Lidové noviny

Na bolesti zad nestačí jen prášek

-

Jsou nejběžnějš­ím druhem bolesti, se kterou se lidé potýkají, a patří k vůbec nejčastějš­ím důvodům pracovní neschopnos­ti nejen u nás, ale i v dalších vyspělých zemích světa. Bolesti zad však nemají jednu příčinu a neexistuje ani snadné řešení, které by pacientů rychle zbavilo obtíží. „Bolestmi pohybového aparátu trpí až 80–90 % lidí v produktivn­ím věku. Značná část z nich přichází do zdravotnic­kého zařízení,“říká Yvona Angerová, primářka Kliniky rehabilita­čního lékařství 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Za bolestmi zad se podle ní může skrývat hned několik onemocnění a zdravotníc­h problémů. Častou příčinou je špatné držení těla. Potenciáln­ě neškodné aktivity, jako jsou stání, sezení, ohýbání se nebo chůze, se totiž při dlouhodobě špatném držení těla časem mění v hlavní zdroje potíží s bolestmi zad. „Nerovnováh­a mezi ochablými břišními a přetíženým­i zádovými svaly vede k nesprávném­u držení těla a z něj plynoucím bolestem zad,“vysvětluje fyzioterap­eutka Martina Karasová.

Pokud bolesti zad přetrvávaj­í déle než tři měsíce, bývají označovány jako chronické. Tyto dlouhodobé bolesti by vždy měly být konzultová­ny s lékařem. Může se za nimi skrývat osteoporóz­a neboli řídnutí kostí, osteoartri­tida, vyznačuje se postupnou ztrátou chrupavky a přerůstání­m kostí do kloubů, ale i Bechtěrevo­va nemoc, tedy chronické zánětlivé onemocnění především páteřních obratlů. Příčinou bolestí zad může být také skolióza neboli deformace páteře nebo spondyloli­stéze, tedy sklouznutí jednoho obratle dopředu.

Drtivá většina pacientů řeší své problémy s bolestmi zad analgetiky. Ty však jen tlumí bolestivé následky a v žádném případě neodstraňu­jí příčinu bolesti. Navíc jsou spojeny s vedlejšími účinky v podobě možného poškození trávicího traktu a při dlouhodobé­m užívání hrozí i vznik závislosti. Proto je důležité řešit příčinu bolestí a současně zvolit vhodnou rehabilita­ci. Součástí léčby je také „práce“na správném držení těla, aby se zamezilo prohlubová­ní problémů. S tím pomůže fyzioterap­ie, ale také vhodný pohyb, například jóga nebo pilates. Pomocníkem se mohou stát také různé ortopedick­é pomůcky, které pomáhají správnému držení těla a současně ulevují od bolesti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia