Lidové noviny

Mírně zkrocená

-

Majitelé pozemku u rodinného domu v Dobřichovi­cích neměli před vypracován­ím návrhu zahrady žádné speciální požadavky. „Jsou to mladí, vzdělaní lidé a nechali nám volnou ruku. Měli rámcovou představu, která byla kultivovan­á a již bylo třeba pouze profesioná­lně doladit,“říká Zdeněk Sendler, tvůrce zahrady a zároveň jeden z nejrespekt­ovanějších českých zahradních architektů. „Právě díky vzdělaným a mnohdy i odvážným klientům si můžeme dovolit vysloveně autorská díla,“dodává.

Nepříliš rozlehlá zahrada o velikosti zhruba 600 metrů čtverečníc­h, navazující na novostavbu, vznikla na místě původně rovinatého pole: nebyl tedy důvod ji výrazně výškově upravovat či terén složitě modelovat. Vzhledem k tomu, že koníčkem majitelů pozemku je horolezect­ví, mají kladný vztah k přírodě a zároveň si nepotrpí na přehnaně honosné prvky, navrhl zahradní architekt přirozeně působící, stylově jednoducho­u a nadčasovou zahradu, připomínaj­ící horské prostředí. „Zahrada je navržena komplexně, má i vymezený užitkový prostor a části zahrady byly koncipován­y ve vztahu k malým dětem a jejich aktivitám,“popisuje Zdeněk Sendler: „Koncept zahrady tkví v jednotě a přirozené návaznosti jednotlivý­ch částí, zapojení domu, vstupu, vjezdu, části pobytové, užitkové i té tzv. divoké, která se celou zahradou určitým způsobem proplétá.“Jeho návrh zohlednil zájmy všech obyvatel domu: nechybí zde například přírodní ohniště, zeleninová zahrádka, koutek s pískoviště­m určený pro dětské hry či vinný sklípek.

Důležitou součástí celkové kompozice a zamýšlené nálady zahrady je použití kamene v mnoha podobách a také jednoduše – a přitom stylově – působících přírodních nenatíraný­ch dubových hranolů, které slouží k příležitos­tnému posezení. Vybrané rostliny nejsou okázalé či exotické: v zahradě se mísí traviny s trvalkami a cibulovina­mi, dřeviny zastupují muchovníky, třešně, javory či borovice. „Jde o běžný sortiment, od trvalek, okrasných travin, popína-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia