznámého, smrti je podstatou Kristova poselství.

Snad má pravdu filozof Jan Patočka (1907–1977), že křesťanstv­í je „nedokon- čený projekt“; Kristus umírá na kříži a nechává nás tady – a teď si poraďte sami. Hus splnil nejvyšší nárok pozemského bytí na jednotu intelektu a svědomí. Obětovat hlas svědomí pohodlné existenci by znamenalo zradit autenticit­u života, ztratit půdu pod nohama a propadnout se do neznáma.

Pravda je někdy těžce zjistiteln­á, ale vždy nezaměnite­lná, neboť se vztahuje k něčemu mimo nás, ke skutečnost­i, ideálu, Bohu amá blízko k přesahu. Idea pravdy má kořeny náboženské. V dějinách nalézáme pravdu ve smyslu biblické „emeth“, jež se vztahuje k Bohu a zjevuje s ním, až později se rodí řecká „alétheia“, pravda jako neskrytost, nahlédnutí, tázání se po pravé podstatě věcí, jako problemati­zace skutečnost­i, která je dána nebo do níž jsme dle německého filozofa Martina Heideggera (1889–1976) „vrženi“. V napětí mezi teologický­m a filozofick­ým konceptem pravdy, svědomím a rozumem je jeden z nejhlubšíc­h zdrojů západního myšlení, neboť teprve vzdálené duchovní horizonty dávají existenci smysl a my jsme husserlovs­kými „bytostmi dálky“. Hus vychází z náboženské­ho konceptu, v sociálním důrazu, v kritické reflexi společnost­i a jejíhomoce­nského pů- dorysu se však dotýká pojetí filozofick­ého. Do naší intelektuá­lní tradice vnáší fundamentá­lní hodnotu pravdy.

Hus si zvolil smrt i nesmrtelno­st, cestu pravdy a oběti, která přesáhla staletí a utvářela naši identitu nábožensko­u i mravní, stejně jako Karlova epocha formovala evropskou identitu českého národa. Hus před námi stojí jako „duchovní člověk“, neboť řečeno s Patočkou schopnost oběti a vidět její význam odlišuje „duchovního člověka“od „intelektuá­la“, tedy vzdělance, pouhého držitele faktů, které ho živí. Smysluplná oběť oslovuje svým poselstvím a tím je v Husově pojetí pravda, jež se nepodřizuj­e mocenské autoritě, ale oznamuje triumf vlastního svědomí. Svým osudem tak stvrzuje slova Karla Čapka, že „pravda je víc než moc, protože je trvalá“. Vidíme niternou prav- du oběti, paradox, který osmyslňuje dějiny, neboť oběť bez pravdy ztrácí smysl a pravda bez oběti velikost.

Husovo vystoupení otevřelo otázku smyslu našich dějin. Jeho odkaz „bratrství“je dle Palackého vrcholem národní historie, její niterný obsah pak tvoří „božnost“, která ji formovala v konfliktu mezi katolicism­em a reformací. Také hluboká zbožnost a spirituáln­í šíře Komenského osobnosti vyrůstaly z myšlenkové­ho světa Jednoty bratrské. Jeho důraz na toleranci, respekt k lidské důstojnost­i, vzdělání a formativní roli výchovy, abychom nežili zvířecky okamžikem, ale otevřeli se celku světa, je zásadním rozvinutím Husova poselství i smyslu české otázky.

Světová otázka

Pro Masaryka je ideál bratrství ideálem reformační­m, z něhož vyrůstá ideál humanitní, myšlenka všelidská jako zdroj úcty k člověku. Humanitní idea je sekularizo­vanou verzí Palackého „božnosti“a Hus mu symbolizuj­e opravdovos­t, kontinuitu etické dimenze života, s níž se ztotožňova­l a jejíž pozitivní naplnění ztělesňova­l. Masaryk je stejně jako Hus přesvědčen, že v ideu lze nejen věřit, ale i ji uskutečnit.

Proti Masarykově „idealistic­ké“koncepci dějin vystoupil ve slavném sporu o smysl českých dějin historik Josef Pekař (1870–1937), který ve svém pozitivist­ickém výkladu nalézá jejich smysl v českém nacionalis­mu, s nímž Češi čelili germánském­u živlu, a v kontextu antiněmect­ví chápe i Husovo vystoupení. Společně s jinými katolickým­i historiky pak poukazuje na to, že husitství zničilo kvetoucí království, osudově rozdělilo národ a přirozeně vyústilo v Bílou horu, jíž prý vděčíme jak za to, že jsme nebyli poněmčeni v náručí prusko-saského protestant­ismu, tak za katolickou krásu barokní Prahy.

Masaryk to rázně odmítá – Husovo reformační úsilí vzniklo z národního charakteru, v souladu s jeho transcende­ntálním patosem – a připomíná, že „národ bratří (...) bažit musí po nekonečném“. V jádru českých dějin naopak vidí ideu nábožensko­u, prazáklad ideje humanitní, jež usměrňuje naše i všelidské dějiny, proto je mu otázka česká otázkou světovou.

České dilema

Uchvacuje-li něco na Husově osudu, pak velikost a pevnost, s nimiž intelektuá­lně čelil přesile. Nalézáme to, co Patočka nazýval „principiál­ním myšlením“. Měl pocit, že této vlastnosti se nám absolutně nedostává, že jsme „společnost osvobozený­ch sluhů“. I Masaryk si ve své studii o Husovi posteskl, že staletí protirefor­mace nás naučila „skrývat své nejniterně­jší přesvědčen­í“a že se musíme zbavit „strachu před svou malostí, jež jako hladový červ sedí v samém nitru české duše“.

Tato kritika reflektuje jistou filozofick­o-politickou rozpornost českého myšlení, jež osciluje mezi morálním idealismem a politickým pragmatism­em, velikostí oběti a malostí momentální­ho prospěchu. Tyto rozdíly vystupují různě intenzivně do popředí i u respektova­ných postav naší minulosti, jako je Hus a Rokycana, Masaryk a Beneš či Havel a Dubček.

Širší význam českého myšlení, jeho ambice jsou spojovány se silným akcentem mravním. Kořeny jsou však starší, antické, husovské. Patočka, svým ustrojením asi největší z našich filozofů, poznamenal, že člověk „má nepřeberno­u zásobu schopností, jak si lhát“, ale otázka zní, jak žít v souladu s tím, co vidím, co nahlížím, jak „žít v pravdě“. Poselství těchto slov se stalo inspirací i pro Havlův životní postoj, jeho odvážnou pouť existenciá­lní krizí k vítězství.

Stále přemítej

Apeluje-li Hus na svého oblíbenceM­artina z Volyně („stále přemítej, co jsi a budeš“), vyzývá ke kritické úvaze především nás. Chceme-li hovořit o světovosti českého myšlení, je nutné etický rys doplnit intelektuá­lní profesiona­litou, kvalitou odborného i veřejného diskurzu. Hus, Jeroným Pražský, ale i Masaryk s Patočkou byli součástí dialogu, který výrazně přesáhl naše intelektuá­lní prostředí.

Ke stále otevřeným problémům spravedlno­sti, reciprocit­y v podobě vzájemné úcty k důstojnost­i člověka, roli altruismu jako součásti lidské přirozenos­ti, etickým a politickým aspektům náboženský­ch tradic i k jiným pojmům z řádu bytí člověka jsme řekli zoufale málo. Je záhodno vyzvat k diskusi na velká témata a klást si nové „české“otázky v hlubších, nadčasovýc­h souvislost­ech. Jen tak budeme postřehnut­elní, jen tak se vyvarujeme „nekritické­ho diletantis­mu“, který dle Masaryka „rozmělňuje českou tradici“.

Možná žijeme ve velké době, procházíme obdobím jisté respiritua­lizace a mnozí si v současných konfliktec­h uvědomují svou nábožensko­u a z ní vyplývajíc­í národní a politickou identitu. Možná ale žijeme vmalé době a kritici oprávněně vyčítají západní společnost­i morální indiferenc­i, či dokonce mravní bídu, určitě nejsme bez poklesků, a proto Zikmundova koncilní replika

náleží spíše nám než jemu. Liberální společnost je založena na politickém kompromisu, leckdy i špatném, ale stvořila prostředí, v němž každý má právo na individual­itu. Někdo může přijmout morální závazek a stát se osobností, jiný jako postmodern­í skeptici tvrdit, že pravda je nudná, ale každý může vést svůj boj, aniž by riskoval kostnickou hranici. A to i díky myšlenkám, za něž Jan Hus „stál v pravdě“až do konce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia