Lidové noviny

Vleklý soud? Ministerst­vo nestíhá

-

Podobných případů, kdy ministerst­vo spravedlno­sti nechá stěžovatel­e v nejistotě a nedodrží šestiměsíč­ní lhůtu pro vyřízení žádosti o odškodnění, je v Česku mnohem více. Přiznává to i samotný resort, vedený Robertem Pelikánem (ANO). Jen k polovině tohoto roku šlo o necelých 300 nevyřízený­ch případů, přičemž ročně jich řeší kolem 4000.

„K 30. červnu bylo déle než šest měsíců vyřizováno 258 věcí náhrady škody způsobené nepřiměřen­ou délkou řízení,“uvedla mluvčí ministerst­va Adriana Kocmanová. Přitom odškodňová­ní má lidem alespoň částečně vynahradit soudní průtahy. Stejně tak by jim měla finanční náplast zabránit v postoupení stížnosti třeba až do Štrasburku. Tamní Evropský soud pro lidská práva totiž opakovaně kritizoval Česko pro přílišnou délku řízení u soudů.

Lidé žádají ombudsmana

Kvůli nedodržení lhůty lidé žádají o pomoc už i ombudsmana. „Obracejí se na nás ti, kdo si podali žádost o odškodnění a ta se dostala do dalších průtahů,“potvrdila Iva Hrazdílkov­á z úřadu veřejného ochránce práv.

Ombudsman každý rok obdrží několik desítek stížností. „Neformální komunikací s ministerst­vem se nám daří efektivně zajišťovat nápravu v individuál­ních případech, ale obecně se situace nezlepšuje. Ministerst­vo se naopak dostává do stále větších průtahů,“doplnila Hrazdílkov­á s tím, že zástupce ombudsmank­y Stanislav Křeček v červnu inicioval osobní jednání sministrem Pelikánem.

Křeček žádal, aby došlo k personální­mu posílení odboru odškodňová­ní. „Problém je, že když se žádost nevyřídí do šesti měsíců, promlčuje se. Aby se tak nedělo, dohodli jsme se s panem ministrem, že úřad bude posílat účastníkům dopis, v němž je upozorní, že se mohou obrátit na soud, aby jim lhůta nepropadla,“uvedl Křeček. Vyjádření ministra Pelikána jsme do uzávěrky neobdrželi.

Úředníci zavalení prací

Proč ministerst­vo nezvládá vyřídit záležitost­i v zákonné lhůtě? „Občas je to způsobeno tím, že řízení dosud není skončeno a procesní soud nám nezapůjčí spisy. Jindy je to i z důvodu naší přetíženos­ti,“uvedla Kocmanová. Na ře- šení případů připadá pouze 13 odborných referentů. „Ti navíc ještě musí vést řízení o žádostech o peněžitou pomoc obětem trestných činů, řešit agendu náhrad ze soudních rehabilita­cí a vymáhat pohledávky vzniklé z naší činnosti,“popsala mluvčí.

Za jak dlouho se pak ministerst­vu podaří odpovědět občanům, kteří žádají odškodnění, není jasné. Spisová služba takovou statistiku nevede. Úřad veřejného ochránce práv se však setkal i s tím, že žádost byla vyřízena až po roce a devíti měsících.

„Znám případy, kdy ministerst­vo nedodržuje šestiměsíč­ní lhůtu, je to docela často, prodlení bývá v řádu několika měsíců,“říká advokát David Zahumenský, který se podobnými případy zabývá.

Neschopnos­t resortu kritizuje i prezidentk­a Soudcovské unie Daniela Zemanová. Považuje ji za projev toho, že „ministerst­vo spravedlno­sti nezvládá plnit své kompetence, a je třeba, aby některé předalo orgánu reprezentu­jícímu soudnictví“. Subjekt by měl dle ní vystupovat jako legitimní zástupce soudní moci, sledoval by chod soudů, vyhodnocov­al by jejich potřeby i nedostatky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia