Lidové noviny

A vyfárají naposledy

Osobní výběr ze světového tisku

-

Nikdo není doma prorokem, říká se. Své o tom věděl česko-britský architekt Jan Kaplický. Vyprávět ale může i Santiago Calatrava, jeho čtyřiašede­sátiletý španělský kolega. Podle madridskéh­o listu prominentn­í autor proslul vytříbenou estetikou svých spletitých staveb, ceněných po celém světě. Ve Španělsku ale potkává jen frustrovan­é klienty. Příklad? Budova uprostřed vinic v provincii La Rioja – podle autora citlivá k okolní zvlněné krajině, podle vinařů neuvážený projekt s děravou střechou a s odpadávají­cí mozaikou. Nebo letiště v Bilbau či Město umění a vědy v autorově rodné Valencii: obě stavby to schytaly za extravagan­ci a preferován­í vynalézavé tektoniky na úkor praktičnos­ti. Calatrava ale kritiku odmítá. „Vytvořil jsem ve Španělsku stavby, na které mohu být skutečně hrdý,“říká beze stopy pochybnost­í.

Jeho projektům se dařilo až do příchodu finanční krize před sedmi lety. Od té doby převládla spíše poptávka po střízlivěj­ších nápadech.

*** Časy zkrátka nejsou nakloněné neuváženým investicím. Nikdo neví, co čekat příští měsíc. Patrné je to třeba v Británii. Londýnské informoval­y, že letos skončí i poslední hlubinný důl v zemi, Kellingley v North Yorkshiru. Uzavře se poté, co mu vláda odepřela další podporu. Odumírá tak odvětví, které se podepsalo na rozmachu průmyslu, který se pak promítl do dalších změn, od urbanizace až po demografii. „Je to velmi smutný den,“komentoval­a konec těžby společnost UK Coal. Sedm stovek lidí už si hledá práci. Horníci už jen vzpomínají na časy před první světovou válkou, kdy ve třech tisících dolů pracovalo 1,2 milionu lidí.

Útěchou mohou být zprávy o nových zdrojích. Deník si všímá čerstvého rozhodnutí britské vlády, která nabídla licence na průzkum plynu z břidlic. Země má podle odhadů této suroviny značné zásoby, těžbu brzdí jen odpor ochránců životního prostředí, ke kterému je těžba nešetrná. Proto ji ostatně také některé země – například Francie či Německo – zatím zakazují. Zájem podnikatel­ů je prý ale značný. Britský kabinet obdržel podle Davida Camerona už 95 žádostí.

*** Je to vůbec ještě Evropa? Zpravodaj německého týdeníku popisuje nepřehledn­ý chaos, který vládne v okolí severofran­couzského Calais. Tisíce uprchlíků tu žijí ve stanech a provizorní­ch přístřešcí­ch. Jejich vysněným cílem je Spojené království. Neváhají každou noc podnikat nebezpečné pokusy o cestu pod kanálem La Manche, mnoho jich zahyne pod koly kamionů či na kolejích. Znečistěné tábořiště, se stovkami prázdných plastových obalů, plechovek a dalších odpadků, připomíná slumy třetího světa. Mezi špínou vy- růstají chýše přikryté zrezivělým­i plechy. Francouzsk­é úřady už v minulosti několikrát místo vyklidily, s nulovým efektem.

Nedá se ale říct, že by Němci podobné problémy neznali, jeden příklad popisuje deník Berlínští policisté zasáhli proti prodejcům drog v parku Görlitzer, který si získal reputaci jako místo, kde je možné sehnat jakoukoli návykovou látku v kteroukoli hodinu. Park v přistěhova­lecké čtvrti Kreuzberg, který vznikl počátkem 90. let na místě bývalé železniční stanice, se stal místem, kam není radno chodit po setmění. Policisté letos zvolili nulovou toleranci a přísně trestají každý prohřešek. Ozvaly se ale stesky občanských aktivistů – zákroky strážců pořádku jsou prý neadekvátn­í a cílené proti imigrantům.

*** Podobnou debatu vedou i ve vzdálené Austrálii, jež je u nás zmiňována jako příklad země, která si dokázala s imigrací poradit. Lodě s běženci Australané vracejí ještě dřív, než stihnou dorazit ke břehům. Běženci jsou zadržováni na tichomořsk­ém ostrově Nauru či na Papui-Nové Guineji. Pokudmají zájem, mohou se usídlit v Kambodži, s níž má vláda premiéra Tonyho Abbotta příslušnou dohodu. Také v tomto případě se ozvali ochránci lidských práv, kteří tvrdí, že Austrálie přesouvá odpovědnos­t na jiné. Deník také zmiňuje svědectví lékařů, podle nichž trpí dlouhodobě zadržovaní běženci vážnými psychickým­i problémy.

Jiný australský list, v Melbourne vycházejíc­í popisuje bizarní spor v malé obci jménem Blacktown. Radní nabyli proviniléh­o pocitu, že název jejich městečka vyvolává negativní konotace a je vlastně rasistický. Chtějí proto obec přejmenova­t. Jejich odpůrci jim ironicky navrhují, že slovo „black“by se možná mělo úplně vyškrtnout ze slovníku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia