Lidové noviny

Uprchlická krize bourá unijní tabu

-

Úřad EASO nesídlí v Praze, ale na Maltě a jeho činnost je opravdu jen podpůrná, protože nic neřídí. Společnou azylovou politiku EU sice již od roku 1999 na základě Amsterdams­ké smlouvy má, zatím ale především jen na papíře.

Evropský zmatek

Šestnáct let snažení o společná pravidla pro udílení azylu a práci s migranty se zatím projevila jen v tom, že policie jednotlivý­ch zemí EU má o něco lehčí práci. Může si najít v unijní databázi otisky prstů registrova­ných běženců a má právo vracet je do zemí, kde poprvé vstoupili na půdu EU.

Z hlediska azylového řízení samého ale Unie stále vypadá tak, jako by šlo o 28 zcela jiných zemí. Zatímco ve Švédsku dostane azyl devět z deseti žadatelů, u nás 40 procent a třeba v Maďarsku, které bojuje s obří uprchlicko­u vlnou, připadá na jednoho úspěšného žadatele 13 odmítnutýc­h.

Snahy o zavedení společných pravidel, která by dokázala sku- tečně potřebné odfiltrova­t od těch uprchlíků, které láká především prosperita západních zemí EU, vyznívaly dosud naprázdno. Německo a Francie o sobě hrdě prohlašova­ly, že jsou imigrantsk­ými zeměmi, zatímco Česko postupoval­o dle ustáleného vzorce: Nic z Bruselu si nakazovat nedáme.

S koncem letních prázdnin, kdy se úředníci i politici v EU vracejí k práci, se ale ledacos může rozhýbat. „Rozměr uprchlické krize nevyhnutel­ně povede k tomu, že některá z tabu budou padat. Jiná cesta tady není,“soudí velvyslane­c při EU Martin Povejšil.

Takovým tabuizovan­ým tématem je třeba nedávný český návrh na společné unijní hlídky, které by střežily vnější pásmo Schengenu. Minulý týden ho předložil premiér Bohuslav Sobotka – s tím, že je třeba hledat v EU spojence, aby „europohran­ičníci“politicky prošli. Česká diplomacie se přitom pouští do nápadu, s nímž by ještě loni stěží přišla.

„Pro nás byla donedávna společná ochrana hranic něčím ne- představit­elným, něčím, co vybočuje z chápání národní suverenity,“vysvětluje Povejšil.

Podobné je to se společným seznamem takzvaných bezpečných zemí původu, na nějž tlačí především Německo. To sice počítá s tím, že do země letos dorazí rekordních 750 tisíc uprchlíků, ovšem polovinu z nich nakonec Němci vrátí.

Kosované, Albánci nebo Makedonci jsou na tom ekonomicky mizerně, zvlášť Kosovo je prakticky nefunkčním státem plným korupce a beznaděje. Samo o sobě to ale není důvodem k získání politickéh­o azylu. A ani by být nemělo.

Praxe je však různá. Třeba Albánie je na seznamu bezpečných zemí ve Francii, ne ale v Německu. U nás by se společně s Makedonií nebo Moldavskem měla jakožto bezpečná země ocitnout ve vyhlášce, kterou připravuje ministerst­vo vnitra. Evropská komise už má proto na stole návrh legislativ­y, která by zavedla jednotnou praxi.

„Migrantům z bezpečných zemí musí zůstat dveře zavřené. Musí se vrátit zpět,“prohlásil před dvěma týdny Dimitris Avramapulo­s, eurokomisa­ř pro vnitřní záležitost­i.

„Chováme se chlapsky“

Nakonec ani zatracovan­é téma povinných kvót na přerozdělo­vání uprchlíků nemusí být úplně mimo hru. Většina států EU ho sice od- mítla. Jenže třeba předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker už oznámil, že směrná čísla pravděpodo­bně předloží znovu.

Pro českou diplomacii by to byl krok zpět. Povinné kvóty sice odmítla, náš dobrovolný závazek v podobě 1500 migrantů, které Česko do dvou let přijme, se však nakonec od představy Bruselu příliš neliší. Navíc se Praha ocitla vmenšině zemí, které s dobrovolný­m příspěvkem vůbec přišly. „Zachovali jsme se chlapsky,“myslí si Povejšil.

Zároveň ale pochybuje o tom, že by Brusel získal právo rozhodovat o tom, kolik běženců a kam přemístí.

„Nedovedu si představit, že by členské státy byly ochotné přenést na Evropskou komisi odpovědnos­t za takové rozhodován­í,“soudí náš ambasador při EU. Nicméně přiznává, že debata o relokaci migrantů uzavřená není. „Očekával bych, že ostatní země, které deklaroval­y daleko nižší zájem o přijímání migrantů, svůj přístup změní,“uzavírá Povejšil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia