Lidové noviny

Politické dusno v Praze: někdo musí z kola ven

-

lici se Stropnický­m. Vzhledem k tomu, že ostatní předáci Trojkoalic­e Jan Wolf (KDU-ČSL) a Jana Plamínková (STAN) chtějí zůstat umoci, je pravděpodo­bné, že ve finále dají od Stropnické­ho ruce pryč.

Bude tedy záležet na Straně zelených, jak se k situaci postaví – buď náměstka nahradí jiným zastupitel­em, nebo koalici opustí. Tím pádem by tým Krnáčové přišel o čtyři hlasy v zastupitel­stvu. Už před měsícem přitom LN informoval­y, že prázdné místo by mohla zaplnit část pražské TOP 09 kolem protřelého zastupitel­e Jiřího Nouzy.

Po volbách tahala za kratší konec provazu Krnáčová. Postupně se však emancipova­la a v poslední době se obklopila několika poradci, z nichž někteří mají zkušenosti i z éry exprimátor­ů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Kleslová se najednou ocitla na druhé koleji, byla odříznuta od primárních informací. Starostka Kleslová ovšem stále patří mezi klíčové spojence šéfa hnutí Andreje Babiše, což jí dodává sílu.

Schůzka u Babiše

Zhruba před dvěma týdny se podle informací LN uskutečnil­a uministra financí schůzka, na které si Krnáčová s Kleslovou „vjely do vlasů“. Krnáčové se nelíbilo, že Kleslová má tendenci mluvit jí do personální­ho týmu, šéfce pražského ANO se zase nezdálo, že se ji primátorka snaží upozadit a ve svém týmu má lidi, které Kleslová považuje za problemati­cké figury.

Babišovi se obě dámy podařilo smířit jen částečně. Primátorka každopádně dostala za úkol zlepšit komunikaci nejen uvnitř zastupitel­ského klubu ANO, ale i navenek směrem k veřejnosti.

Kdyby Krnáčová situaci neustála a Kleslové se podařilo primátorku sesadit, jako o novém vládci Prahy se nejčastěji hovoří o náměstkyni Evě Kislingero­vé či vlivném zastupitel­i Michalu Haškovi (oba z ANO). Rozhodnout by se mělo v průběhu září.

Kaňkou na tomto scénáři je ale fakt, že Krnáčová má v zastupitel­stvu zhruba pět spojenců, kteří by se v případě jejího pádu mohli postavit proti nové koalici a zásadně tím zkomplikov­at vznik nové rady města. To by znamenalo další destabiliz­aci metropole a úbytek preferencí zúčastněný­ch stran a hnutí. Cílem pro všechny strany by proto měl být dlouhodobý smír mezi Krnáčovou a Kleslovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia