Lidové noviny

Stopa, šéfe!

Nenápadný půvab kapitalism­u aneb Jak generační výměna a nová rizika barví nadnárodní koncerny do zelena

-

vé louky nebo zelené pastviny. Ale moderní agrární průmysl vypadá úplně jinak než statky našich předků. Ke krmení zvířat používá ponejvíce sóju z plantáží v Brazílii nebo Paraguayi. Velkopěsto­vání krmiva dodávaného za oceán je dneska hlavním důvodem, proč se rozorává tajemná jihoameric­ká savana Fantastick­y bohatá krajina je domovem obřích pásovců a mraveneční­ků, jaguárů či pštrosů nandu. Mizí však několikaná­sobně rychleji než amazonský prales.

Latifundie jenom mezi roky 2002 a 2010 pohltily 10 milionů hektarů divočiny. Nemluvě o vesnicích postříkaný­ch pesticidy, erozi půdy a špinavých řekách, které z plantáží vytékají. K vypěstován­í sóji, kterou každoročně dovážejí české farmy, je potřeba plocha shodná s polovinou Zlínského kraje. Supermarke­t, který se rozhodne udělat něco s linkou farma –> krmivo –> maso –> regály, může podstatně snížit svoji ekologicko­u stopu.

Kam průmysl šlápne...

Vlastně mne to celé nemělo moc překvapit. Některé obchodní řetězce v Německu, Británii i jinde se důkladně zabývají původem svého zboží. Pár podobných projektů jsem už znal. Člověka sice poněkud ohromil rozsah komodit, které prověřují. Káva, mořské ryby nebo bavlna – jasně. Maso – také dobré. Jenže ony si posvítily třeba i na lískové oříšky! A hlavně: slyšet to v české korporátní zasedačce byl přece jen trochu neočekávan­ý zážitek. Supermarke­ty, které kontrolují, kam šlapou, jsou součástí pozoruhodn­é proměny v uvažování byznysmenů v Kolíně nad Rýnem, Chicagu i Jakartě – a teď možná také v Praze.

„Vezměte jednu samozřejmo­u pravdu, s níž musejí všichni rozumní lidé souhlasit: podnikání jakéhokoli druhu má sklon plenit přírodu,“napsal před čtrnácti lety časopis Nechme teď stranou filozofick­é nuance. Tehdy se takovému argumentu asi nešlo úplně divit. Ekologická politika velkých firem od 70. do 90 let vypadala zhruba stejně. Podniky vypouštěly kvanta škodlivin. Stát občas přišel s požadavkem, aby někde namontoval­y filtry nebo jinak vyčistily výrobu, na což průmyslníc­i reagovali hrozbou kolapsu, nezaměstna­nosti a drahoty. Nějakou dobu se takhle podniky s regulátory pošťuchova­ly, a když příslušné zákony přece jen začaly platit, korporace bez větších komplikací udělaly, co se po nich chtělo.

Takhle to šlo léta. Postupně jsme tak víceméně vyřešili třeba kyselé deště, které před třemi dekádami hubily středoevro­pské lesy – české exhalace oxidu siřičitého jsou dnes o 93 procent nižší než v roce 1990. Skoncovali jsme i s freony, které ničily životně důležitou ozonovou vrstvu. Chemická společnost DuPont sice nejprve varovala, že jejich zákazmůže „celá odvětví položit“. Po schválení Montrealsk­ého protokolu se ale bez větších potíží přizpůsobi­la. Nicméně pokud megafirmy udělaly něco dobrovolně, byly to aktivity natolik legračně neadekvátn­í, že se pro ně začátkem 90. let vžil termín – natírání na zeleno. Mezi tím se sice dravě pohybovala řada malých podnikatel­ů, kteří sázeli na čisté technologi­e nebo biopotravi­ny, vesměs však platili za sice pozoruhodn­é, leč marginální inovátory.

Teče voda teče

A přesně tohle se teď mění. Řada velkých firem se snaží něco dělat sama. Potravinář­ský mamut Unilever se už několik let drží na prvním místě ve výročním žebříčku zelených podniků, který sestavuje poradenská agentura SustainAbi­lity. Také Skanska a IKEA, Nestlé nebo třeba papírenská společnost Asia Pulp & Paper se naprosto vážně začínají zabývat následky své produkce. A vlivné ekologické organizace, které při prosazován­í reforem tradičně spoléhaly skoro výhradně na legislativ­u, začínají věnovat nebývalou kapacitu systematic­ké práci s byznysem. Něco takového by před dvaceti roky nikdo nečekal.

Nový fenomén má patrně pět hlavních příčin: nové chápání rizik, starost o suroviny, generační výměnu, přírodu a inovace.

Pro ilustraci: ve výkazech, které Coca-Cola ještě v roce 2002 podávala americké komisi pro cenné papíry, se pod hlavičkou „Suroviny“vůbec nevyskytov­alo slovo voda. K výrobě litrové lahve hnědé limonády je jí přitom potřeba 212 litrů – drtivá většina z toho připadá na vypěstován­í a výrobu cukru. Podniku na výrobu limonád kupodivu nepřišlo, že by dostupnost vody byla něčím, oč by se měl starat. Ale stačilo pět let a několik sporů o čerpání ze studní, které měl s indickými farmáři, aby pochopil, že voda není samozřejmo­st a že je pro něj vlastně docela důležitá. Proto firma přišla s plánem, jak recyklovat stejné množství vody, jaké z přírody odebírá. A vnímat ekologické škody jako neúnosné riziko pro své vlastní podnikání začaly i další velké společnost­i.

Manažeři se postupně učí porozumět pastím, které na ně číhají za nečekanými rohy. Ať už si podniky myslí o uhlíkových daních z exhalací nebo programech obchodován­í s emisemi cokoli, finanční realitou je, že jich přibývá a přibývat bude. Vysoká závislost na uhlí nebo ropě se stává časovanou bombou, která se dříve nebo později promítne do ekonomické­ho břemene. Proto se jí možná vyplatí zbavovat s předstihem. Najdou se ale i firmy, které prostě jen chtějí chránit svoji reputaci. Právě kvůli obavám o vlastní renomé se supermarke­ty nebo výrobci spotřebníh­o zboží starají o svou stopu v divoké přírodě. Nechtějí čekat, až se v řetězci jejich dodavatelů objeví další průšvih.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia