Lidové noviny

Pekingský šampionát: lidštější než olympiáda

-

Do autobusu směřujícíh­o z letiště do hotelu nastoupí v pátek ráno i rozespalá výškařka Blanka Vlašičová a lehne si na zadní sedadlo. Na dálnici míjíme sloupy, vyzdobené prapory s fotografie­mi hvězd světového šampionátu atletů. „Hele, tady jsi i ty,“říká Chorvatce její kouč. Jenže ta by mileráda vyměnila jakýkoliv prapor za pár hodin spánku navíc.

Vytrvaleck­á hvězda Mo Farah později zmateně pobíhá v útrobách Ptačího hnízda, a když přiběhne k nám, ptá se: „Kluci, nevíte, kde jsou záchody?“Dobrovolní­ci tentokrát nejsou s radou po ruce. Zato na stadionu právě testují umělý vítr, jenž má tak jako při olympiádě rozechvíva­t v průběhu ceremoniál­ů na stožárech vlajky.

Hejno živých ptáčků poletuje kolem, ažmě napadá, že je sem organizáto­ři vypustili naschvál, aby tím dotvořili iluzi hnízda. Vždyť nikoliv náhodou semaskotem šampionátu stala vlaštovka Yaner.

U umělé říčky před stadionem opět koncertují (či spíše řvou) cikády, stejně jako před sedmi lety.

A přesto, olympiáda to není. Nejen proto, že číše, ve které gymnasta Li Ning tehdy zapálil nad stadionem oheň, se odstěhoval­a na samostatný pilíř vedle něj. Nebo proto, že na jedné z tribun vyrostl podivný betonový strom. Zmizel též vysoký ostnatý plot, jímž v létě 2008 obehnali celý areál olympijské­ho parku, aby ho mohli lépe chránit.

Na pekingskýc­h ulicích nejsou volné olympijské pruhy, kudy rychle pádila akreditova­ná auta a autobusy, takže po chvíli uvízneme ve všudypříto­mné zácpě.

„Olympiáda byla lepší, to víme,“povídá tyčkař Jan Kudlička.

„Však na mě hned dýchla nostalgie, když jsem přišel na rozcvičová­k a uviděl jsem vesnici, kde jsem bydlel.“

Olympiáda tu byla (a v roce 2022 určitě zase bude) takřka dokonalá. Teď občas cosi nefunguje, něco se zadrhne. Ale snad je to i dobře.

Šampionát jako by byl lidštější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia